Článek
Výpadek v tržbách v gastronomickém odvětví bude činit zhruba 20 miliard korun, odhaduje společnost Edenred, která provozuje stravenkové karty Ticket Restaurant. Výpadek spočítala tak, že podle údajů o transakcích její stravenkovou kartou klesly za osm týdnů uzavření restaurací tržby o 80 procent. Gastrosegment pak měl roční tržby za zhruba 154 miliard Kč. Stravenkové firmy spouštějí akce na podporu oboru, nabízejí „obědy zdarma“.
U Edenredu jde o to, že za každých zaplacených pět obědů jeho stravenkovou kartou dostane zákazník připsáno 131 korun. Akce potrvá od pondělí, kdy restaurace otevírají své interiéry, do konce června. Na jednu kartu se připíšou peníze maximálně pětkrát. Za oběd se bude počítat transakce za jídlo přesahující 100 korun. Částku 131 Kč zvolil jako průměrnou cenu za oběd.
Konkurenční Up (která provozuje stravenky Chéque Déjeuner) pak spustila věrnostní program, za 100 korun zaplacených jejich eStravenkou získá zákazník 10 bodů, po nasbírání 100 bodů se mu připíše 100 korun v podobě kreditu, podle firmy jde o prakticky o každý 11. oběd zdarma.
Další konkurence Sodexo plánuje přičítat 10 korun zákazníkům, kteří v prvních 14 dnech po otevření interiérů restaurací zaplatí za jídlo svou stravenkovou kartou alespoň 80 korun. „Celkem tak mohou získat až 140 Kč, tedy přibližně cenu jednoho oběda zdarma,“ dodala za firmu mluvčí Tereza Knířová.
Gastronomická zařízení jsou kvůli epidemii od 14. března uzavřená, jídlo mohla prodávat jen tzv. přes ulici nebo rozvážkou domů. Od 11. května jsou otevřené předzahrádky, vnitřní prostory by měly začít fungovat od 25. května. Po otevření podniků chystá také stravenková firma Sodexo jejich podporu.
„Bude fungovat v podstatě jako půjčka formou zálohy. V prvním měsíci po znovuotevření restaurací jsme připraveni poskytnout až 50 milionů korun. Program je naplánován na šest měsíců a předpokládáme, že restauracím půjčíme až 150 milionů korun,“ uvedla již dříve Knířová.