Hlavní obsah

Faltýnek se zastal Prymuly. V dopise píše poslancům ANO o tajné schůzce

Foto: Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Roman Prymula a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek se sešli v salonku uzavřené restaurace.

Reklama

Ani skandál s porušením vládních opatření proti koronaviru při noční schůzce na Vyšehradě nezměnil silnou podporu, kterou má předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek mezi Babišovými zákonodárci.

Článek

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek sepsal další obhajobu k nočnímu setkání v restauraci Rio's na Vyšehradě, kde spolu s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za hnutí ANO) porušili ochranná opatření vyhlášená vládou kvůli nekontrolovanému šíření koronaviru.

Během uplynulého víkendu poslal poslancům hnutí ANO e-mail, v němž popisuje okolnosti této schůzky.

Ta se konala minulý týden ve středu v restauraci Rio’s na pražském Vyšehradě, která měla být podle vládního nařízení uzavřena.

Prymulu schůzka bude stát místo ministra zdravotnictví. Faltýnek pak v pátek rezignoval na pozici prvního místopředsedy ANO. Další velmi vlivná funkce mu však zůstala, a jak se z posledního vývoje zdá, tak i zůstane.

V úterý měli totiž poslanci Babišova hnutí řešit, zda Faltýnek zaplatí za aféru i svojí poslední funkcí v politice. Předseda klubu však na jednání nepřišel, ukázalo se, že se předem – už před inkriminovanou schůzkou na Vyšehradě – z jednání omluvil. A ani po skandálu svoji neúčast nepřehodnotil.

Takže poslanci ANO toto téma neřešili.

Místo toho Jaroslav Faltýnek poslal kolegům zmíněný e-mail. V něm napsal, že neví, jaké vládní opatření porušil. Zároveň však přiznal, že narušil důvěru veřejnosti k opatřením, která Babišova vláda zavádí.

Předseda poslaneckého klubu ANO v dopise vysvětluje, že se potřeboval s Prymulou potkat kvůli několika tématům souvisejícím s epidemií nového typu koronaviru v Česku.

Ministr Prymula měl podle něho čas až pozdě večer, proto se setkali v soukromém salonku nad zavřenou vyšehradskou restaurací. „Nebylo to tedy přímo v restauraci, což je víceméně detail, protože i restaurace byla uzavřena,“ popsal Faltýnek, podle něhož neudělal chybu ani Prymula.

„Podle mého názoru ministr Prymula skutečně žádnou chybu neudělal, aktuální přísná opatření jako omezení pohybu navíc začala platit až od čtvrtečního rána,“ uvedl Faltýnek.

Případ začali prověřovat hygienici. „Pokud by podle hygieny k porušení pravidel došlo, jsem připraven s pokorou přijmout sankce,“ napsal dále Faltýnek.

Na konci e-mailu se všech poslanců ptal, zda stále má jejich důvěru, nebo zda by měl v čele klubu skončit.

Ze slov řady poslanců ANO ale vyplývá, že má stále silnou podporu.

„Já zastávám pozici, že by předsedou poslaneckého klubu měl zůstat. Udělal hloupou chybu, za kterou se omluvil. Ve Sněmovně nás čeká spousta práce a v podstatě krizový režim,“ uvedl poslanec ANO Radek Vondráček, který je zároveň předsedou Poslanecké sněmovny. Proto by podle něho byla hloupost šéfa klubu ANO měnit.

Šéfem poslanců ANO by měl Jaroslav Faltýnek být i podle dalších kolegů z klubu.

„Dělá svoji práci výborně,“ uvedl poslanec Jan Volný.

„Dokonalý a bezchybný člověk neexistuje. Lidé chyby dělají a ti moudří se z nich poučí. Jaroslav Faltýnek k této skupině lidí patří, a proto jeho setrvání v pozici předsedy klubu podpořím,“ napsal Josef Hájek.

„Mně stačí, že rezignoval na prvního místopředsedu,“ prohlásila poslankyně Věra Procházková.

Podle poslance Pavla Staňka pak nemá předseda poslanců při návštěvě uzavřené restaurace takovou politickou zodpovědnost jako ministr zdravotnictví.

„Měl by tudíž být sankcionován podle charakteru přestupku jako každý jiný občan a nevidím důvod, aby kvůli tomuto prohřešku odstupoval z pozice předsedy poslaneckého klubu,“ uvedl Staněk.

Veřejně zatím jen poslankyně Karla Šlechtová řekla, že by měl Faltýnek sám rezignovat.

Celý e-mail Jaroslava Faltýnka poslancům ANO

Dobrý den, vážené kolegyně a vážení kolegové,

Obracím se na Vás s následující prosbou. Jak jistě víte, dnes jsem rezignoval na pozici prvního místopředsedy našeho hnutí. Udělal jsem to po poradě s panem předsedou a vyvodil jsem tak politickou odpovědnost za pochybení, kterým jsou okolnosti mé středeční schůzky s panem ministrem Prymulou. I když si nejsem vědom, která konkrétní vládní opatření jsem měl schůzkou porušit, zároveň vnímám, že jde i o určitý symbol směrem k veřejnosti a narušení důvěry, a právě proto jsem se rozhodl osobní odpovědnost vyvodit.

Chtěl bych Vám celou událost v krátkosti popsat, abyste měli informace nejen z médií, ale i přímo ode mě. Ve středu jsem požádal pana ministra Prymulu o schůzku k tématům týkajícím se koronavirové epidemie. Mimo jiné jsem potřeboval informace i k mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, kterou jsme svolávali. Pan ministr ale mohl až pozdě večer, proto jsme se potkali v soukromém salonku nad zavřenou restaurací Rio's na Vyšehradě. Nebylo to tedy přímo v restauraci, což je víceméně detail, protože i restaurace byla uzavřena. Podle mého názoru ministr Prymula skutečně žádnou chybu neudělal, aktuální přísná opatření jako omezení pohybu navíc začala platit až od čtvrtečního rána. Já jsem pochybil v tom, že jsem neměl roušku při rozhovoru s majitelem restaurace, u něhož mě vyfotili i novináři. Toto své pochybení uznávám. Celou věc bude nicméně prošetřovat i hygiena, za což jsem jedině rád, protože jak jsem řekl, schůzkou samotnou jsme dle mého žádné nařízení neporušili. Pokud by podle hygieny k porušení pravidel došlo, jsem připraven s pokorou přijmout sankce.

Rezignaci na funkci prvního místopředsedy jsem předal, zároveň jsem dal i veřejný příslib, že se obrátím i na klub. Chtěl bych se Vás, členky a členové našeho poslaneckého klubu, proto zeptat – máte ve mě jako předsedu našeho poslaneckého klubu důvěru, nebo se domníváte, že bych se měl své funkce vzdát a dát ji k dispozici?

Prosím o Vaše stanovisko, já budu respektovat většinový názor klubu.

Omlouvám se, že Vás obtěžuji před víkendem, ale vzhledem k tomu, že příští týden jsem vypárovaný a na klubu tedy v úterý nebudu, rád bych znal váš názor touto formou.

Děkuji za Vaše reakce a názory a přeji hezký víkend.

Jaroslav Faltýnek

Reklama

Doporučované