Hlavní obsah

Glosa: Očkovaní a neočkovaní, pozemšťané a Marťané

Glosa Alexandra Mitrofanova: Očkovaní a neočkovaní, pozemšťané a Marťané.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komentátor Novinek Alexandr Mitrofanov se ve své glose zamýšlí nad rozdělením společnosti a kdo by toho mohl případně zneužít k posílení své politické moci.

Článek

Drobně prší. Všichni jsme chodili do školy a dostali jsme vysvětlení, proč tomu tak je. Ale kdysi dávno lidé smýšleli jinak a toto přičítali bohu Perunovi. Později u slovanských národů tuto roli převzal prorok Ilja a věřilo se, samozřejmě ne všichni, že když takhle prší, tak to prorok Ilja na nás shora čůrá.

A pak lidé s podobným smýšlením nechali třeba upálit čarodějnice, protože samozřejmě za všechno zlé, co se přihodilo v jejich obci, mohly tyto hrozné ženy. A zdálo by se, že toto všechno zůstalo v minulosti.

Chyba lávky. Není to pravda.

Covid a jiné věci, které se odehrávají v poslední době na aréně lidstva, ukázaly velmi dobře, že podobné smýšlení je tady stále s námi. To by nebylo tak zlé samo o sobě, ale většinou se to pak zneužije v politice.

A najdou se lidé, kteří se postaví do čela těchto mas, které věří na čarodějnice, na čůrajícího proroka Ilju, a pak z toho vytřískají politickou moc. U nás, dá se říci, toho využili Miloš Zeman a Andrej Babiš.

A teď zrovna v těchto dnech nově vidíme projevy podobného smýšlení. Například některé restaurace nebo bary hrdě hlásí jako občanskou ctnost, že nebudou plnit nařízení vlády, že se mají ukazovat covid certifikáty při vstupu, ani nebudou dělit lidi na očkované a neočkované.

Jenže ty lidi už někdo rozdělil. Neříkám, že na očkované a neočkované, to je věc vůle a chtění toho člověka, ale jinak lidé nejsou stejní a společnost, která je přísně jednotná, to je hrůza, to už jsme tady několikrát měli.

Takže co s tím? Budeme žít vedle sebe, tyto dvě větve evolučního vývoje, jak se říká už 100 let v té teorii, která na toto téma existuje, a dávejme si pozor, ať si neublížíme, jsme přece jenom odlišní. Někdy odlišnější než pozemšťané a případně Marťané, kteří ovšem neexistují.

Celou glosu Alexandra Mitrofanova si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované