Hlavní obsah

Neúspěch u přijímaček: Co dělat, když se nedostanete na vysokou školu?

Foto: Shutterstock.com

Neúspěch u přijímaček není konec světa.

Nepřijetí na vysokou školu může být velmi stresující zkušeností, důležité je ale neklesat na mysli. Existuje mnoho alternativních cest, které vám umožní pokračovat ve vzdělávání i rozvíjet kariéru.

Článek

Pokud jste se nedostali na vaši vysněnou vysokou školu, není třeba panikařit. V první řadě zvažte, zda je pro vás zásadní studovat právě na té škole, v jejímž přijímacím řízení jste neuspěli. Pokud u vás volba jiného oboru či vzdělávací instituce nepřipadá v úvahu, nezbývá než počkat na další termín přijímaček. I v takovém případě se vám ale nabízí řada možností, jak tento čas smysluplně využít a zachovat si status studenta.

Seznam Zprávy pro vás připravily užitečné tipy, jak se s prvotním nezdarem u přijímacích zkoušek vyrovnat a najít nové příležitosti.

Když se nedostanu na vysokou školu: rady a doporučení

Nepanikařit a zachovat klid: Neúspěch u přijímacích zkoušek není konec světa a není důvod propadat panice. Nenechte se odradit prvotním nezdarem a zaměřte se na hledání alternativních cest. Mnoho úspěšných lidí čelilo překážkám v průběhu studia i kariéry, ale právě vytrvalost a pozitivní přístup je nakonec dovedly k vytouženým cílům.

Plánování a příprava na další přijímací řízení: V první řadě je důležité si pečlivě promyslet, co dál. Připravte se na další přijímací řízení a naplánujte si časový harmonogram všech potřebných kroků.

Konzultace a poradenství: Nebojte se vyhledat pomoc. Studijní poradci, psychologové a další odborníci vám mohou poskytnout užitečné rady a podporu při plánování vašeho budoucího směřování. Mnoho škol nabízí bezplatné poradenské služby, které uchazečům pomáhají s výběrem studijního oboru, přípravou na přijímací zkoušky i hledáním pracovních příležitostí. Psychologická podpora může být užitečná také pro zvládání stresu a hledání motivace.

Jak dál pokračovat ve studiu?

Odvolání

Pokud jste neuspěli při přijímacím řízení na vysokou školu, první možností je se proti rozhodnutí odvolat. Proces začíná podáním písemného odvolání na rektorát příslušné univerzity nebo vysoké školy. Uveďte své osobní údaje, identifikační číslo uchazeče a konkrétní důvody, proč nesouhlasíte s výsledkem přijímacího řízení. Důležité je zmínit i případné pochybení nebo nesrovnalosti, které mohly vaše nepřijetí ovlivnit. Pokud jsou k dispozici, přiložte i další dokumenty či důkazy na podporu svých tvrzení.

Odvolání musí být obvykle podáno do 15 dnů od doručení rozhodnutí o nepřijetí. O výsledku budete informováni písemně.

Druhá a třetí kola přijímacího řízení

Některé vysoké školy, jako například Mendelova univerzitaVysoké učení technické v Brně, nabízejí studentům druhou šanci formou dalších kol přijímacího řízení. Informace o termínu konání i uzávěrky přihlášek univerzity obvykle zveřejňují na svých webových stránkách. Druhá a třetí kola přijímaček mohou být méně konkurenční, přesto je důležité se na zkoušky připravit stejně pečlivě jako v prvním kole.

Nultý ročník vysoké školy

Na některých univerzitách je pro zájemce dostupný takzvaný nultý ročník, který obvykle zahrnuje především důkladnou přípravu na přijímací zkoušky. Může být ale také cestou, jak si ověřit, zda jste si skutečně vybrali ten pravý obor. Nevýhodou je, že účastníkům nultého ročníku obvykle nezůstává status studenta, musí si tak hradit zdravotní a sociální pojištění a ztrácejí všechny studentské výhody. Studium takzvaného „nulťáku“ také zpravidla bývá placené.

Přípravné kurzy

Alternativou nultého ročníku jsou na některých vysokých školách různé formy přípravných kurzů. I v tomto případě je obvykle nutné za jejich absolvování hradit školné a nezajišťují zachování statutu studenta.

Rok na jiné vysoké škole

Zjistěte si, na kterých dalších školách můžete studovat svůj vysněný obor nebo alespoň obory příbuzné. Možná některá z nich druhé kolo přijímaček vypisuje, i když ta vaše původně zvolená již ne. Pamatujte ale na to, že stát dotuje každému studentovi pouze čtyři roky bakalářského studia. Pokud tedy strávíte rok na jiné státní univerzitě, musíte stihnout původně zvolený obor vystudovat za tři roky nebo poté hradit školné za překročení délky studia.

Studium na soukromých vysokých školách

Rozhodně neplatí, že by soukromé vysoké školy byly automaticky horší než ty státní. Obvykle zajišťují kvalitní vzdělávání, mívají inovativnější přístup a výuka probíhá v menších kolektivech, respektive třídách, což umožňuje individuálnější kontakt mezi studenty a vyučujícími. Studium může být dražší, mnoho soukromých vzdělávacích institucí však nabízí nejrůznější stipendia či finanční podporu. Před podáním přihlášky si důkladně prostudujte nabízené programy a ověřte si, jaké jsou možnosti financování.

Vyšší odborné školy (VOŠ)

Vyšší odborné školy zpravidla nabízejí prakticky orientované programy, často spojené s výkonem konkrétní profese. Většina z nich pořádá několik kol přijímacích zkoušek. Denní forma vzdělávání trvá standardně tři roky včetně odborné praxe. Je však třeba hradit školné, byť zpravidla nižší než u soukromých vysokých škol. Absolventi VOŠ jsou oprávněni používat titul DiS. – diplomovaný specialista. V mnoha případech je studium následně uznáváno na vysoké škole, kde lze poté získat bakalářský titul za pouhý rok.

Pomaturitní jazykové studium

Rok na jazykové škole je nejen cestou, jak si zachovat status studenta, ale může vám otevřít dveře k pracovním příležitostem v zahraničí nebo v mezinárodních firmách. Obvykle se jedná o prezenční studium. Mnoho jazykovek nabízí v rámci kurzu přípravu na mezinárodní jazykové zkoušky jako IELTS nebo TOEFL.

Studium od února

Některé vysoké školy umožňují zahájit studium i v únoru, a začít tak letním semestrem. Takové řešení může být vhodné nejen pro ty, kteří potřebují na rozhodování více času nebo kupříkladu skládali maturitu až v zářijovém termínu. Možnost využívají také studenti, kteří po prvním semestru zjistili, že se při prvotní volbě předmětu studia nerozhodli správně. Přihlášky je však ve většině případů nutné podat už v říjnu nebo listopadu.

Podmínky pro zachování statusu studenta v ČR

Status studenta je v České republice spojen s řadou výhod, jako jsou slevy na dopravu, nižší daně a zdravotní pojištění hrazené státem. Za jakých podmínek vám zůstane zachován?

Věk a forma studia

  • Status studenta platí pro ty, kteří navštěvují střední, vyšší odborné a vysoké školy (v případě kombinovaného studia zůstává status studenta, ale nezůstává stejné daňové zvýhodnění).
  • Platí až do dosažení věku 26 let. Výjimkou jsou studenti doktorských studijních programů v prezenční formě, kteří mohou tento status udržet i po 26. roce věku, jsou-li poprvé zapsáni do doktorského studia a nemají příjmy ze zaměstnání nebo podnikání​​.

Přerušení a ukončení studia

  • Pokud student přeruší studium, automaticky status studenta ztrácí. Může však být obnoven po opětovném zapsání do studia.
  • Po absolvování středních a vyšších odborných škol přísluší danému člověku status studenta do 31. srpna stejného roku, v němž studium ukončil. V případě některých vyšších odborných škol, u nichž zakončení studia připadá na leden, zůstává absolventům status studenta do konce ledna téhož roku.
  • U studentů vysokých škol zaniká dnem úspěšného složení státních závěrečných zkoušek nebo absolutoria. Pokud se do tří měsíců zapíší do navazujícího studia, status jim pokračuje po celou tuto dobu​.

Pomaturitní jazykové studium

  • Pro zachování statusu studenta během pomaturitního jazykového studia je nutné, aby toto studium bylo denní, konalo se po celý školní rok a bylo akreditováno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Studium je třeba zahájit do konce kalendářního roku, ve kterém student odmaturoval​.

Podrobnější informace najdete na stránkách Úřadu práce.

Alternativní možnosti a praxe

Netrváte-li na udržení statusu studenta, může být pro vaše budoucí studium užitečné i získání relevantní praxe. Nejběžnější volbou je nástup do práce na plný úvazek. Chcete-li se však ke studiu vrátit, zvažte, zda budete mít v takovém případě dostatek času na přípravu. Známou nevýhodou nástupu do zaměstnání je fakt, že pokud si zvyknete na určité příjmy a ekonomickou úroveň, může být obtížné znovu se vrátit ke studentskému způsobu života. Umožní-li vám to vaše finanční situace, zvažte proto i některou z alternativních možností.

Dobrovolnictví a stáže

Dobrovolnické programy a stáže jsou příležitostí pro osobní i profesní rozvoj. V první řadě získáte praktické zkušenosti, které vám pomohou při dalším studiu nebo hledání zaměstnání. Dobrovolnictví však může být také příležitostí vyzkoušet si práci v různých oborech a zjistit, co vás skutečně baví. Stáže jsou často nabízeny velkými firmami, neziskovými organizacemi nebo vládními institucemi.

Cestování a osobní rozvoj

Cestování je příležitostí nejen zlepšit jazykové dovednosti, ale také získat praxi a zkušenosti v jiném kulturním prostředí. Programy jako Work and Travel vám umožní zkombinovat při pobytu v zahraničí práci i studium.

Rekvalifikace

Ačkoli jako absolvent bez praxe nemáte nárok na státní podporu, v případě, že nepokračujete ve studiu, nezačnete podnikat nebo nenastoupíte do zaměstnání na plný úvazek, je třeba se registrovat na pracovním úřadě. Nejenže budete mít hrazené zdravotní a sociální pojištění, můžete také nastoupit do některého z rekvalifikačních kurzů, které úřady práce nabízejí. Více informací najdete na portálu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Nezapomeňte, že váš úspěch nezávisí na jednom přijímacím řízení, ale na vaší schopnosti přizpůsobit se a hledat nové cesty k osobnímu i kariérnímu rozvoji. Chybí vám v článku důležitá informace nebo máte další tipy, co dělat v případě neúspěchu u přijímacích zkoušek? Podělte se o své zkušenosti s dalšími čtenáři v komentářích.

Doporučované