Článek
Některé představí pivo s pepřem či levandulí, jiné chystají piva k oslavě založení republiky. ČTK to řekli zástupci oslovených pivovarů v kraji.
Pivovar Moravia ze skupiny Czech Craft Beers před týdnem uvedl na trh dvanáctku MendelBier, kterou uvařil ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně. „Příští týden začneme vařit čtrnáctku s názvem Zlato Moravy, která se v našem pivovaru vařila už v 20. letech minulého století,“ řekl ČTK vrchní sládek pivovaru Jan Grmela.
Za dva týdny chystají tradiční speciál Akciový ležák, který se vaří z historické odrůdy ječmene z roku 1930. Přiblíží tak zákazníkům, jak asi pivo mohlo dříve chutnat. Pivovar Lucky Bastard ze stejné skupiny připravuje pivo s názvem Levandule. Tato třináctka je vyrobena z levandulí z jihomoravské farmy.
Také pivovar Hauskrecht představí několik speciálů. V těchto dnech jde na trh Brněnská 12, která je chmelená pouze čerstvým chmelem ze Žatecka a z chmelnice pivovaru na břehu Svitavy. V plánu jsou i další speciály. „Každý rok vaříme jednu až dvě společné várky s jiným sládkem. Letos jsme uvařili pivo West Coast IPA s Davidem Mášou,“ uvedla Kristýna Krakešová z pivovaru Hauskrecht. Dodala, že v listopadu připravují Svatomartinskou 12, do které přidávají pravý indický pepř.
Ve Slavkovském pivovaru uvedou dva speciály. Pivo Vet How z čerstvého chmele a Kaštan 11. K oslavám 28. října uvaří speciál Charlotta. Toto nakuřované tmavé pivo nese název podle manželky Tomáše Garrigua Masaryka.
Podzimní speciály plánuje i pivovar Mazák z Dolních Bojanovic. Speciály, takzvané „kyseláče“, vaří již teď s předstihem. Tento speciál je zvláštní tím, že do něj zapojí i víno. Pokračují také přípravy vánočního speciálu.