Článek
Profesor biotechnologie Rajni Hatti-Kaul a bývalý student Mohammad H. A. Ibrahim ze švédské univerzity v Lundu identifikovali bakteriální kmen, který rozkládá bílkoviny v peří na jedlé aminokyseliny. V procesu přitom nepoužívají žádnou chemii.
„Objevili jsme jedinečný mikroorganismus. Ten je schopen úplně rozložit peří na rozpustný protein. Rádi bychom ho uplatnili v krmivech, kosmetických přípravcích i jinde, kde může být bílkovina velkým přínosem," mluví o plánech Mohammad H. A. Ibrahim.
WATCH: Wasted bird feathers turned into food https://t.co/HQewd4bpR4 #biotech pic.twitter.com/rf7ZxY6FVt
— Lund University (@lunduniversity) September 26, 2017
Bližším cílem je pro vědce nahradit rybí krmivo a sójové bílkoviny. Za vrchol své snahy pak pokládají návrat peří do potravinového cyklu i pro lidskou spotřebu. Zvýšení produkce plánují na konec roku 2018.