Hlavní obsah

Zkušební doba: Jak na dovolenou i výpověď a co dělat v případě nemoci

Foto: Shutterstock.com

Zkušební doba chrání zaměstnance i zaměstnavatele.

Zkušební doba funguje proto, aby si zaměstnavatel i zaměstnanec mohli vyzkoušet, zda jim práce vyhovuje. Během prvních měsíců si snáze upraví pravidla spolupráce, či ji jednoduše ukončí. Detaily zkušební doby se ale zřejmě změní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

První měsíce nástupu na hlavní pracovní poměr obvykle znamenají zkušební dobu. Období, kdy si zaměstnavatel může vyzkoušet, jak se zaměstnanec osvědčí, a kdy si pracovník ověří, že mu náplň nové práce i odměna za ni vyhovuje. Plánované změny v zákoníku práce by od roku 2025 mohly upravit maximální délku zkušební doby, proto SZ Byznys přináší přehledný text nastiňující i možná nadcházející pravidla.

Jak se počítá zkušební doba

Zkušební doba se počítá po celých měsících, bez ohledu na to, zda má daný měsíc 28, 29, 30 nebo 31 dní. Pouze pokud by pracovní poměr nezačínal k prvnímu dni měsíce, ale k jinému datu, počítá se zkušební doba od následujícího dne.

Jak dlouho trvá zkušební doba

Běžná délka zkušební doby činí podle zákoníku práce maximálně tři měsíce, v případě vedoucích pozic až šest měsíců. Zkušební doba je koncept dobrovolný a je možné se domluvit i na jejím kratším trvání, případně úplném vypuštění.

Zaměstnavatel a zaměstnanec se na ní musí dohodnout písemně, ústní dohoda v tomto případě nestačí. Jakmile je ujednána, nelze ji dále prodlužovat, pokud se nenaskytnou nějaké překážky v práci, jako je například nemoc. Nejzazší datum, kdy je možné zkušební dobu sjednat, je ode dne nástupu.

Limitem délky zkušební doby je také doba jednání pracovního poměru. Pokud nastupujete na dobu určitou, nesmí vaše zkušební doba přesáhnout polovinu délky pracovního poměru. Budete-li ve firmě pracovat čtyři měsíce, vaše zkušební doba nesmí překročit dva měsíce, a to bez ohledu na výši úvazku.

Co když onemocním při zkušební době

Nemoc přirozeně nebere ohledy na to, jestli už máte po zkušebce, nebo ne. Pokud ale kvůli svému zdravotnímu stavu nemůžete nějaký čas pracovat, prodlužuje se vám zkušební doba o počet dní, který jste kvůli nemoci zameškali.

Do čtrnáctého dne nemoci budete dostávat náhradu mzdy od zaměstnavatele. Od patnáctého dne pak nemocenskou vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení.

V nemoci během zkušební doby jste také dočasně chránění před výpovědí. Během prvních čtrnácti kalendářních dní nemocenské vám zaměstnavatel nesmí dát výpověď, patnáctý den už vám ale vyrozumění o ukončení pracovního poměru může poslat domů.

Jak je to s dovolenou při zkušební době

Brát si dovolenou během zkušební doby není běžné, zároveň nikde není psáno, že si ji vzít nemůžete. Musíte ale samozřejmě zvážit veškerá pro a proti – například, jestli vás žádost o dovolenou během prvního měsíce práce v očích vašeho nového šéfa nebude stavět do špatného světla.

Zda dovolenou dostanete, tedy záleží na zaměstnavateli a na interních pravidlech společnosti. Pokud vám ji ale zaměstnavatel dá, o dobu čerpání celodenní dovolené se vám zkušební doba může prodloužit.

Ze zákona ale máte po odpracování 21 dnů nárok na placenou dovolenou, což může nastat právě i během zkušební doby. Při plném úvazku tak získáte po této době nárok na dvanáctinu roční dovolené.

Může také nastat situace, kdy si naplánujete dovolenou ještě dříve, než zaměstnání získáte. V takovém případě je vhodné se se zaměstnavatelem dohodnout ještě před nástupem.

Kdy můžu dát výpověď při zkušební době

Ve zkušební době nemá zaměstnanec zákonem zaručenou ochranu před výpovědí. V tomto období nevzniká nárok na odstupné a výpověď lze podat kdykoli během zkušební doby, bez ohledu na důvody. Výjimkou je ovšem těhotenství zaměstnance, které jako důvod uváděno být nesmí. Jednalo by se totiž o diskriminaci. Zároveň je zaměstnanec před výpovědí chráněn zmíněných prvních 14 dní nemocenské.

Zaměstnavatel může pracovní poměr ukončit bez uvedení důvodu a bez výpovědní lhůty. Stejně tak ovšem může okamžitě a kdykoli bez udání důvodu skončit i zaměstnanec. Zkušební doba není koneckonců pouze období, kdy si vás zaměstnavatel ověřuje, ale také kdy vy si zkoušíte své nové zaměstnání, kolektiv a náplň práce. Pokud se vám v práci něco nelíbí, je právě zkušební doba tím nejlepším obdobím, kdy můžete odejít.

Co musí obsahovat výpověď ve zkušební době

Výpověď musí být doručena před uplynutím zkušební doby a její forma není nijak přísně regulována, postačí písemná podoba. Musí být jasně uvedeno, kdo výpověď podává, komu je určena, že se jedná o ukončení pracovního poměru ve zkušební době, a obsahovat datum a podpis.

Co se stane, když skončím ze dne na den

Ukončení pracovního poměru během zkušební doby klidně může být ze dne na den. Pracovní poměr totiž končí dnem doručení zrušení, není-li v něm uvedeno jinak.

Zkušební doba v roce 2025: Změny

Vláda v srpnu podpořila „flexibilní“ novelu zákoníku práce, která mimo jiné upravuje zkušební dobu. Pokud novela projde, zkušební doba by se mohla prodloužit ze tří na čtyři měsíce a u vedoucích pracovníků z šesti na osm měsíců.

Novela by zahrnovaly i další novinky – výpovědní lhůta by nově začínala okamžikem doručení výpovědi, nikoli až od dalšího měsíce. V případě výpovědi za porušení povinností by se lhůta mohla zkrátit na jeden měsíc. Zaměstnavatelé by také museli držet pracovní pozici rodičům na rodičovské dovolené až do dvou let věku dítěte, a některým pracovníkům by bylo umožněno pobírat výplatu v eurech. Letní brigády by navíc mohly být za určitých okolností přístupné dětem už od 14 let.

Návrh nyní čeká na projednání v Poslanecké sněmovně.

Související témata:
Hlavní pracovní poměr (HPP)
Zkušební doba

Doporučované