Hlavní obsah

Vyplatí se fixovat elektřinu? Ušetříte, leda když máte štěstí, říká expert

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto.

Ceny energií se nyní vyplatí fixovat spíš na kratší dobu. Výrazně nižší nabídku oproti zbytku trhu by však domácnosti čekat neměly. Ceny elektřiny a plynu na burze nyní rostou a na předchozí minimum se nejspíš znovu nedostanou.

Článek

Zákazníci by s fixacemi cen energií podle odborníků neměli otálet. K dalšímu poklesu velkoobchodních cen elektřiny a plynu se zatím neschyluje.

Vyplatí se nyní fixovat elektřinu?

Nabídky na trhu se nyní liší v řádech stokorun za megawatthodinu (MWh). „Šance, že získáte významnou výhodu určitou taktikou, je spíše o štěstí a také období, na kterém počítáte výsledek. Je třeba srovnávat více nabídek a více obchodníků. Některé produkty, kombinace fixace a tarifu, mohou někteří obchodníci záměrné špatně nacenit, protože jsou pro ně nevýhodné,“ upozorňuje ředitel strategie poradenské firmy v energetice EGÚ Brno Michal Macenauer.

Pokud si odběratelé chtějí cenu zafixovat, měli by sáhnout spíš po produktu na jeden rok. „Osobně bych volil krátkou fixaci nebo i měsíční, pokud zákazníkovi nevadí kolísání ceny,“ doporučuje Macenauer.

Podle ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora už zákazníci nemusejí spekulovat na další pokles cen. „Doba taktizování už uplynula. Myslím si, že velká část objemu drahých energií už je prodána, pochopitelně ti největší dodavatelé nakupovali i na tři roky a pořád mají nějaký objem energií nakoupený za vysoké ceny, je to naředěno a obchodní strategii musí přizpůsobovat zbylé části trhu,“ říká Gavor.

Současný růst či budoucí pokles se proto v cenících dodavatelů projeví až s odstupem. Nejdříve jej uvidí zákazníci s fixací na jeden měsíc, kde cena pravděpodobně oproti předchozím měsícům stoupne.

Domácnosti nemusí vyčkávat, až se bude blížit datum konce jejich současné smlouvy. Novou fixaci elektřiny nebo plynu si mohou u obchodníka sjednat i s několikaměsíčním předstihem za aktuálně nabízenou cenu s tím, že energie začnou odebírat až s koncem starého produktu.

Cena elektřiny na burze začátkem června překročila 100 eur (2518 Kč) za MWh a skončila na letošním maximu. Aktuálně se pohybuje nad hranicí 90 eur za MWh a na úroveň z prvního čtvrtletí, kdy stála MWh mezi 70 a 80 eury, se možná nevrátí. V letních měsících přitom běžně bývají ceny nižší než v zimě, kdy je ovlivňuje vyšší spotřeba v topné sezoně.

Podle Gavora ale nejde o začátek nového růstového trendu, ani nové energetické krize. „Výkyv nahoru není signál k tomu, aby lidé rychle fixovali, protože by se ceny zvrátily a už budou jen růst. Tyto zprávy a výzvy se objevovaly spíš z komerčních důvodů,“ popisuje Gavor.

Velkoobchodní ceny totiž podle Gavora už dosáhly svého minima a nyní se začínají srovnávat. Experti už dříve upozorňovali, že úroveň 60 či 70 eur za MWh elektřiny není dlouhodobě udržitelná a bude se pohybovat spíš směrem nahoru. „Letos už žádné zásadní propady cen plynu nebo elektřiny nečekejme,“ varuje výkonný ředitel společnosti Tedom Energie Jakub Odložilík.

Interval 80 až 100 eur je však přiměřený a ceny se v něm budou držet delší dobu. „Vrátily se do zvýšeného normálu. Že bude v brzké době dosaženo opět 70 eur u elektřiny, na to nelze spoléhat. Ale ani to není vyloučeno,“ říká Gavor a dodává, že odchýlení od současného intervalu nebude typické.

Dodavatelé elektřiny zlevňují

Dodavatelé elektřiny a plynu ceny postupně snižují, a to už od loňského roku. Nejrychleji se pokles projevuje u ceníků s fixacemi, které jsou určeny pro nové zákazníky.

„Postupně pro stávající i pro nové klienty vydáváme levnější fixované ceníky. Aktuálně vidíme od března na energetických trzích mírný, ale trvalý nárůst cen energií, které se vrátily na hodnoty ze začátku roku, i přesto jsme schopni našim stálým klientům nabídnout možnost snížit si cenu za energie, a to u řady z nich výrazně,“ vysvětluje Jan Zápotočný, místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie.

E.ON od poloviny června nabízí nové ceníky s fixacemi na dva roky. Klienti v základní jednotarifní distribuční sazbě zaplatí za dodávku jedné MWh 3298 Kč bez DPH (3991 Kč s DPH).

Obchodníci však snižují i cenu u produktů na dobu neurčitou, což pociťují i stávající zákazníci. „Ceny našich produktů snižujeme průběžně už od loňského roku. Díky úpravě naší nákupní strategie můžeme na vývoj velkoobchodních cen pružně reagovat a rychleji jej promítat do ceníků našich zákazníků, proto ceny nefixovaných produktů zlevňujeme letos již podruhé,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Zlevnění se dotkne 1,4 milionu zákazníků. Od začátku července za elektřinu produktu na dobu neurčitou pro nejběžnější sazbu D02d zaplatí za 3595 Kč za MWh bez DPH (4349 Kč s DPH).

Cenu elektřiny a plynu na dobu neurčitou od září snižuje 700 000 odběratelům také Pražská energetika (PRE). Většině z nich s distribuční sazbou D02d klesne MWh elektřiny o 20 procent. „Nová cena za kilowatthodinu elektřiny bude pro většinu zákazníků 3,20 Kč bez DPH (3200 Kč za MWh, 4000 Kč za MWh s DPH, pozn. red.). Týká se domácností s vysokým tarifem (distribuční sazba D02d), které elektřinu nepoužívají k ohřevu vody a k topení,“ říká mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Ceny PRE zlevní i odběratelům plynu. „Současná cena za 1 kWh plynu činí 1,74 Kč bez DPH (1740 Kč za MWh). PRE nově nabídne většině zákazníků plyn za 1,45 Kč bez DPH (1450 Kč za MWh, 1754 Kč za MWh s DPH, pozn. red.), což představuje pokles ceny o 16 procent,“ dodává Hanzelka.

Nižší ceny by se měly zákazníkům promítnout i do záloh. „V polovině roku, kdy k úpravě regulované složky ceny dojde až za půl roku, by snížení obchodní části ceny mělo být automaticky doprovázeno úpravou výše záloh směrem dolů. Pokud to dodavatel nenabídne, odběratel by o to měl požádat, pokud není typ, kterému nevadí velký přeplatek,“ radí Gavor.

Do cen na burze budou promlouvat především ceny emisních povolenek a zemního plynu, který stojí i za červnovým výkyvem. „Bylo to doprovázeno krátkodobou nervozitou ohledně dodávek plynu z Norska, který je teď klíčovým dodavatelem pro Evropu. Zprávy, které spočívají v poruše terminálu na zkapalněný zemní plyn, v závadách plynovodů, nemají dlouhého trvání,“ popisuje Gavor.

Cenu elektřiny ovlivňuje i nabídka. „Pokud se bude v regionu navyšovat možnost výroby, bude to působit na snižování nebo nezvyšování ceny. Velmi diferencované, mnohem více než v minulosti, budou ceny spotové, sezónní a roční,“ říká Macenauer.

Ceny energií mohou rozhýbat také zprávy o uzavírání uhelných elektráren, kterým se kvůli vysoké ceně emisní povolenky přestává vyplácet výroba. Cena povolenky je nyní relativně nízko a pohybuje se kolem 70 eur za kus (tunu CO2).

Doporučované