Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

V 87 letech zemřel finančník Boesky. Jeho heslem bylo „chamtivost je zdravá“

Foto: Profimedia.cz

Ivan Boesky.

Ve věku 87 let zemřel americký finančník Ivan Boesky, který svým životem ztělesňoval atmosféru na Wall Street 80. let. Jeho kariéra byla plná bohatství, slávy a nakonec i pádu kvůli nelegálním finančním operacím.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ivan Boesky, známý pro své agresivní finanční strategie a stal se inspirací pro filmovou postavu Gordona Gekka z filmu Wall Street, zemřel v pondělí 20. května, uvedl The New York Times. Vybudoval impozantní kariéru v oblasti obchodu, kde dosáhl vrcholu v polovině 80. let s čistým jměním 280 milionů dolarů, což by v dnešní měně odpovídalo asi 818 milionům dolarů (přes 18 miliard korun).

Jedním z nejvýraznějších momentů Boeskyho kariéry bylo jeho veřejné prohlášení o chamtivosti. „Myslím si, že chamtivost je zdravá. Můžete být chamtivý, a přesto se ze sebe cítit dobře,“ řekl Boesky v roce 1986 v zahajovacím projevu na obchodní fakultě Kalifornské univerzity v Berkeley. Toto tvrzení vyvolalo bouřlivý potlesk a stalo se kulturním fenoménem, později zvěčněným ve filmu „Wall Street“ postavou Gordona Gekka. Tato slova Boesky použil k zdůraznění svého přesvědčení, že finanční úspěch a osobní zisk jsou nejvyššími životními hodnotami.

Boesky se stal legendou investic do fúzí a akvizic, kdy investoval obrovské částky do potenciálních fúzí a snažil se využít malých, ale předvídatelných zisků. Jeho investice a zájem často přitahovaly další spekulanty, což zase zvyšovalo ceny akcií.

Přestože tvrdil, že nakupuje akcie až po oficiálním oznámení nabídek na převzetí, komise pro cenné papíry prokázala, že používal interní informace získané od bankéřů před jejich veřejným zveřejněním. Tento „insider trading“, neboli obchodování s neveřejnými informacemi, je nelegální, protože právo vyžaduje rovný přístup k informacím pro všechny tržní účastníky.

Boesky se na podzim v roce 1986 k činům přiznal, souhlasil se zaplacením pokuty 100 milionů dolarů (přes 2,2 miliardy korun) a byl odsouzen k 3,5letému vězení, z toho osmnáct měsíců strávil ve věznici s minimální ostrahou.

Propuštěn byl v roce 1990, kdy mu bylo 53 let. Brzy poté se ocitl v rozvodovém řízení, kde nakonec získal podstatně méně, než původně žádal. Po propuštění se usadil v La Jolla v Kalifornii, znovu se oženil a měl dítě. Zanechal za sebou celkem čtyři děti a čtyři vnoučata.

Boesky byl vystudovaný právník. Známý byl svým luxusním životním stylem a zvykem konzumovat obrovské množství kávy, zatímco jedl jen minimálně. Tvrdil, že spí jen dvě až tři hodiny a každý den se oblékal do stejného černého třídílného obleku. Jeho extravagance se projevovala také ve zvyku objednávat si v restauracích všechna jídla z nabídky, ochutnat je a pak sníst jen jedno z nich.

Film Wall Street z roku 1987 režíroval Oliver Stone. Roli chamtivého Gordona Gekka ztvárnil Michael Douglas, ve filmu si zahrál i Charlie Sheen coby mladý makléř, který proniká do tajů velkých investic, ale zaplete se s Gekkem.

Související témata:

Doporučované