Hlavní obsah

Galásek dal Brücknerovi jasně najevo, že už v reprezentaci nechce být záplata v nouzi

Rozhovor s někdejším fotbalovým reprezentantem Tomášem Galáskem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tomáš Galásek patřil mezi pilíře středové řady úspěšné reprezentační éry spojené s trenérem Karlem Brücknerem. Z Eura 2004 si odvezl bronz a úspěchy zažíval i na klubové scéně. Mnohé proto překvapí, že jeho pozice v rámci národního týmu se vůbec nerodila lehce.

Článek

Galáskův nevšední příběh spojený s národním týmem osvětlil rozhovor, který poskytl pořadu Jiná liga.

„Na svůj první start v reprezentaci si pamatuji moc dobře, protože to bylo při narození mé dcery v roce 1995. Trenér Uhrin mě tehdy nominoval na zápas v Brně proti Finsku. A manželka mi dodnes vyčítá, že jsem nezůstal s ní a s novorozenou dcerou, a jel na ten sraz. Pak jsem v tom zápase odehrál čtyři minuty,“ vzpomíná Galásek s trochu trpkým úsměvem na svůj debut, ve kterém reprezentace vyhrála 4:1.

V národním týmu se ale pod trenéry Uhrinem ani Chovancem nijak zvlášť neuchytil a neusadil. Fotbalových schopností odchovance ostravského Baníku pak dokázal dokonale využít až Karel Brückner. Ovšem ani jejich vztah se nerodil snadno.

Galásek už měl za sebou angažmá v Tilburgu a patřil mezi opory Ajaxu Amsterdam. Ani do první původní Brücknerovy nominace k turnaji na Kypru se nevešel. „Pak mu ale někdo vypadl. Takže mě trochu překvapil, když mi telefonoval a chtěl, abych za týmem ze dne na den na ten Kypr přiletěl. Já jsem ale řekl, že tentokrát neudělám to, co oni si přejí, že nedorazím. Řekl jsem, že pokud se mnou budou mít nějaké úvahy, ať mi příště zavolají včas,“ zavzpomínal Tomáš Galásek.

Jeho vzkaz byl jasný. Už nechtěl hrát roli nějaké záplaty, na kterou si trenéři vzpomnenou, jen když jim někdo vypadne.

Brücknera zjevně i tento nevšední otevřený přístup zaujal. A na dalších akcích se Galásek začal stávat pilířem sestavy.

„S příchodem trenéra Brücknera se má pozice v národním mužstvu změnila, byl jsem na dvou evropských šampionátech a jednom mistrovství světa,“ vzpomínal Galásek na úspěšnou éru reprezentace, kterou na MS 2006 v Německu dokonce vedl jako kapitán.

Nejlepší turnaj ale s reprezentací zažil na mistrovství Evropy v roce 2004, kde česká reprezentace vybojovala bronzovou medaili. Přesto Galáskovi zůstala na patře i jistá hořkost. „Chybělo nám štěstí, na ten rozhodující gól proti Řecku dodnes vzpomínám a mám ho před očima, byl jsem tehdy u tyče při rohu,“ vzpomínal na situaci, která ukončila naděje českého výběru na zisk evropského triumfu.

Po konci fotbalové kariéry v roce 2011 se Tomáš Galásek přesunul na trenérskou lavičku, kde začal pracovat jako asistent reprezentačního trenéra Michala Bílka. A do stejné role se na podzim vrátil jako člen realizačního týmu současného reprezentačního kouče Jaroslava Šilhavého.

Magazín Jiná liga čeká letní putováníVideo: Veronika Šiklová, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:
Tomáš Galásek

Doporučované