Hlavní obsah

Nejlepší kamarád studenta: Jak získám ISIC a jak s ním ušetřím

Foto: Drazbedel, Shutterstock.com

Před každým nákupem se ujistěte, zda nemá prodejce pro držitele ISIC připravenou slevu.

Studentské průkazy mohou ušetřit dost peněz. Váže se k nim totiž nemálo slev, které neplatí pouze v Česku, ale v mnoha dalších zemích. Jaké výhody s průkazem ISIC přicházejí a jak ho získat, zjistíte v článku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

ISIC (International Student Identity Card) je mezinárodně uznávaný průkaz, který slouží jako doklad o statutu studenta. Byl založen v roce 1953 a od té doby se stal jediným globálně uznávaným dokladem o studijním statusu. Průkaz ISIC je akceptován ve více než 130 zemích světa a jeho držitelé mohou využívat řadu výhod a slev v různých zemích po celém světě.

Jak získat ISIC?

Získání průkazu ISIC je relativně jednoduché. Zájemce musí mít takzvaný status studenta. Pro žáky základních škol je pak určen průkaz ISIC Scholar. Postup je následující:

  • Vyplnění formuláře na oficiálním webu isic
  • Fotografie: Je nutné dodat aktuální fotografii pasového formátu.
  • Doklad totožnosti
  • Vyplnění oficiální žádost o průkaz
  • Platba: Zaplatit poplatek za vydání průkazu.

Kde se dá pořídit ISIC?

  • Online na oficiálních stránkách ISIC: Můžete vyplnit žádost na oficiálních webových stránkách ISIC, kde nahrajete potřebné dokumenty (potvrzení o studiu, fotografie) a zaplatíte poplatek online.
  • Přes školu: Mnoho středních a vysokých škol nabízí možnost vyřídit průkaz ISIC přímo přes školu. Školy často koordinují vydávání průkazů pro své studenty, což může celý proces zjednodušit a někdy i zlevnit.

Cena ISIC a platnost

Průkaz ISIC stojí v digitální podobě 400 Kč a je možné přikoupit i plastovou kartu za 100 Kč. Cena průkazu se může lišit v závislosti na konkrétním poskytovateli - na mnoha školách si průkaz můžete pořídit levněji. Platnost ISIC karty je vždy do prosince následujícího roku (pokud si jej pořídíte v září 2024, platit vám bude až do prosince 2025).

V případě, že máte průkaz zakoupený prostřednictvím oficiálního webu, prodlužování platnosti není možné, po jejím skončení si musíte koupit průkaz nový. Pokud jste si průkaz zařizovali skrz školu, o prodloužení si můžete zažádat přímo tam, a to i v případě, kdy je průkaz již propadlý. Po zaplacení poplatku dostanete nálepku, kterou umístíte na vyznačené místo na zadní stranu průkazu. Platnost se prodlužuje vždy na rok.

Kdo na ISIC nemá nárok?

Na průkaz ISIC mají nárok i studenti starší 26 let, jedinou podmínkou pro jeho získání je denní studium. Průkaz lze po dosažení 26 let i nadále využívat u benefitních partnerů ISIC. V dopravě je nutné se vždy řídit aktuálním tarifem a přepravními podmínkami.

Využití průkazu ISIC

Držitelé průkazu ISIC mohou využívat širokou škálu výhod a slev. Mezi hlavní oblasti využití patří:

  • Doprava: Slevy na jízdenky v městské hromadné dopravě, vlacích a autobusech.
  • Kultura: Slevy na vstupné do muzeí, galerií, kin a divadel.
  • Stravování: Slevy v restauracích, kavárnách a fastfoodech.
  • Nakupování: Slevy v obchodech s oblečením, elektronikou, knihami.
  • Cestování: Slevy na ubytování v hotelech, hostelech a při nákupu zájezdů.
  • Sport a volný čas: Slevy na vstupné do fitness center, sportovních areálů, na sportovní vybavení či do zoologických zahrad.
  • Online služby: Slevy na různé online kurzy, softwary a další služby.

Plastová verze nebo digitální?

ISIC můžete mít ve dvou hlavních podobách: jako tradiční plastovou kartu nebo digitální verzi v mobilním telefonu. Fyzická karta je stále běžnou volbou a slouží jako platný průkaz totožnosti pro studenty po celém světě. Alternativně můžete mít ISIC v digitální podobě, což vám umožňuje přístup k výhodám a slevám přímo z vašeho mobilního zařízení. Tuto digitální verzi si můžete nainstalovat prostřednictvím aplikace Alive App, která je dostupná jak pro iOS, tak pro Android.

ITIC a jeho využití

ITIC (International Teacher Identity Card) je obdobou průkazu ISIC, avšak určenou pro učitele a akademické pracovníky. Tento průkaz slouží jako mezinárodně uznávaný doklad o statutu učitele a nabízí řadu podobných výhod a slev jako ISIC. Mezi ty hlavní patří slevy na dopravu, kulturu, ubytování, stravování a mnoho dalších oblastí.

Pro získání průkazu ITIC je nutné doložit, že jste aktivně pracujícím učitelem nebo akademickým pracovníkem.

Máte ISIC? Podělte se s námi v komentářích, jakých slev díky němu využíváte.

Doporučované