Hlavní obsah

Zažíváme válečný stav? Jen strašení lidí, říká lékař bez hranic Šebek

Hostem dalšího dílu Ušáku byl lékař Tomáš Šebek.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tomáš Šebek neodmyslitelně patří k organizaci Lékaři bez hranic. V době covidové epidemie má ale plné ruce práce v Česku.

Článek

Můžete ho potkávat na vltavském nábřeží, protože pracuje v Nemocnici Na Františku, kam zhusta dojíždí na kole. Ale dobře si ho pamatují nejen čeští pacienti. Léčil a operoval lidi v Jemenu, Jižním Súdánu, Afghánistánu a také na Haiti. To vše pod vlajkou organizace Lékaři bez hranic. K téhle značce už doktor Tomáš Šebek neodmyslitelně patří.

Přitom dnes mohl klidně létat jako pilot velkých aeroplánů nebo třeba obrábět kovy. Takové myšlenky mu létaly hlavou jako klukovi, předtím než si musel vybrat tu pravou životní cestu. Naštěstí se rozhodl pro medicínu. I když, létání mu zůstalo, jakkoli nejprve musel překonávat strach z pobytu mezi mraky. Vyléčil ho tím, že sám začal řídit letadlo, a dneska s ním dokáže předvést i různé akrobatické figury. Je to určitý způsob relaxace a uvolnění, i když tohle nám, obyčejným smrtelníkům, při pohledu na oblohu a točící se letadlo přijde lehce nepravděpodobné.

Mise po světě, především po těžce zkoušených zemích, nejsou nic jednoduchého. Nejde jen o samotnou lékařskou profesi. Nesmírně důležité je přizpůsobit se místním zvykům a obyčejům. Respektovat náhled na svět těch, kterým chcete pomoci. Což může být někdy docela komplikované. Například ve chvíli, kdy na operační stůl v Afghánistánu přivezou zraněnou ženu. Předtím než se jí můžete jako lékař věnovat, musíte získat souhlas od někoho z příbuzných, nejčastěji od mužského zástupce rodiny. To není vždy jednoduché. Stejně jako zvládnout během jednoho dne třeba deset nebo dvanáct operačních výkonů. V českých, respektive evropských poměrech jde o naprosto nereálné číslo, ale v zemi sužované válkou nebo přírodní katastrofou to ani jinak nejde.

Tomáš Šebek říká, že práce pro Lékaře bez hranic je silně návyková. Už se mu v hlavě určitě honí, kam povede jeho další cesta a jestli z ní opět napíše knihu, jako z těch minulých. V těchto dnech ho ale drží doma hned dva faktory. Rodinný – stal se počtvrté otcem, a je tedy potřeba jeho přítomnosti i při starosti o rozšiřující se rodinu, zároveň důvod ryze profesionální, protože jako ostatní čeští kolegové lékaři má plné ruce práce s likvidací covidové epidemie.

V nejnovějším díle Ušáku se můžete dozvědět i to, jak se dívá Tomáš Šebek na fungování českého státu a jeho řídících složek právě v současné složité době, co si myslí o těch, kdo nehodlají dodržovat nařízená opatření, a jestli systém českého zdravotnictví může vydržet nápor další eventuální vlny nákazy. Zároveň Tomáš říká, že je nesmysl přirovnávat naši dnešní situaci k válečnému stavu, jak se tak občas ozývá. Na rozdíl od nás ostatních viděl, co válka dokáže. Ale zároveň nijak nezlehčuje to, co se děje u nás, dobře ví, jak vážné to je. Současně ale vidí cesty, jak se z problému vyhrabat. Krátkodobě i dlouhodobě. Více v Ušáku číslo 154.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách nově každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované