Jak podotýká agentura AFP, rostoucí počet Japonek chce tento starý mýtus odbourat a vzdělává se v nejprestižnějších restauracích země, aby se mohly stát mistryněmi sushi. Přesvědčte se v přiložené galerii.
Třiatřicetiletá Mizuho Iwaiová se učí v luxusní restauraci Onodera v tokijské čtvrti Ginza s ulicemi vroubenými obchody luxusních značek. Najdete tu mnoho podniků podávajících sushi s tím nejlepším hodnocením na světě.
V sektoru, kde ženy tvoří jasnou menšinu, chce Mizuho Iwaiová uspět. Je si vědoma toho, že stále patří spíše k výjimkám. „Právě proto chci změnit současný stav. Řekla jsem si, že to je moje poslání,“ svěřila se.
U Onodery není úplně sama: před dubnovým uzavřením restaurace z důvodu pandemie covidu-19 byla mezi deseti učni jedna mladá dívka. Ale v tuctu kuchařů v restauraci jsou všichni muži.
„Moji kolegové mě přijali,“ soudí Mizuho Iwaiová, která se rozhodla věnovat se umění sushi poté, co vařila v malých japonských restauracích.
Učni se musejí naučit zpaměti názvy a vzhled mnoha japonských ryb, naučit se techniky filetování a krájení, které vyhlížejí tak jednoduše, když je provádějí ruce zkušeného profesionála, ale v rukou nováčka se mění v katastrofu.
Podle profesora Fumimasy Murakamiho z tokijské Akademie sushi ovládali svět japonské kuchyně dlouho muži. A to mnohem více než tomu je v italské či francouzské gastronomii.
Oficiální údaje o počtu žen schopných vyrábět sushi v restauracích sice neexistují, ale Murakami odhaduje, že jejich podíl nečiní ani deset procent.
„Skutečně jsou klienti, kteří nechtějí, aby jim sushi připravovala žena. Výhrady vůči ženám v japonské kuchyni i ve světě sushi jsou nadále silné. Největší problémy s akceptováním žen mají hosté zralého věku,“ konstatuje.
Dokonce i mnozí kuchaři sdílejí názory, že ruce žen jsou příliš teplé na to, aby se zachovala chuť syrové ryby, nebo že se jejich aroma v době menstruace mění.
Když šéfkuchař restaurace Onodera Akifumi Sakagami začínal před 30 lety v restauraci podávající sushi, ženy v kuchyni prakticky nebyly.
Sakagami soudí, že kuchařina vyžaduje talent a úsilí a že to nemá nic společného s tím, jestli jste muž či žena.