Hlavní obsah

Vláda chce do poloviny roku 2025 přijmout 22 opatření pro zlepšení podnikání

Foto: Vláda ČR

Plány v podpoře podnikání představil po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) by balíček měl zjednodušit podnikání v zemi a snížit administrativní zátěž zejména pro malé a střední firmy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda chce do poloviny příštího roku přijmout opatření pro digitalizaci komunikace podnikatelů se státem, zjednodušení instalace fotovoltaických elektráren (FVE) nebo zjednodušení převodů vozidel. Počítá s tím balíček 22 opatření, která vypracovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) by balíček měl zjednodušit podnikání v zemi a snížit administrativní zátěž zejména pro malé a střední firmy.

Balíček počítá se vznikem portálu podnikatele, který poskytne jednotné digitální místo pro elektronickou komunikaci se státními institucemi a nabídne všechny potřebné informace na jednom místě. Rozšíří se fungování portálu živnostenského podnikání, na kterém je možné online založit živnost.

Návrh Ministerstva průmyslu počítá do budoucna i se vznikem digitálních účtenek, papírové účtenky by následně obchodníci vystavovali pouze na přání zákazníka. Měla by vzniknout i pravidla pro fungování automatických provozoven, včetně jejich otevírací doby ve svátcích.

Balíček by měl zdvojnásobit limit pro instalaci FVE bez nutnosti žádat o výrobní licenci na 100 kilowattů. Byrokratickou zátěž by mělo omezit i sloučení evidenční prohlídky s technickou kontrolou vozidla při jeho převodu. Další navrhované opatření by mělo umožnit firmám, aby zaměstnancům po vzájemné dohodě vyplácely mzdy v cizí měně. Týkalo by se to například cizinců nebo zaměstnanců žijících v zahraničí.

Doporučované