Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Izrael obvinil bývalého ministra ze špionáže pro Írán. Proslavil se pašováním extáze

Izrael obvinil bývalého ministra Gonena Segeva ze špionáže ve prospěch Íránu.Video: Reuters

Bývalý izraelský ministr energetiky a infrastruktury Gonen Segev byl obviněn ze špionáže ve prospěch Íránu. Oznámila to izraelská služba Šin bet.

Článek

Íránská tajná služba měla podle Izraelců Gonena Segeva do svých řad naverbovat v roce 2012 v Nigérii. Do Afriky se Segev uchýlil poté, co si v Izraeli odpykal trest za pašování drog. V roce 2006 byl odsouzen za pokus o přepravení 25 tisíc pilulí extáze z Nizozemska do Izraele.

Segev se do Izraele podle americké televize CNN vrátil v květnu. Učinil tak na žádost tamní policie. Následně byl vzat do vyšetřovací vazby.

Záběry přímo z letící střely, takhle vypadá nejvyhrocenější střet Íránu a Izraele od šestidenní války.Video: Reuters

Podle zprávy bezpečnostní služby Šin bet se Segev s íránskými agenty setkal dvakrát a byl si vědom jejich zapojení do íránských tajných služeb. Od Íránců měl obdržet komunikační zařízení na šifrování zpráv.

Bývalý ministr měl podle Izraelců Íránu podat informace spojené s energetickou infrastrukturou a jejím zabezpešením. Detaily měl podat například o konkrétních budovách nebo zaměstnancích.

Dále měl íránským tajným agentům domlouvat schůzky s izraelskými občany pracujícími v bezpečnostních organizacích. Agenty měl vydávat za obchodníky.

Segev čelí obvinění ze špionáže a z několika dalších prohřešků. Podrobné informace ale vzhledem k informačními embargu nejsou dostupné, uvádí CNN.

Do politiky Segev vstoupil po parlamentních volbách v roce 1992. V ministerské roli působil mezi lety 1995 a 1996. V Knesetu vydržel až do roku 1996, kdy odešel do politického důchodu. Poté se věnoval lékařské praxi. Po odsouzení za pašování drog mu ale úřady odebraly licenci.

Související témata:

Doporučované