Článek
Ve skladech firmy teď v dubových sudech zraje 40 000 litrů whisky, letos plánuje přidat dalších 80 000 litrů čerstvě vypáleného destilátu. Minulý rok museli revidovat plány kvůli epidemii, zásadní je teď onlinový marketing. Třebíčská firma uložila první destilát do daňového skladu v roce 2015, whisky musí zrát v sudech alespoň tři roky. Loni musel výrobce kvůli dopadům covidové epidemie na trh přijmout řadu úsporných opatření, pozastavil i rekonstrukci bývalého lihovaru v Šebkovicích, kde má jeden z daňových skladů.
Firma původně stavěla svůj obchod na hotelech, restauracích a barech, plánovala export do několika destinací, což bylo převážně Japonsko, Čína a USA. Kvůli epidemii se loni v březnu vývoz zastavil. Firma mohla dál prodávat jen přes svůj e-shop, který do té doby brala spíš jako doplňkovou záležitost. „Kdybych to přirovnal – měli jsme trabant a s ním jsme museli najet na dálnici. Než jsme ho ‚vytunili‘, tak to trvalo zhruba půl roku,“ vysvětlil Ondřej Chládek, většinový vlastník holdingu Trebitsch.
Díky vyššímu prodeji ve druhém loňském pololetí se nakonec loni podařilo prodat 15 000 půllitrových lahví whisky Trebitsch, podobně jako za rok 2019. Investorům firma od loňska nabízí prodej soudků s tím, že jim vložené peníze bude ročně úročit osmi procenty. Sudy v daňovém skladu jsou opatřeny jménem investora, peníze dostane po uplynutí smluvní doby, kdy od něj firma sud odkoupí. Může se také rozhodnout přenechat svůj soudek s whisky dalšímu investorovi.
Trebitsch je první český výrobce, který se specializuje na výrobu whisky.