Hlavní obsah

Za každou vrácenou petku i plechovku čtyři koruny, navrhne ministr

Foto: Správce zálohového systému na Slovensku.

Druhý život PET lahvím. Ministr Hladík chce lepší recyklaci PET lahví a plechovek, v létě to navrhne vládě (ilustrační snímek).

Místo do kontejneru zpátky do krámu. Ministr životního prostředí Petr Hladík chce zlepšit recyklaci PET lahví a plechovek. Od příštího roku se mají prodávat oproti čtyřkorunové záloze, navrhne to v létě na vládě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Češi se považují za mistry v recyklaci PET lahví. Jenže systém má své mezery. Odhaduje se, že ze všech PET lahví uvedených na trh v Česku se jich dostane k recyklaci jen přes polovinu.Vyplynulo to z experimentu resortu životního prostředí a společnosti Adastra Lab, který petky očipoval a sledoval jejich cestu.

Zlepšit návrat jednorázových obalů do života by mohlo připravované zálohování. Novela zákona o obalech má zavést v Česku čtyřkorunovou zálohu na PET obaly a plechovky. Ministr životního prostředí Petr Hladík ji předloží v létě vládě, uvedl v České televizi.

„Tenhle zákon je pro Českou republiku, pro její obyvatele. Fakt nechci, aby se někde povalovaly petky a plechovky. Pokud neprojde tento zákon, tak pojedu kampaň do každé obce a budu ukazovat, jaký mají dneska efektivní systém. Kde PET lahve a plechovky končí,“ řekl Hladík.

PET lahve a plechovky se mají vybírat na celkem 11 000 místech, a to už od začátku příštího roku, plánuje novela. Použité jednorázové obaly budou povinně odkupovat v prodejnách nad 50 m2 prodejní plochy, také na čerpacích stanicích nebo v e-shopech s vlastní dopravou, což je třeba Rohlík.cz.

Ze zálohování budou výjimky, například pro obaly poskytované v rámci osobní přepravy na mezinárodních trasách nebo v tranzitním prostoru mezinárodních letišť. Obalů od mléka, mléčných nápojů nebo ledové kávy s mlékem se zálohování také nedotkne.

Ministerstvo navrhuje zálohovat PET lahve a plechovky čtyřmi korunami. Obce, odpadové firmy nebo Hospodářská komora jsou proti s tím, že to přinese dodatečné náklady.

Podle bývalého ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by se nový systém naboural do efektivního systému třídění odpadů do barevných kontejnerů, na který už jsou lidé naučení.

Doporučované