Hlavní obsah

Jiná liga: Cizinci v českém fotbale jsou obohacující, ale musí se chtít sami učit

Michael Ngadeu-Ngadjui a Simon Deli byli stavebními kameny loňského tažení pražské Slavie nejen pohárovou Evropou.Video: Jiří Hošek, Jaromír Bosák, Jakub Burian

 

Reklama

Českou fotbalovou ligu bere drtivá většina zahraničních hráčů jako přestupní stanici, nikoliv cílovou destinaci. Cizí prvek v kabině tuzemského týmu však bývá mnohdy velmi obohacující a prospěšný. „Některé nákupy Slavie a Sparty z posledních let ale poněkud uškodily pohledu na cizince v Česku,“ shodují se v novém díle pořadu Jiná liga Jiří Hošek a Jaromír Bosák.

Článek

Cizinci v českém fotbale to rozhodně nemají jednoduché. V případě jejich příchodů je kapitola sama o sobě neuvěřitelně těžký jazyk, kterým čeština zcela bezpochyby je. Důležitou roli v začleňování zahraničních hráčů ale hraje také jejich ochota a schopnost učit se českým zvyklostem a způsobům chování. Ve spojení s častým odcizením od rodiny a samotou pak končí jejich angažmá v Česku občas neúspěchem.

Jaromír Bosák s Jiřím Hoškem se v novém díle pořadu Jiná liga ale zabývali především příklady toho, jak by měla aklimatizace zahraničních fotbalistů v Česku vypadat, jak důležitá je v jejich očích česká strava a jak se zlepšuje situace v případě rasismu na českých stadionech.

Součástí tohoto dílu je také příběh Bena Aswortha, který už rok vede fyzickou přípravu pražské Sparty. Třiačtyřicetiletého Angličana si do klubu přivedl Tomáš Rosický, který s ním spolupracoval během svého působení v londýnském Arsenalu.

Reklama

Související témata:

Doporučované