Hlavní obsah

Jaroslav Tvrdík exkluzivně: Nový čínský majitel Slavie chystá v Česku další investice

Jaroslav Tvrdík exkluzivně pro TV Seznam: O čínských investorech i fotbalové Slavii.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Epizodní role čínské společnosti CEFC coby investora v Česku skončí podle všeho v březnu. Firma tu postupně nakoupila majetek za miliardy, který teď přepíše na svého nástupce – společnost CITIC Europe.

Článek

Vyplývá to z rozhovoru, který exkluzivně pro TV Seznam poskytl Jaroslav Tvrdík, člen dozorčí rady CITIC Europe. Přehrát si ho můžete ve videu nad tímto článkem.

Abychom si celou problematiku lépe ozřejmili, pojďme nyní po stopách čínských investic v České republice.

10 miliard, 50 miliard, 100 miliard...

Vypadalo to skoro jako závod, kdo přijde s vyšší částkou, jijž tu Číňané proinvestují. Ty nejvyšší částky zmiňoval prezident republiky Miloš Zeman. Podle něj si měli Číňani během pár let pořídit v Česku majetek skoro za 100 miliard korun.

Realita ale je, přinejmenším zatím, trochu jiná.

Zaprvé do Česka nikdy tolik čínských peněz nepřiteklo a za druhé se společnost CEFC, která stála za většinou z těchto investičních operací, dostala doma do fatálních finančních problémů. A bylo zapotřebí najít někoho, kdo převezme její úvěry čerpané v Česku.

Jak se totiž ukázalo, čínské investice v ČR úvěrovala ve skutečnosti i J&T Banka. A ta chtěla své peníze v řádném termínu zpátky – buď cash, nebo v podobě nakoupeného majetku v Česku.

Loni se tak strhla právní bitva například o stadion tehdy nazývaný Eden Arena, na němž hrává své zápasy fotbalová Slavia, také o budovu bývalé Živnostenské banky, Martinický palác nebo třeba Hotel Mandarin v Praze a řadu dalších nemovitostí i firem.

A dál? Čínské investice...

Do tahanic po několika týdnech zasáhla čínským státem vlastněná investiční společnost CITIC Group, která se závazků po CEFC Europe ujala a její někdejší majetek i firmy teď řídí. K definitivnímu přepisu majetku ze CEFC na CITIC ale zatím nedošlo.

„Ten poslední technický krok bude učiněn do konce března,“ říká šéf pražské Slavie a původní hybatel čínských investic v Česku Jaroslav Tvrdík.

A, podobně jako kdysi, tu noví Číňané podle něj hned plánují další investice.

„Předseda představenstva CITIC opakovaně na veřejnosti deklaroval, že pro ně vstup do České republiky není jenom o převzetí aktiv CEFC, ale že připravuje i nové projekty,“ uvedl Tvrdík.

Nejmenoval sice konkrétní cíle, zmínil však, že další čínské investice by se měly týkat oblasti cestovního ruchu, letectví, financí a strojírenství.

Jaroslav Tvrdík nyní v česko-čínském soukolí figuruje jako člen dozorčí rady firmy CITIC Europe. Zodpovídá za řízení pražské Slavie jako předseda představenstva klubu. Na celý rozhovor se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované