Hlavní obsah

Co nejvíc potrápilo při testech páťáky? Zkuste si test na víceletá gymnázia

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Žáci a studenti se po letních prázdninách znovu vrátili do školních lavic. Platí to i pro děti na osmiletých gymnáziích. Připomeňte si, s jakými otázkami se u přijímacích zkoušek museli loňští páťáci vypořádat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V přijímačkách na osmiletá gymnázia narazili páťáci nejčastěji na slovní úlohy a porozumění textu. Zkuste si v kvízu nejtěžší uzavřené otázky z testů z češtiny a matematiky.

Kolik schodů vede na pyramidu. Úlohy v poslední otázce testu z matematiky potrápily zájemce o osmiletá gymnázia nejvíce. Závěrečnou otázku celého prvního termínu přijímaček zvládlo jen 7 procent dětí.

Je ale také pravda, že ji skoro pětina uchazečů vynechala. Možná i proto, že jim na ni nemusel zbýt čas.

Podobně to bylo i na druhém termínu, kde se akorát místo schodů řešily narozeniny krále, víly a skřítka. Tři úlohy poslední čtrnácté otázky zvládlo mezi 11 a 25 procenty dětí.

Nejtěžší otázka přijímaček na osmiletá gymnázia

Foto: Cermat, Seznam Zprávy

Nejtěžší otázka přijímaček na osmiletá gymnázia.

14.1 Pyramida s 8 patry má celkem 48 černých schodů. Kolik schodů vede do prvního patra?

14.2 Pyramida se 7 patry má celkem 84 bílých schodů. Jaký je celkový počet schodů v pyramidě?

14.3 V pyramidě s 90 schody má 27. schod stejnou barvu jako 30. schod, ale jinou barvu než 33. schod. Jaký je největší možný počet pater v této pyramidě?

Správné odpovědi: 14.1: 12, 14.2: 196 a 14.3: 18.

Pokud si chcete vyzkoušet, jak byste v přijímačkách obstáli vy, zkuste si vyřešit kvíz s nejtěžšími uzavřenými úlohami, který najdete na konci textu.

Problém i s přepisováním souvětí

Pokud se podíváme na češtinu, tak nejčastěji žáci doplatili na porozumění textu. Otázku směřující na slavnou americkou silnici Route 66, ke které veškeré informace mohli páťáci najít ve výchozím textu, nezvládla ani čtvrtina dětí. Přitom se vybíralo ze dvou možností ANO nebo NE. I tuhle otázku najdete v kvízu níže.

Podobně náročná pak pro děti byla ještě v prvním řádném termínu úloha, ve které bylo nutné přepsat souvětí na větu jednoduchou, a v druhém termínu vypisování spojek z textu.

Foto: Cermat, Seznam Zprávy

Správná odpověď mohla znít například takto: Promícháním těchto barev získáme požadovaný odstín.

V jednotné přijímací zkoušce je možné získat nejvýše 100 bodů – 50 bodů z matematiky a stejně tak z češtiny. První termín z češtiny zvládli žáci průměrně na 47,4 procenta, druhý na 50,7 procenta. V matematice to bylo o něco lepší – 54,9 procenta na první pokus a 56,4 procenta ve druhém termínu.

1. Přiřadťe k obrázku odpovídající popis.
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
2. Které z následujících tvrzení odpovídá výchozímu textu?
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
3. Která z následujících vět je zapsána pravopisně správně?
4. Rozhodněte o následujícím tvrzení, zda jednoznačně vyplývá z výchozího textu: "Zdeněk Bradáč je držitelem mnoha světových rekordů: první z nich vytvořil v roce 2004, v následujících letech pak zdolal dalších 25 rekordů."
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
5. Informace č. 1: Velbloud vydrží více než 14 dní bez vody. Informace č. 2: Velbloud přežije 35 dní bez jídla. Které z následujících tvrzení o výše uvedených informacích je pravdivé?
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
6. Které z následujících tvrzení o TEXTU 1 je pravdivé?
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
7. Jestliže na počátku čtyřletého období 1. ledna 2019 žilo v Lidově 300 obyvatel, kolik obyvatel žilo ve stejné obci po třech letech 31. prosince 2021?
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
8. Ve které z následujících možností jsou významové vztahy mezi slovy nejpodobnější vztahům mezi slovy HLAVA – RUKA – PRST? (Slova hlava, ruka a prst posuzujte ve významu, který mají ve výchozím textu. Správná je pouze možnost, v níž pořadí slov odpovídá pořadí hlava – ruka – prst.)
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
9. Rozhodněte o následujícím tvrzení, zda je pravdivé (ANO), či nikoli (NE): Petr tráví týdně na počítači o polovinu více času, než kolik času týdně věnuje sportu.
Foto: Cermat, Seznam Zprávy
10. Rozhodněte o následujícím tvrzení, zda jednoznačně vyplývá z výchozího textu (ANO), či nikoli (NE): Silnice nazývající se Route 66, jejíž úsek hraje píseň Amerika je krásná, má celkovou délku několik set metrů.
Foto: Cermat, Seznam Zprávy

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Doporučované