Hlavní obsah

Zpátky do školy: Jak nastartovat mozek po prázdninách

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

S klidným návratem do školních lavic pomůže třeba i procházka po lese.

Návrat do školy po prázdninách může být pro mnohé výzvou. Vrátit se zpět do režimu, trávit hodiny ve škole a učit se novou látku. Přinášíme proto tipy, jak návrat do školních lavic zvládnout co nejlépe.

Článek

Začátek nového školního roku je obdobím, kdy se žáci i studenti vrací k učení po delších prázdninách. Tento přechod může být náročný, jelikož mozky zvyklé na prázdninovou pohodu se musí znovu vrátit do studijního režimu. Aby jste si jej usnadnili, je důležité pochopit, co se v mozku děje a jaké strategie mohou pomoci znovu nastartovat mentální aktivitu.

Co způsobuje obtíže s nastartováním mozku po prázdninách?

Mozek během prázdnin často přejde do „režimu úspory energie“, kdy je méně aktivní v oblastech, které jsou klíčové pro učení a paměť. Tento jev je spojen s dlouhodobým nedostatkem intelektuální stimulace, který může vést k dočasnému poklesu kognitivních schopností. Aby se studenti připravili na nové akademické výzvy, je nutné tento režim změnit a opět svůj mozek „probudit“.

Jak probudit mozek po prázdninách

  • Postupný návrat k učební rutině: Začněte postupně zvyšovat množství času stráveného učením nebo čtením akademických materiálů, ideálně již několik týdnů před zahájením školního roku. Nejde o to se každý den naučit dvacet stran nového textu, ale třeba si jen něco přečíst, zopakovat si cizí jazyk. Pro ty nejmenší žáky je dobré si například znovu projít základy psaní, čtení a počítání. Všechno je však individuální.
  • Nastavení pravidelného spánkového režimu: Dostatečný a kvalitní spánek je klíčový pro celkové zdraví mozku. Během spánku se v něm odehrávají procesy, které jsou nezbytné pro konsolidaci paměti, což znamená, že se naučené informace přeměňují na dlouhodobou paměť. Toto je zvláště důležité pro studenty, kteří se snaží absorbovat velké množství nových informací. Během letních prázdnin mají většinou žáci i studenti rozházený spánkový režim. Je proto dobré si ideálně již pár dní či týdnů před začátkem školy opět nastavit spánkovou rutinu, aby pak při začátku školy nebylo vstávání tak náročné.

Jak zlepšit spánkové návyky

  • Pravidelnost: Snažte se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu každý den, i o víkendech. Toto pomáhá udržet přirozený cirkadiánní rytmus těla.
  • Příprava na spaní: Vytvořte si před spaním relaxační rutinu, která může zahrnovat čtení knihy, poslech klidné hudby nebo meditaci.
  • Prostředí pro spánek: Ujistěte se, že vaše ložnice je tichá, temná a v ideální teplotě pro spánek. Investice do kvalitní matrace a polštářů může také významně zlepšit spánkový komfort.
  • Omezení stimulantů: Vyhněte se kofeinu a elektronickým obrazovkám alespoň hodinu před spaním, jelikož tyto mohou narušit schopnost usnout.
  • Zdravá strava bohatá na živiny: Správná výživa hraje klíčovou roli v optimalizaci mozkové funkce a zlepšování kognitivních schopností, což je při návratu do školního prostředí zvlášť důležité.

Klíčové živiny pro mozek:

  • Omega-3 mastné kyseliny: Podporují vývoj a funkci mozkových buněk. Najdete je v rybách, jako je losos, makrela a sardinky, stejně jako v lněných semenech, chia semenech a ořeších, hlavně vlašských.
  • Antioxidanty: Pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu a poškození mozkových buněk. Bohaté zdroje zahrnují bobule (jako jsou borůvky, jahody a maliny), tmavě zelenou zeleninu (jako jsou špenát a kale) a tmavou čokoládu.
  • Komplexní sacharidy: Poskytují stabilní zdroj energie pro mozek. Celozrnné výrobky, jako jsou celozrnný chléb, hnědá rýže a ovesné vločky, jsou vynikajícími volbami.
  • B-vitamíny: Zahrnují vitamíny B6, B12 a folát, které mají klíčovou roli v produkci chemikálií v mozku, jako jsou neurotransmitery. Nacházejí se v potravinách, jako je hovězí maso, kuřecí, celozrnné výrobky, vejce a listová zelenina.
  • Železo: Důležité pro udržení kognitivních funkcí, železo lze najít v červeném mase, fazolích, ořeších a obohacených obilovinách.
  • Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita zvyšuje průtok krve do mozku a podporuje nová nervová spojení. To může pomoci zlepšit kognitivní funkce a soustředění.
  • Mentální cvičení a hry: Hlavolamy, křížovky, sudoku a další logické hry mohou stimulovat mysl a pomáhat udržet mozek v kondici. Jde o zábavné činnosti, které nestojí moc času, ale vašemu mozku pomohou.
  • Pravidelná činnost: Nejde o to, se vysloveně učit, ale třeba jen číst knihy, najít si brigádu, začít se studiem nového jazyka nebo jakoukoli novou aktivitou (sport, hra na hudební nástroj, psaní příběhů, ...).

Kdy začít s přípravou na návrat do školy?

Ideální je začít s přípravou již před startem nového školního roku, optimálně 2–3 týdny před jeho zahájením. Toto období umožní mozku, aby se postupně adaptoval na vyšší úroveň mentální aktivity, což může usnadnit přechod z prázdninového režimu zpět do školního. Lepší je ale začít později, než vůbec, a v září se přeci jen ke studijním návykům vracíme snadněji.

Pomocí výše uvedených tipů a triků se můžete jako studenti, rodiče nebo učitelé efektivně připravit na návrat do školy a zajistit, že vaše mentální schopnosti budou plně připraveny na nové výzvy. S jejich pomocí minimalizujete stres a maximalizujete svůj studijní potenciál v nadcházejícím školním roce.

Jakým způsobem se s výzvami, spojenými s novým školním rokem, vyrovnáváte vy? Podělte se o své tipy v komentářích pod článkem.

Doporučované