Hlavní obsah

Uhlobaron Paukner prodal třetinu Dukly. Investor Turek má zajistit peníze

Foto: Dukla Praha

Dukla má nového spolumajitele. Stal se jím investor do startupů Matěj Turek.

Fotbalová Dukla má nového akcionáře. Spolumajitelem pražského fotbalového klubu se stal Matěj Turek. Od Petra Pauknera odkoupil 34 % akcií. Cenu transakce majoritní vlastník neuvedl.

Článek

Jen pár měsíců poté, co se FK Dukla po letech vrátila do první ligy, získává nového partnera. Majoritní vlastník klubu Carbounion Invest, za kterým stojí Petr Paukner, odprodal více než třetinu akcií Dukly. „Je mi tolik, kolik mi je, a myslím si, že Matěj Turek je člověk, který by to mohl dál rozvíjet,“ řekl SZ Byznys sedmdesátník Paukner.

Turek je zakladatelem investičního fondu 10X. Spoluzaložil firmy Boom Events, nainvestováno má například v Algotechu, Ticketstreamu, E2B nebo Monkey Mum. Do fotbalu investuje poprvé.

„Investice splnila všechny hlavní věci, po kterých já koukám. To je jednak komunikativní, spolehlivý, transparentní většinový vlastník, pak je tam potenciál něco zlepšit. A za třetí já se dívám na investice, které nikdo jiný nedokáže udělat,“ říká Turek s tím, že kromě něj by do tohoto obchodu nikdo jiný nešel: „Domnívám se, že ne, protože pan Paukner hledal partnery poměrně dlouho a vytrvale.“

O tom, jak bude partnerství fungovat, se diskutuje už od loňska. Cenu ani jedna ze stran nesdělila. „Na transakci jsme pracovali přes rok. Probrali jsme všechno podstatné. Debatami o ceně jsme nechtěli ztrácet čas,“ uvedl Turek.

Zatímco sportovní úsek po nedávném odchodu sportovního ředitele Josefa Jinocha padne pod Pauknerův dohled, od nového podílníka očekává jiný přínos: „Myslím, že má určité možnosti v segmentu, nechci říkat sponzorů, ale prostě lidí, kteří se o fotbal zajímají. Na to jsem já absolutně neměl. Ani jsem neměl ty kontakty. Takže může zajistit víc financí nebo ušetřit určité peníze.“

Matěj Turek chce na dukelský stadion přilákat více fanoušků. „Spousta cílových skupin vůbec na fotbal nepřijde, ať už to jsou rodiny s dětmi, které třeba sportují na Dukle, nebo sousedi. Bývaly doby, kdy celé Dejvice chodily na Duklu. To bychom rádi změnili.“

Masivní investice do klubu „uhlobaron“ Paukner v nejbližší době neočekává. „Nechci kupovat hráče hlava nehlava a pak zjistit, že jsou to vyhozené peníze. Musí to být soustavná práce,“ uvedl v rozhovoru, který si můžete přečíst níže.

Za jakou cenu třetinu Dukly prodáváte?

Cenu vám neřeknu. Křetínský také nikdy neřekl, za kolik koupil Spartu.

Proč jste si vybral právě Matěje Turka?

Já jsem hledal někoho, kdo je spolehlivý. Prodat to člověku, který by klub během chvilky zničil, to jsem v žádném případě nechtěl. Je mi tolik let, kolik mi je, a myslím si, že Matěj Turek je ten člověk, který by to mohl dál rozvíjet. Dál mám majoritu a zkusíme to spolu.

Je výrazně mladší než já. Myslím, že má určité možnosti v segmentu, nechci říkat sponzorů, ale prostě lidí, kteří se o fotbal zajímají. Na to jsem já absolutně neměl. Ani jsem neměl ty kontakty. Takže může zajistit víc financí nebo ušetřit určité peníze.

Zájemců o Duklu bylo víc?

Bylo. Ale většinou to byli lidé, kteří měli velké řeči a vždycky, když došlo na lámání chleba, na to, co si představují, jak by to chtěli rozvíjet, tak to byly úplné nesmysly. Od první chvíle, kdy jsem do Dukly vstoupil, jsem hledal nějakého partnera. Ale kolem fotbalu se točí hodně podvodníků a těch jsem si užil dost.

Proto jsem se snažil do detailu zkoumat člověka, který měl zájem. Mám zatím jen dobrá očekávání. Věřím, že ta spolupráce bude jen ve prospěch klubu. Ale nesmí si nikdo myslet, že se tady z roku na rok stanou zázraky, to určitě ne.

Už jste se s novým spolumajitelem bavili o případných investicích do klubu?

Důležitý krok byl, že se Dukla vrátila zpátky do první ligy. Další krok je, aby byla stabilizovaná. Nechci kupovat hráče hlava nehlava a pak zjistit, že jsou to vyhozené peníze. Musí to být soustavná práce. Sportovní úsek budu mít dál na starosti já. Jsem otevřený připomínkám, ale varuju před takovým tím „hurá, půjdeme do toho hlava nehlava“.

Zůstane Dukla nadále doma na Julisce?

Když jsem kamkoliv přišel, tak si každý řekl „miliardář“, ale  myslíte si, že jsem s tímhle byl úspěšný na Dukle? Že jsem s tím přišel a řekl: Snižte mi nájem? To je přece jasné, že ne. Myslím, že Matěj Turek může udělat některé věci líp.

Takže je třeba ve hře, pokud by neklaplo snížení nájmu od Ministerstva obrany, i opuštění Julisky?

To nechci říkat. O tom jsme se nebavili. Ale je vždycky složité, když stadion patří někomu jinému než klubu. V krajských městech, třeba v Hradci Králové, mají obrovskou podporu města, postaví jim stadion. O tom se klubům tady v Praze může jenom zdát.

Související témata:
Matěj Turek

Doporučované