Hlavní obsah

Tržby Applu se vrátily k růstu, prodej chytrých telefonů překonal odhady

Foto: Shutterstock.com

Nejdůležitějším obchodním odvětvím Applu zůstává iPhone.

Společnost vykázala ve čtvrtletí čistý zisk 21,44 miliardy dolarů oproti 19,88 miliardy dolarů ve stejném období loni. Tržby tak překonaly odhad analytiků, stejně jako prodej chytrých telefonů, kterými je firma proslulá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tržby americké technologické společnosti Apple se vrátily k růstu. Ve firemním třetím finančním čtvrtletí, které se uzavřelo na konci června, se zvýšily o 4,9 procenta na 85,78 miliardy dolarů (přes dva biliony korun). Podniku se nedaří na důležitém čínském trhu, ale pomohla mu nová řada tabletů iPad. Společnost to uvedla ve svém čtvrtečním sdělení. Akcie podniku po skončení obchodování ve Spojených státech přidávají dvě procenta.

Analytici tržby odhadovali na 84,53 miliardy dolarů. Společnost vykázala ve čtvrtletí čistý zisk 21,44 miliardy dolarů oproti 19,88 miliardy dolarů ve stejném období loni.

Nejdůležitějším obchodním odvětvím Applu zůstává iPhone, který se na celkových tržbách společnosti ve čtvrtletí podílel přibližně 46 procenty. Tržby této produktové řady přesto meziročně klesly zhruba o procento na 39,29 miliardy dolarů.

Apple začal v Číně iPhony zlevňovat, aby mohl konkurovat mnohem dostupnějším alternativním smartphonům nabízeným místními konkurenty, jako je Huawei. Společnost v květnu nabídla slevy až 2300 jüanů (7440 korun) na vybrané modely. Přesto tržby v Číně klesly o 6,5 procenta na 14,73 miliardy dolarů. Analytici v anketě společnosti Visible Alpha očekávali pokles o 2,4 procenta.

Největší růst zaznamenala divize iPadů, jejíž tržby se celosvětově meziročně zvýšily o téměř 24 procent na 7,16 miliardy dolarů. Společnost ve čtvrtletí poprvé od roku 2022 představila nové modely iPadů.

Podle agentury Bloomberg výsledky Applu přinesly nový impulz před zářijovým představením nového iPhonu. Firma spoléhá na to, že nová sada funkcí umělé inteligence – nazvaná Apple Intelligence – pomůže zvýšit poptávku po jejích nejnovějších zařízeních.

„Investory může těšit, že kromě odhadů tržeb byl překonán i odhad provozní marže, která se meziročně zlepšila o necelé dva procentní body na 46,26 procenta. Apple navíc ve třetím čtvrtletí odměnil investory zpětnými odkupy akcií ve výši 25,6 miliardy dolarů,“ napsal ČTK analytik společnosti XTB Tomáš Cverna.

Doporučované