Hlavní obsah

Cizí jazyky: Jak se je učit efektivně a nebýt věčným začátečníkem

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Jazyk se nemusíte učit pouze sami doma. Využít lze i různých kurzů, které vám mohou pomoci.

Zalíbil se vám cizí jazyk, ale jste věčný začátečník a nedaří se vám prokousat prvními lekcemi učiva? Připravili jsme pro vás několik rad, které by vám mohly při učení pomoct.

Článek

Znalost cizích jazyků má řadu nesporných výhod. Ať už se jedná o otevírání nových pracovních příležitostí, snadnější cestování nebo možnost navázání nových přátelství. Pokud vám ze školních let v hlavě mnoho nezbylo, může být učení nového jazyka výzvou, během které je nutné překonat spoustu překážek.

Ať už budete navštěvovat kurzy, mít soukromého učitele nebo se do studia ponoříte sami s učebnicí, případně pomocníky z internetu, vyplatí se dodržovat několik zásad, které vám učení mohou usnadnit.

Jak nebýt věčným začátečníkem?

Nejdůležitější je samozřejmě motivace. Možná to také znáte. Nadchnete se pro nový jazyk, zakoupíte učebnici nebo kurz. Po pár dnech nebo týdnech z vás ale původní zapálení opadne a při prvním větším záseku s učením skončíte stejně rychle, jako jste začali. A takto každý rok pořád znovu.

Pro udržení motivace po delší dobu je dobré stanovit si jasné a dosažitelné cíle a tomu přizpůsobit formu výuky. Pokud se například chcete lépe domluvit na dovolené, není nutné dokonale ovládat gramatiku. Soustřeďte se na konkrétní potřebné fráze a slovní zásobu užitečnou na místech, která byste rádi navštívili.

Úrovně znalosti cizího jazyka

Aby bylo možné kategorizovat, jaké úrovně lidé ve znalosti cizího jazyka dosahují, vytvořila Evropská rada dokument s názvem Společný evropský referenční rámec pro jazyky. Na jejich základě se vytváří sylaby a okruhy jazykových kurzů i školní výuky. Stupnice se určuje na základě schopnosti porozumět mluvenému a psanému slovu, ústnímu projevu a psaní. Má šest stupňů:

A1: Začátečníci, kteří rozumí základním větám a slovní zásobě týkající se jejich osoby a blízkého okolí. Jsou schopni vést prosté konverzace, pokud je jejich komunikační partner ochoten své myšlenky pomalu zopakovat. Sami dokážou sdělit základní myšlenky a napsat jednoduchý text, jako například pozdrav nebo vyplnit formuláře.

A2: Stále začátečníci, jejichž schopnosti jsou již o něco širší, dokáží se věnovat více tématům a rozumět základním frázím. Zvládají se orientovat v krátkých textech. Dokážou napsat jednoduchý osobní dopis.

B1: Mírně pokročilí, kteří se již domluví o běžných tématech, pokud jejich protějšek mluví zřetelně a spisovnou angličtinou. Rozumí hlavním sdělením rozhlasových a televizních programů. Dokážou se pobavit o jim známých tématech. V textech dokáží popsat zážitky a dojmy. Tato úroveň by měla odpovídat státní maturitní zkoušce z angličtiny.

B2: Středně pokročilí, jejichž schopnosti umožňují rozumět delším promluvám a dialogům, včetně výměn názorů, pokud probíhá na známé téma. Rozumí naprosté většině pořadů ve spisovném jazyce. Umí napsat podrobné texty na širokou škálu známých témat nebo zprávy a úvahy.

C1: Pokročilí, kteří rozumí promluvám s nejasnou vazbou na méně známé téma. Rozumí dlouhým složitým textům a jsou schopni ocenit rozdíl mezi faktografickou a krásnou literaturou. Diskutují bezproblémově a plynně o všech známých tématech a napsat srozumitelné podrobné texty, vyvracet či potvrzovat různé názory.

C2: Pokročilí s výbornou znalostí jazyka, kteří bezproblémově rozumí jakémukoliv mluvenému i psanému projevu. Dokážou se zapojit do jakékoliv konverzace a diskuze. Umí napsat plynulý text adekvátním stylem.

Pokud zvažujete stěhování do zahraničí, bude nutné hlubší poznání jazyka. V tuto chvíli je dobré si hlavní cíl, například naučit se španělsky, rozdělit na menší dílčí cíle, které budou snadněji dosažitelné a jejichž naplnění vám bude dělat radost.

Dalším zásadním faktorem pro uchování dlouhodobé motivace je udělat si z učení zábavnou činnost. Málokoho těší sedět nad hromadou učebnic a biflovat se nazpaměť hromadu slovíček. Učení jazyků má zásadní výhodu v tom, že může být velmi jednoduše praktikováno zábavnou formou.

Věnujte se v cizím jazyku tématům, která vás baví. Můžete si přečíst vaši oblíbenou knihu v originále nebo se podívat na seriál v původním znění bez titulků. Budete se tak učit pomocí vašich oblíbených činností.

Pravidelnost je základ úspěchu

Abyste se jazyk naučili na pokročilé úrovni, bude třeba investovat dostatek času a trpělivosti. I u jednodušších jazyků zabere zvládnutí základní úrovně obvykle kolem 600 hodin studia. Proto je dobré věnovat se učení co možná nejčastěji.

Na druhou stranu není nutné nad slovíčky trávit dlouhé hodiny. Je lepší se věnovat studiu každý den 20 minut než jednou týdně dvě hodiny. Jednou z nejlepších možností je si jednou či dvakrát v týdnu vyhradit čas na větší porci učení. A ve zbylých dnech si v kratších úsecích opakovat nebo se zaměřit na pár nových slovíček. S kratším opakováním vám mohou pomoci například mobilní aplikace, které z učení jazyka dělají v podstatě hru.

Nejlepší aplikace na výuku jazyků

Duolingo nabízí širokou škálu jazyků od španělštiny po korejštinu. Aplikace používá herní prvky, aby učení bylo zábavné a motivující. Každá lekce je krátká a interaktivní, což vám umožňuje snadno zapojit učení do každodenního života.

Babbel se zaměřuje na praktické použití jazyka a nabízí kurzy navržené odborníky na výuku jazyků. Lekce jsou strukturovány tak, aby pokrývaly reálné situace, což vám pomůže rychle aplikovat naučené dovednosti v praxi. Babbel nabízí kurzy v několika úrovních obtížnosti, což je ideální jak pro začátečníky, tak pro pokročilé.

Rosetta Stone je známá svým přístupem, který je založen na metodě úplného ponoření. Aplikace nepoužívá žádné překlady, místo toho učí nové jazyky přirozeným způsobem prostřednictvím obrázků a kontextu. Tento přístup je obzvláště účinný pro studenty, kteří chtějí získat hlubší porozumění a intuitivní dovednosti v novém jazyce.

Memrise kombinuje tradiční jazykové kurzy s inovativními technikami paměťových kartiček. Aplikace využívá videa rodilých mluvčích a interaktivní cvičení, která pomáhají studentům lépe porozumět a zapamatovat si novou slovní zásobu.

Busuu poskytuje interaktivní lekce, které pokrývají širokou škálu jazykových aspektů. Navíc umožňuje studentům komunikovat s rodilými mluvčími prostřednictvím komunity, což je výborný způsob, jak získat zpětnou vazbu a zlepšit své konverzační schopnosti.

HelloTalk propojuje studenty jazyků s rodilými mluvčími po celém světě. Uživatelé si mohou vyměňovat jazykové dovednosti prostřednictvím textových zpráv, hlasových zpráv a videohovorů.

LingoDeer je aplikace zaměřená především na asijské jazyky, jako jsou čínština, japonština a korejština, ale v nabídce najdete i další jazyky. Zaměřuje se na systematickou a organizovanou výuku gramatiky a slovní zásoby prostřednictvím strukturovaných lekcí a interaktivních cvičení.

Pimsleur nabízí audiokurzy, které se zaměřují na poslech a mluvení. Metoda Pimsleur je založena na postupném učení slovní zásoby a frází, které jsou ihned aplikovány v konverzačních kontextech. Tento přístup je vhodný, pokud chcete zlepšit své schopnosti v poslechu a výslovnosti během každodenních činností, jako je například jízda autem.

Jsou jazykové kurzy cesta?

Na internetu existuje řada nabídek, které slibují, že se jazyk naučíte za několik týdnů. Počítejte však s tím, že času budete potřebovat rozhodně více. Ani pro přirozené talenty není osvojení nového jazyka krátkodobou otázkou.

To ale neznamená, že jazykové kurzy nejsou užitečné. Ba naopak. I krátký intenzivní kurz vám toho může mnoho předat, jen si od něj nesmíte slibovat zázraky. Začátečníkům pomůže zorientovat se v gramatice a získat základní slovní zásobu. Pokročilým kurzy pomohou upevnit řadu vědomostí, které možná stihli zapomenout.

Dlouhodobé jazykové kurzy, jejichž lekce se konají třeba jednou týdně, mohou být zase cestou pro ty, kteří mají problém se učit sami. Velkou výhodou je, že se dnes dají kurzy absolvovat i online z pohodlí domova, individuálně nebo i ve skupině. Nesmíte ale zapomenout, že kurz sám o sobě nebude k ovládnutí jazyka stačit a studiu se budete muset věnovat i mimo něj.

Máte osvědčený tip, jak si usnadnit studium jazyků? Podělte se s ostatními čtenáři v komentářích.

Doporučované