Hlavní obsah

Nevzali mě na střední! Zkusit můžete odvolání, ale i rok práce

Foto: pixabay.com

Pokud se první kolo přijímaček nezdaří, není třeba věšet hlavu.

Přijímací řízení na střední se občas nepovedou. Neztrácejte ale naději hned po prvním neúspěchu. Existuje několik možností, jak se na vysněnou střední nakonec dostat.

Článek

Přijímací řízení na střední školy je stresující záležitost, a pokud se student nedostane na školu svého výběru, může to být zklamání. Nicméně existují kroky, které se vyplatí podniknout, abyste zvýšili své šance na úspěch, ať už odvoláním proti rozhodnutí, nebo hledáním alternativních cest. Zde je průvodce, co dělat, když se na střední školu nedostanete.

Odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí

Jednou z možností, jak reagovat na nepřijetí na střední školu, je podání odvolání. Tento proces obvykle začíná tím, že student podá písemné odvolání proti rozhodnutí přijímací komise. Odvolání je třeba podat do určité lhůty, která je stanovena školním řádem nebo přijímacím řádem školy (obvykle do 3 pracovních dní od doručení rozhodnutí).

V odvolání je důležité jasně uvést důvody, proč by mělo být rozhodnutí o nepřijetí přehodnoceno, což může zahrnovat například upozornění na možné procesní chyby při přijímacím řízení. Odvolání posoudí vyšší instance, obvykle ředitel školy nebo příslušný školský úřad.

Co vše by mělo odvolání obsahovat?

Doporučuje se uvádět minimálně níže uvedené náležitosti:

  • Název školy a její adresa (odvolání se zasílá řediteli školy, který rozhodnutí o nepřijetí vydal);
  • Datum;
  • Odvolání proti nepřijetí ke studiu;
  • Odvolávám se proti rozhodnutí o nepřijetí mého syna / dcery (jméno a příjmení) ke studiu na (název oboru vzdělání a případně kód oboru);
  • Důvody, pro které je odvolání podáváno;
  • Podpis zákonného zástupce nezletilého žáka;
  • Jméno zákonného zástupce nezletilého žáka;
  • Adresa, na kterou má být rozhodnutí o odvolání zasláno;

Za nezletilého uchazeče podává odvolání zákonný zástupce, zletilý uchazeč podává a podepisuje odvolání sám.

Zdroj CERMAT

Kvůli změnám v přijímacím řízení ztrácí odvolání proti nepřijetí z kapacitních důvodů smysl. To znamená, že odvolání lze podat opravdu pouze tehdy, kdy došlo k pochybení ze strany školy nebo jiným pochybením v průběhu řízení.

Důležité je také zmínit, že v prvním nebo i druhém kole je možnost vzdání se přijetí. Pokud se studenti dostanou na střední školu, na kterou se rozhodnou nenastoupit, vzdají se přijetí a mají nárok na další kolo přijímacího řízení.

Proces odvolání

Zjistěte lhůtu a pravidla pro odvolání: Informace najdete v rozhodnutí o nepřijetí nebo na webových stránkách školy.

Sestavení odvolání:

  • Formát: Napište formální dopis adresovaný řediteli školy nebo příslušnému školskému úřadu.
  • Identifikace žáka: Uveďte jméno, kontaktní informace a další relevantní identifikační údaje.
  • Důvody pro odvolání: Vyložte argumenty, proč by rozhodnutí mělo být přezkoumáno, včetně případných nových důkazů nebo chyb v procesu.
  • Přílohy: Přiložte kopie všech dokumentů podporujících vaše argumenty.

Odeslání odvolání: Zasílejte doporučeně pro ověření doručení a uchovávejte kopie všech dokumentů.

Další kola přijímacích zkoušek

Pokud žák není přijat ani na jednu z těchto škol, nebo se rozhodl na žádnou nenastoupit, má možnost účastnit se druhého a třetího kola přijímacího řízení. Druhé kolo probíhá zpravidla v květnu až červnu a třetí kolo pak v červenci, někdy i v srpnu, v závislosti na kapacitě a potřebách jednotlivých škol.

Přihlásit se do druhého a třetího kola lze přes webové stránky jednotlivých škol, nebo prostřednictvím digitálního systému DIPSY (Digitální systém přijímacího řízení). Na těchto platformách jsou zveřejněny volné kapacity a termíny. V těchto kolech se často otevírají příležitosti na méně atraktivních oborech nebo školách s nižší konkurencí, což může zvýšit šanci na přijetí. Výběr škol v těchto kolech je omezenější, avšak stále je možné najít vhodné obory podle zájmů a potřeb uchazečů.

Ve druhém kole přijímacího řízení mohou studenti podat až tři přihlášky na střední školy do oborů vzdělání bez talentové zkoušky, což zahrnuje jak maturitní, tak nematuritní obory. Pro obory s talentovou zkouškou je možné podat maximálně dvě přihlášky. Kritéria přijetí zahrnují jak výsledky z prvního kola, tak další požadavky jednotlivých škol. To také znamená, že pokud si studenti podali v prvním kole přihlášku na nematuritní obor, ve druhém kole musí udělat totéž, jelikož nedělali přijímačky, které jsou ve druhém kole k maturitním oborům potřeba.

Co je to DiPSy?

DiPSy (Digitální systém přijímacího řízení) je centrální digitální platforma, která usnadňuje proces přihlášek na střední školy v Česku. Tento systém nabízí několik klíčových funkcí a informací pro studenty a jejich rodiče:

  • Elektronické podání přihlášek: Studenti mohou podávat přihlášky na vybrané střední školy přímo prostřednictvím systému.
  • Sledování stavu přihlášek: Uživatelé mohou sledovat aktuální stav svých přihlášek a průběžné výsledky přijímacího řízení.
  • Informace o volných kapacitách: Systém poskytuje přehled o volných místech na školách pro druhé a třetí kolo přijímacího řízení.
  • Termíny a termínový kalendář: DiPSy zobrazuje důležité termíny pro podání přihlášek a konání přijímacích zkoušek.
  • Statistiky a přehledy: Uživatelé mají přístup k historickým datům a statistikám, které mohou pomoci při rozhodování o výběru školy.
  • Komunikace se školami: Platforma umožňuje snadnou komunikaci mezi studenty, jejich rodiči a školami.

Kritéria a termíny třetích kol jsou plně v kompetenci jednotlivých škol a přihlášky lze podávat nejdříve sedm dní po zveřejnění výsledků předchozího kola. Podmínky přijetí určuje ředitel školy a může zahrnovat různé požadavky včetně školní části přijímací zkoušky. V nabídce jsou většinou soukromé školy, kde je ve většině případů potřeba platit školné.

Studenti nesmí zapomínat, že i v druhém a třetím kole je možné podat odvolání, opět pouze v případech, kdy mají uchazeči pocit, že došlo k porušení z některých podmínek přijímacího řízení.

Obory bez přijímacích zkoušek

Studenti mají možnost přihlásit se na obory, kde nejsou vyžadovány přijímací zkoušky. Tyto obory často nabízí volná místa během všech termínů přijímacích škol, ale i po. Informace o těchto oborech jsou zpravidla dostupné přímo na webových stránkách škol nebo přes systém DiPSy.

Když se student nedostane na požadovanou střední školu, kromě odvolání, účasti v dalších kolech přijímacích zkoušek, přihlášení na obory bez přijímacích zkoušek nebo zvažování soukromých škol, existují i další možnosti, jak se se situací vypořádat:

Přestávkový rok (gap year)

Pokud student cítí, že potřebuje více času na rozhodnutí, nebo chce získat další zkušenosti před nástupem na střední školu, může zvážit přestávkový rok. Během tohoto roku může získávat pracovní zkušenosti, vyzkoušet si práci v neziskovce, cestovat nebo se věnovat osobním projektům, které by mohly zlepšit jeho přijímací šance do budoucna.

Vzdělávání doma nebo online kurzy

V některých případech může být vhodnou alternativou domácí vzdělávání nebo účast v online kurzech a programech. Tyto metody umožňují studentům pokračovat ve vzdělávání a rozvíjet dovednosti, aniž by byli vázáni na konkrétní školní instituci.

Znovu za rok?

Pokud se studentům přijímací zkoušky přece jen nevydaří, mají samozřejmě možnost si podat přihlášku příští rok, a zkusit to tedy znovu.

Doporučované