Hlavní obsah

Festival Věčná naděje zahájí záznam Kvartetu pro konec času

Ilustrační foto.

Reklama

Festival Věčná naděje, který byl kvůli opatřením proti šíření coronaviru přesunut z loňského roku, zahájí 25. března záznam Kvartetu pro konec času.

Článek

„O měsíc později 25. dubna pokračuje živým streamem Jazzového večera ze Španělské synagogy. Festival zahrnuje nejen koncerty, ale také přednášky či divadelní vystoupení,“ za pořadatele o tom informovala Anna Mašátová.

Festival pořádaný Nadačním fondem Věčná naděje mapuje od roku 2017 českou, německou, židovskou a křesťanskou kulturu. Organizátoři se systematicky věnují prezentaci děl hudebních skladatelů tvořících v podmínkách koncentračních táborů během druhé světové války. „Cílem je zachovat a dále rozvíjet unikátní umělecký odkaz výjimečných uměleckých kvalit, nést v dnešní době tolik potřebné poselství humanity,“ uvedla Mašátová.

Na záznamu koncertu Kvartet pro konec času z neogotického prostoru pražské modlitebny Církve českobratrské evangelické na Vinohradech zazní kompozice Gideona Kleina, Johanna Sebastiana Bacha a Oliviera Messiaena v provedení houslisty Jana Mráčka, klarinetisty Irvina Venyše, klavíristy Martina Kasíka a violoncellisty Jiřího Bárty. Právě Klein spadá do okruhu takzvaných terezínských autorů. Narodil se roku 1919 v Přerově, působil jako pianista a korepetitor, v listopadu 1941 se dostal do Terezína, kde organizoval hudební život a zároveň pracoval na svém díle. V říjnu 1944 byl odsunut do Osvětimi, zahynul na počátku roku 1945.

Messiaenův Kvartet ke konci času vznikl roku 1941 v koncentračním táboře ve Zhořelci, kde byl také vězni 15. prosince poprvé odehrán. Koncertu se účastnily stovky spoluvězňů, několik měsíců poté byl Messiaen propuštěn a dožil se 83 let.

Věčná naděje pokračuje 25. dubna streamem Jazzového večera ze Španělské synagogy. Čeští jazzoví hudebníci David Dorůžka, Robert Fischmann a Martin Novák na něm vystoupí s autorským repertoárem i přearanžovanými skladbami světových skladatelů. Festival nepřináší jen hudbu, ale také přednášky či divadelní vystoupení. Letos představil veřejnosti na svém youtube kanálu dokument Terezínští autoři, který přibližuje nejen hudbu období nesvobody, život a dílo skladatelů Pavla Haase, Hanse Krásy či Gideona Kleina, ale také činnost Nadačního fondu Věčná naděje.

V říjnu a listopadu tohoto roku festival plánuje uvést nejen díla terezínských autorů, ale také dětskou operu Brundibár nebo koncert norské hudebnice Bente Kahanové. Více informací se nachází na webových stránkách festivalu.

Reklama

Doporučované