Článek
Dva dvacátníci vymysleli před několika lety na české, ale i evropské poměry neobvyklý byznys – proteinové tyčinky založené na bílkovině ze cvrčků. Oslovili známé odborníky na pokrmy z hmyzu a začali pracovat na receptuře.
Se svým produktem pojmenovaným Sens Bar potom uspěli loni na crowdfoundingovém serveru Kickstarter a hmyzí doplněk stravy začali vyrábět ve velkém. Zaujali i investory a podíl ve firmě koupil fond U21 založený podnikatelem Karlem Janečkem.
„Dnes v Česku vyrábíme ve velkém a měsíčně prodáme řádově tisíce tyčinek, z nichž většina míří do západní Evropy,” popisuje spoluzakladatel Sens Daniel Vach.
I když Sens sídlí v Praze a v Česku v partnerském závodě i vyrábí, je oficiálně britskou firmou. Přes britské ostrovy také dováží hlavní surovinu – cvrččí mouku, kterou nakupuje v Thajsku.
Proč to dělají takto složitě, v čem je podle mladých podnikatelů a hmyzího kuchaře výhoda proteinů ze cvrččí mouky nebo jak se takové tyčinky připravují, se můžete podívat ve videu nahoře.