Článek
Obor řezník-uzenář se vyučuje na jedenadvaceti odborných školách, aktuálně jej studuje 322 žáků. Absolventů se letos na pracovní trh dostalo pouhých jedenaosmdesát.
To je pro tuzemské firmy, které podnikají v masném průmyslu, žalostně málo. Podle majitele masokombinátu ve Valašském Meziříčí a předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Karla Pilčíka by v tomto oboru okamžitě zaměstnali tři tisíce řezníků.
„Doba je špatná a je třeba připustit, že nám chybí pracovníci na všechny strany, ať jsou to strojařské firmy nebo potravinářství,“ říká Pilčík. Ve své firmě dva roky po sobě zvyšuje mzdy o deset procent, přesto lidé z okolí Valašského Meziříčí raději volí profesní dráhu v automobilovém průmyslu.
To potvrzují i data Národního ústavu pro vzdělávání. Nezaměstnaný je pouze jediný absolvent oboru řezník-uzenář. Míra nezaměstnanosti vyučených řezníků patří k těm nejnižším – 1,2 procenta. Obecně je přitom v potravinářských oborech nezaměstnanost přes šest procent.
„Dříve jsme vozili celé půlky nebo kýty v kůži a dnes nakupujeme maso více opracované, aby zbytek řezníků, co máme, maso rozdělal do podoby, kterou potřebujeme,“ říká Pilčík.