Hlavní obsah

Drsné příběhy exekucí: „Manželův dluh do konce života nesplatím“

Obzor Filipa Horkého o splácení nesplatitelných dluhů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Osm set tisíc lidí v této zemi má závažný problém. Čelí minimálně jedné exekuci. Jak se žije život s vědomím, že brzy může přijít exekutor? Podívejte se na další díl Obzoru. Zeptali jsme se dvou žen v exekuci, advokáta a exekutora.

Článek

„Manžel podnikal. Vzal si úvěr. Logicky to odůvodnil. Zjistila jsem, že neplatil a mám zmrazený účet. Začalo to všechno vyplouvat na povrch. Nevěděla jsem, jak velké to může být,“ začíná své vyprávění paní K. z Hradce Králové.

„V tom stoupajícím stresu to začalo být nesnesitelné. Můj soukromý život skončil tím, že manžel zinscenoval sebevraždu. Ta exekuce je v takové výši, že je to na celý život. Přišla jsem i o ten byt, kde jsme bydleli. Dál a dál platím. Do konce života to nemůžu zvládnout,“ dodává.

Velmi podobný příběh vypráví i paní T. z Prahy. „Odstěhovala jsem se od svého exmanžela pryč. Zůstal v bytě a přestal platit nájem. Přišly první upomínky. Dala jsem mu peníze, aby je zaplatil. Přišel exekutor a řekl mi, že je tam dluh 150 tisíc. To se týkalo pouze nájmu. Ten dluh byl rozdělen na čtrnáct položek. Je to lichva první třídy. Na těch promile naskakují hrozné sumy. Měli by se stydět, je to hrozná ostuda, že se takhle chovají.“

„Čekal jsem na smrt. Neměl jsem co jíst. V jedné místnosti nás žije pět.“ Příběhy beznaděje, které zažívá milion chudých Čechů.Video: Seznam Zprávy

„Lidé jsou v nějaké složité situaci, kterou potřebují akutně řešit. Velmi často si půjčovali na základní potřeby, které nemohli odložit na pozdější dobu,“ říká advokát Petr Němec s tím, že řada problémů s exekucemi se dá řešit. Lidé se musí podle něj hlavně přestát bát říct si o pomoc a veřejně přiznat, že mají problémy.

„Lidé často naletí, reklama je vede k tomu, aby si nepůjčovali v bance, ale půjčují si u parazitů. V těch smlouvách často podepíší různé rozhodčí doložky, ty smlouvy odporují dobrým mravům. Je to velký problém. My škody nezpůsobujeme. To si způsobují sami lidé. Pokud si půjčují neuváženě, tak musí počítat s následky,“ říká prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil.

„Nejvice na tom trpí děti, které za to ani nemůžou. Snažím se hledat cesty řešení. Vedli jsme běžný život. Nemuseli jsme se rozhodovat, z jakého regálu si vezmeme potraviny. Nemuseli jsme přemýšlet, z čeho uvaříme, jaké boty koupím synovi. Změnil se nám strašně život,“ říká paní K.

„Deset let neustále něco posílám. Bojuji a nevzdávám se. Představa, že máte před sebou hrozně velký dluh, je velmi složitá,” tvrdí paní T. o svém boji s exekucí.

„První exekuce vás uzemní, to je největší chyba,“ uzavírá advokát Petr Němec.

Jak složité je dostat se z exekucí? Bojí se lidé veřejně mluvit o svých problémech? Mohou se úspěšně bránit? A selhal v této otázce stát? Podívejte se na další díl Obzoru Filipa Horkého.

Obzor Filipa Horkého sledujte každých čtrnáct dní v úterý ve 20:30 na Televizi Seznam.

Nemáte Televizi Seznam stále naladěnou? Pomůže vám tento návod.

Reklama

Doporučované