Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Hašiš, kokain, násilí. Nakupoval jsem drogy mezi berlínskými dealery

Na legendární Kreuzberg dopadá stín rozbujelé kriminality - stejně jako na zbytek německé metropole. Podrobnosti v reportáži Martina Jonáše.Video: Martin Jonáš

V Německu roste kriminalita. Svůj podíl na tom mají i uprchlíci.

Článek

Nikdy to nebyla klidná čvrť. Jen málokdy se tu ale návštěvníci museli po setmění bát.

Kreuzberg je celoněmecká legenda. V části Berlína, které se přezdívá malý Istanbul, má víc než třetina obyvatel kořeny jinde než v Německu. Ulice lemují stánky s kebabem, ale také bary, klubová kina a stylové obchůdky. Navzdory etnické smíšenosti, nebo právě kvůli ní a pestrému nočnímu životu, patřil Kreuzberg k nejoblíbenějším adresám v celé zemi.

Teď na něj dopadá stín rozbujelé kriminality - stejně jako na zbytek německé metropole. V Berlíně se minulý rok odehrálo přes půl milionu trestných činů. Kriminalita roste od roku 2016 obecně v celém Německu, navzdory tomu, že předtím dlouho klesala. Přibývá především násilností, sexuálních útoků a drogových deliktů.

Proč, na tom se shodnou skoro všichni - kriminalita roste kvůli obří migrační vlně, která vyvrcholila v roce 2015 a během které přišlo do Německa na půldruhého milionu lidí. Právě zločinnost mezi uprchlíky je ostatně hlavní důvod, proč v nedělních volbách slavila velký úspěch Alternativa pro Německo.

Na tom, jak moc mají uprchlíci sklony ke krimialitě, se ale neshodnou ani experti. Jisté není dokonce ani to, jestli uprchlíci páchají v průměru víc trestných činů než samotní Němci. Policejní statistiky nerozlišují mezi uprchlíky a imigranty, každá spolková země je navíc zpracovává podle jiných kritérií. Jisté je, že nejčastějšími oběťmi uprchlíků jsou jiní uprchlíci. Loupeže a výbuchy násilí jsou v přecpaných ubytovnách mezi traumatizovanými běženci velmi časté.

Doporučované