Článek
Evropského průzkumu se pravidelně účastní deset států, data shromažďují statistici už deset let. Za tu dobu se situace v Česku zlepšila a na oběd chodí 70 procent pracujicích.
„Nejvíce chodí Češi na oběd do restaurací, což v jiných státech Evropy tolik není. Ale bude to i díky nabízeným poledním menu a široké nabídce, což je specialita České republiky,“ říká manažerka komunikace firmy Edenred Daniela Pedret.
Stoupá rovněž oblíbenost firemních odpočinkových místností a kuchyněk. Tam se stravuje 30 procent Čechů. Jídlo si většinou nosí z domova nebo si ho objednají.
Podle průzkumu se o to, co budou jíst, zajímají více lidé ve velkých městech. Až 44 procent strávníků zde vyhledává vyváženou stravu. A za posledních deset let na tuto poptávku reaguje i velké množství restaurací.
Zelenou mají stále i fast foody. V jejich navštěvování v Evropě Češi dokonce vedou. A průzkum také přichází s průměrnou částkou za oběd v Česku, která se liší podle regionu a pohybuje se kolem 117 korun.
Kolik lidí se průzkumu účastní a jaké jsou rozdíly v obědvání v České republice a ostatních státech Evropy? Dozvíte se ve videu nad článkem.
Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.
Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.