Článek
Neexistuje žádná zázračná dieta, po které shodíme dvacet kilo za čtyři týdny, i to hlásá do světa Lukáš Roubík. Výživu vystudoval na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Během studií byl aktivním závodníkem v kulturistice a získal tituly dorosteneckého a později i juniorského mistra ČR. Po ukončení soutěžní kariéry začal vedle studia působit jako výživový konzultant a trenér závodníků.
Institut moderní výživy založil spolu s kolegou Miloslavem Šindelářem na konci roku 2017 s hlavní vizí vzdělávat veřejnost a sportovce o výživě na základě vědecky podložených informací, a to moderní, srozumitelnou i zábavnou formou. V současné době se věnuje přednáškám a organizování seminářů o výživě pro veřejnost. Osvětě v oblasti výživy pomáhá i publikace Moderní výživa ve fitness a silových sportech, kterou sepsali s kolektivem autorů, mimo jiné i s profesionálním kulturistou Milanem Šádkem či strongmanem Jiřím Tkadlčíkem.
Spolu s mýty ohledně ideálního stravování při sportovním výkonu, ale i při „obyčejném“ hubnutí do plavek se rozšířil další nešvar. Na internetu radí o výživě i řada profesionálních sportovců či dokonce lékařů. „Kolikrát to jsou ale takové nesmysly, že se za ně až stydím,“ říká Roubík. Fitness začátečníci pak často uvěří nesmyslům z úst populárních hvězd na sociálních sítích.
„To, co ohledně výživy fungovalo v soutěžní přípravě stokilovému kulturistovi, který cvičí dvacet let, rozhodně nebude fungovat sedmnáctileté holce, která se cvičením začíná. Z řady skvělých závodníků se vyklubali mizerní trenéři,“ uvádí Lukáš Roubík v rozhovoru pro Televizi Seznam.
Jak si v moři „odborníků“ vybrat ty správné informace? To už se podívejte nahoře ve videu.