Hlavní obsah

Jak najít ideální brigádu pro studenty: Praktické tipy a rady

Foto: Pixabay

.

Brigády jsou pro mnoho studentů skvělým způsobem, jak si přivydělat během studia, získat cenné pracovní zkušenosti a navázat nové kontakty. Seznam Zprávy pro vás připravily užitečné rady a tipy, jak najít ideální brigádu.

Článek

Než se pustíte do hledání brigády, je důležité zvážit několik věcí. Začněte tím, že si promyslíte své časové možnosti. Zvažte, kolik času můžete brigádě věnovat, aniž by to negativně ovlivnilo vaše studium a osobní život. Přemýšlejte, jestli můžete pracovat pouze o víkendech, nebo jestli zvládnete i několik hodin týdně po škole. Ujistěte se, že vybraná brigáda nebude mít negativní dopad na vaše zdraví.

Co v článku najdete?

  • Kde brigádu hledat a jaké jsou možnosti.
  • Jak je to s legislativou a pracovní dobou.
  • Jak se liší nabídka brigád ve velkých a menších městech.
  • Co jsou trainee programy a jak fungují.
  • Jaká je nabídka on-line brigád a na co dát pozor.
  • Co obnáší podnikání při studiu.
  • Jaké dokumenty potřebujete a jak napsat životopis.

Nakonec si promyslete své preference. Rozhodněte se, jaký typ práce by vás bavil a co byste rádi dělali. Práce by měla být nejen zdrojem příjmu, ale také příležitostí k získání zkušeností v oboru, který vás zajímá.

Kde brigádu hledat?

Existuje mnoho způsobů, jak najít brigádu. Jedním z nich je poptat se mezi známými a rodinou. Osobní doporučení mohou být velmi užitečná a často vám umožní získat brigádu rychleji. Oslovte i vyučující a školní poradce, kteří mohou mít informace o volných pracovních místech vhodných pro studenty. Ty často najdete i na školních nástěnkách a informačních tabulích.

Široké možnosti nabízí také internet. Mnoho aktuálních nabídek uveřejňují specializované pracovní portály. Sledujte i sociální sítě, kde firmy volná místa také často inzerují.

Legislativa a jak to funguje

Před tím, než se rozhodnete pro konkrétní brigádu, je důležité znát pravidla a platnou legislativu. V České republice můžete začít pracovat od 15 let, ale pouze za předpokladu, že máte dokončenou povinnou školní docházku.

Pro mladistvé pracovníky platí některé regulace. Například, noční práce mezi 22. hodinou večerní a 6. hodinou ranní je pro ně zcela zakázána. Další zásadní restrikcí je zákaz vykonávání nebezpečných prací, jako je manipulace s některými chemikáliemi, práce s těžkými stroji nebo práce ve výškách.

Mladiství mají také nárok na minimálně 30 minut přestávky při směnách delších než 4,5 hodiny a na minimálně 12 hodin nepřetržitého odpočinku mezi směnami. Zaměstnavatelé musí také respektovat vzdělávací povinnosti mladistvých a nesmí je zaměstnávat během školní docházky.

Studenti ve věku 15–18 let mohou v České republice pracovat s penězi a hotovostí, pokud jsou k tomu zaškoleni a jejich práce je prováděna pod dohledem zkušenějšího personálu.

Pracovní doba pro studenty

Pro studenty ve věku 15-18 let platí také omezení týkající se pracovní doby. Mohou pracovat maximálně třicet hodin týdně. Během školního roku je limit ještě přísnější, a to maximálně dvě hodiny denně, což je celkem deset hodin týdně. Práce o víkendech je povolena, ale nesmí přesáhnout denní limit osm hodin. Pro studenty nad 18 let platí stejné podmínky jako pro běžné zaměstnance.

Maximální počet hodin za měsíc

Během školního roku mohou studenti odpracovat maximálně čtyřicet hodin měsíčně. V průběhu prázdnin se tento limit zvyšuje až na 120 hodin měsíčně.

Maximální výdělek

Aktuální minimální mzda v České republice je 112,50 koruny za hodinu (k červnu 2024). Během školního roku tedy může student při 40 odpracovaných hodinách měsíčně vydělat přibližně 4500 korun. V období prázdnin, kdy může pracovat až 120 hodin měsíčně, se maximální výdělek zvyšuje na přibližně 13 500 korun.

Poznámky k výdělkům a pojištění

Studenti mohou uplatnit daňovou slevu na poplatníka a slevu na studenta. Povinnost platit zdravotní a sociální pojištění se na ně vztahuje pouze v případě, že jejich měsíční výdělek přesáhne 10 tisíc korun.

Možnosti brigád

Brigády mohou být různorodé, od práce v kanceláři přes manuální práci až po práci v zákaznickém servisu. Nejoblíbenější brigády zahrnují práci v kavárnách, obchodech, skladech nebo jako pomocná síla na různých akcích.

V létě se nabízí řada pozic zejména v oblastech jako turistický ruch, zemědělství nebo organizace festivalů. Prázdninová sezona přináší také mnoho příležitostí pro práci v zahraničí, díky které si studenti mohou zlepšit cizí jazyk a častokrát si vydělat více peněz než na brigádě v Česku.

V jakých oblastech studenti nejčastěji pracují?

  • Gastronomie a pohostinství: číšník, barman, kuchařský pomocník, obsluha rychlého občerstvení, barista, pracovník v pekárně.
  • Maloobchod a prodej: prodejce, pokladní, pracovník pro doplňování zboží, pracovník oddělení zákaznického servisu, prodavač specializovaných produktů (elektronika, oblečení).
  • Administrativa a kancelářská práce: administrativní asistent, recepční, datový operátor, asistent v personálním oddělení, sekretář.
  • Event management a promo akce: hosteska, promotér, koordinátor akcí, asistent na konferencích a seminářích, pracovník na festivalových stáncích.
  • Dětské tábory a animace: vedoucí skupiny v táboře, animátor v rekreačním zařízení, instruktor sportovních aktivit, pracovník dětského klubu, učitel plavání.
  • IT a digitální média: správce sociálních sítí, tvůrce digitálního obsahu, analytik sociálních médií, správce online komunit, technická podpora.
  • Praktické stáže a asistence ve výzkumu: stážista, výzkumný asistent, laboratorní technik, asistent ve vědeckém projektu, pracovník v terénním výzkumu.

Ve větších městech, jako jsou Praha nebo Brno, je výběr brigád široký. Studenti mohou pracovat v gastronomii, maloobchodu, administrativě, logistice či službách. Města nabízejí i sezonní práce na festivalech nebo trzích.

Ve městech se platí lépe

Širší nabídka vede k lepším platovým podmínkám a flexibilnějším pracovním dobám díky vyšší konkurenci mezi zaměstnavateli. Hodinová mzda je ve větších městech často vyšší, pohybuje se okolo 150-200 Kč, a v některých specifických oborech, jako jsou IT služby, může být práce placená ještě lépe.

Na vesnici a v menších městech jsou možnosti brigád omezenější, často se vážou k místním zemědělským nebo rodinným podnikům a nabídka častěji obnáší práce, jako je sklizeň nebo péče o zvířata. Takové brigády umožňují nabýt především praktické dovednosti a pracovní návyky. Co se týče platu, bývá hodinová mzda nižší, obvykle kolem 100-150 Kč za hodinu, může však být kompenzována jinými benefity, jako je strava, ubytování nebo rodinné prostředí.

Trainee programy jako ideální start pro studenty a absolventy

Trainee programy jsou určeny čerstvým absolventům a studentům, kteří chtějí nastartovat svou kariéru ve vybraném oboru. Během většiny programů, které obvykle trvají od šesti měsíců do dvou let, mají účastníci možnost rotovat mezi různými odděleními firmy. To jim umožní získat komplexní přehled o fungování podniku a najít oblast, která jim nejvíce vyhovuje.

V rámci trainee programů jsou účastníci podporováni zkušenými mentory a mají možnost účastnit se různých školení a workshopů. Práce na reálných projektech je příležitostí uplatnit teoretické znalosti v praxi a získat cenné zkušenosti. Firmy jako Škoda Auto, Avast nebo Seznam.cz nabízejí tyto programy s cílem najít a vychovat nové talenty.

Na konci trainee programu často bývá možnost získat stálé zaměstnání. To nejen zvyšuje motivaci účastníků, ale také pomáhá firmám budovat silné týmy, které mají hluboké porozumění firemní kultuře a procesům. Pro studenty a absolventy jsou trainee programy vynikající příležitostí, jak vstoupit do pracovního světa s pevnými základy a jasnou vizí své kariéry.

Tyto programy lze najít na kariérních stránkách firem, pracovních portálech, nebo prostřednictvím univerzitních kariérních center, která často spolupracují s předními zaměstnavateli.

Jak je to s online brigádami?

Díky online brigádám si studenti mohou přivydělat a získat cenné pracovní zkušenosti přímo z pohodlí svého domova. Tato forma zaměstnání je ideální pro skloubení studijních a pracovních povinností, protože nevyžaduje cestování a studentům šetří čas i peníze.

Mezi nejžádanější domácí brigády patří psaní a editace textů, kde studenti vytvářejí obsah pro webové stránky a blogy. Dále jsou populární pozice v grafickém designu, jako je tvorba log a marketingových materiálů, a v programování, kde studenti mohou pracovat na vývoji webových a mobilních aplikací.

Vyhledávané jsou rovněž práce v digitálním marketingu a správě sociálních médií, kde studenti pomáhají s propagací produktů a značek na internetu. Další možností je virtuální asistence, která zahrnuje například organizaci e-mailů a správu kalendářů pro různé klienty.

Šance na získání online brigády může zvýšit vyplněný Linkedin profil. Na této sociální síti personalisté sami aktivně vyhledávají potenciální zaměstnance, a můžete se tak dozvědět i o pozicích, které na běžných pracovních portálech nejsou inzerovány.

Vyplatí se také být aktivní na freelancerských platformách jako Freelancer, Upwork nebo Fiverr, jejichž prostřednictvím studenti mohou nabízet své služby a vyhledávat projekty, které odpovídají jejich dovednostem. Pro získání dobré reputace a dalších pracovních příležitostí je však zásadní efektivní komunikace s klienty a dodržování termínů.

Podnikání při studiu

Chcete-li při studiu začít podnikat, máte několik možností. Můžete si vybrat mezi živnostenským podnikáním nebo založením právnické osoby, jako je s.r.o. Pro získání živnostenského oprávnění stačí navštívit živnostenský úřad nebo využít online formuláře, kde doložíte potřebné dokumenty, například potvrzení o vzdělání pro některé druhy živností.

Po získání živnostenského oprávnění se musíte registrovat k dani z příjmů fyzických osob a případně k DPH na finančním úřadě. Co se týče sociálního a zdravotního pojištění, máte jako studenti několik výhod.

Jste-li mladší 26 let a váš roční příjem nepřesáhne 105 520 korun (2024), jste osvobozeni od platby sociálního pojištění. Jestliže tuto hranici překročíte, platíte pojištění jako osoby samostatně výdělečně činné vedlejší. Zdravotní pojištění je hrazeno státem, pokud podnikáte vedle studia, a platíte ho pouze z reálného zisku, ne minimální zálohy.

Daňové zvýhodnění pro studenty (2024) zahrnuje slevu na dani z příjmu ve výši 24 840 korun ročně a speciální slevu pro studenty ve výši 4020 korun ročně. Navíc můžete využít různé programy a iniciativy na podporu mladých podnikatelů, jako je „StartUp voucher“ nebo „Středoškoláci podnikají“, které nabízejí finanční podporu a mentoring.

Některé univerzity a vysoké školy také poskytují podporu prostřednictvím podnikatelských inkubátorů, akcelerátorů a soutěží.

Jaké dokumenty při hledání brigády potřebujete?

Při hledání brigády budete potřebovat několik dokumentů. Připravte si aktuální životopis, který zdůrazní vaše dovednosti a zkušenosti. Pokud nemáte mnoho praxe, zaměřte se na školní projekty, dobrovolnické aktivity a zájmy, které ukazují vaše schopnosti.

Motivační dopis může zvýšit vaše šance na získání vysněné pozice. Vysvětlete, proč máte o danou práci zájem a co můžete přinést zaměstnavateli.

Některé brigády mohou vyžadovat specifické dokumenty, jako například potvrzení o studiu nebo lékařskou prohlídku.

Jak napsat životopis?

Osobní údaje

  • Uveďte své jméno, datum narození, adresu, telefonní číslo a e-mail.

Pracovní zkušenosti

  • Seřaďte chronologicky od nejnovější po nejstarší. Uveďte název pozice, jméno zaměstnavatele, období zaměstnání a stručný popis náplně práce.

Vzdělání

  • Uveďte aktuální dosažené vzdělání.

Dovednosti

  • Zahrňte relevantní dovednosti, jako jsou jazykové znalosti, práce s počítačem a další specifické schopnosti, které by mohly být užitečné pro danou práci.

Kurzy a certifikace

  • Zmiňte relevantní školení, kurzy a získané certifikáty.

Zájmy a koníčky

  • Popište jen krátce. Uvedete-li také sportovní aktivity, ukážete tím, že se staráte i o své zdraví a dobrou kondici.

Reference

  • Uveďte kontakty na osoby, které mohou poskytnout reference na vaši práci (po předchozím souhlasu těchto osob).

Máte tip na zajímavou brigádu pro studenty? Podělte se o něj s námi v komentářích.

Související témata:

Doporučované