Hlavní obsah

Glosa: Hospody jako „politické buňky“. Nebezpečná pitomost

Jan Stránský
vedoucí domácí redakce Seznam Zprávy
Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Chci tam. Ale ne za každou cenu.

Patřím mezi přední tuzemské fanoušky pivnic, kaváren, pizzerií, umaštěných výčepů i nóbl restaurantů. Přesto mi projekt, s nímž dnes přišlo hnutí Chcípl PES, přijde až absurdně pitomý.

Článek

Pojďme si v rychlosti říci, oč jde. Restauratéři z iniciativy Chcípl PES chtějí založit politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. Restaurace se pak dle aktivistů stanou politickými buňkami. V nich podle výkladu organizátorů bude moci být otevřeno, protože politická jednání mají z restriktivních vládních nařízení výjimku. „Kdekoliv se objeví označení ‚Politická buňka‘, nemůže žádný orgán zasáhnout,“ řekl za iniciativu bývalý poslanec ODS Jiří Janeček ze středočeského pivovaru Malý Janek.

Ach bože, jak jen bych zasedl za upatlaný poškrábaný stůl a nad čepovanou dvanáctkou vykládal obvyklé banality jako za starých časů. Přesně v duchu skladby skupiny Krausberry, kde se vzpomíná na to, jak „za starejch časů na dně piva nebyl splín, za starejch časů všem bylo po ránu líp.“

Jenže staré časy jsou pryč. A zatím to nevypadá, že by se měly hned tak vrátit.

Navádět hospodské, aby se v době vrcholící epidemie uchýlili k jakési hňupovité lsti, je podle mého názoru svého druhu zločin. A činit tak právě v den, kdy světem letí čerstvé výsledky badání vědců, které ukazují, že restaurace jsou pro šíření koronaviru tím vůbec nejlepším místem, je už vyloženě slabomyslné.

V okamžiku, kdy už Česko nebude „best in covid“ a kdy hostince legálně a bezpečně otevřou, poletí moje objednávka do kuchyně mezi prvními. Do „Politické buňky“ ovšem na pivo rozhodně nejdu.

Připadal bych si, řečeno hospodsky neotesaně, jako vůl.

Doporučované