Hlavní obsah

Jak se vyrábí nejznámější český nanuk? Zkusili jsme si to

V místnosti, kde se nanuky vyrábí, je příjemných dvacet stupňů a stroj na výrobu Míši jede 24 hodin denně.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

V pořadu Byznys zblízka vám každý týden ukazujeme výrobu některého ze známých českých výrobků, kterou si moderátorka Zuzana Hodková i sama vyzkouší.

Článek

Tentokrát je to nejznámější český nanuk – Míša. Vyrábět se začal už v roce 1962. Tehdy ještě v továrně Laktos v pražských Vysočanech. Úplně původní Míša stál 50 haléřů a byl zabalený v pergamenovém papíru. A celá výroba až po balení hotového nanuku probíhala v teplotách pod nulou.

Dnes patří Míša do koncernu Unilever a od roku 2006 se vyrábí v třebíčské továrně Tipafrost. Tam jsme si výrobu vyzkoušeli i my. A teplota v místnosti už rozhodně k nule neklesá.

Jaké je složení nanuku a kolik jich stroj, připomínající kolotoč, zvládne za hodinu vyrobit? Uvidíte ve videu nahoře.

Doporučované