Hlavní obsah

Hudba jako koření. Příjemná melodie může jídlo doplnit stejně jako pepř a sůl

Podle gastrofyzika Charlese Spence může hudba ovlivnit vnímání chuti jídla.Video: Jakub Říha

Zvuk šustění listí během konzumace jídla dokáže pokrm „dochutit” stejně jako sůl a pepř. Na vlastní kůži si to vyzkoušeli návštěvníci londýnského Food Tech Weeku.

Článek

Virtuální realita a sluchátka se správnými zvuky během jídla jako nový gastronomický zážitek. V Londýně si ho vyzkoušeli návštěvníci Food Tech Weeku. Organizátoři pracovali s technologií, která zaměstnává několik smyslů naráz a tím vyvolává ve strávnících nové pocity.

„Hudba dokáže zdůraznit sladkost nebo slanost, kyselost, hořkost, krémovitost, ale i ostrost pokrmu. Existují už také kavárny, které hrají sladkou hudbu celý den, aby nemusely tolik sladit své jídlo. Před několika lety se v Oxfordu konala podobná akce, která ukázala, že mořské plody chutnají lidem více za zvuků moře,“ uvedl gastrofyzik Charles Spence.

Věří, že rozšířená realita se brzy stane součástí více restaurací, ale i kuchyní obyčejných lidí. Tablety a mobilní telefony mohou podle Spence jednoduše zprostředkovat lepší zážitek z jídla kdekoliv.

Jak to na londýnském Food Tech Weeku vypadalo, se podívejte v úvodním videu.

Doporučované