Článek
Na thajskou vládu se obrátilo pět největších výrobců instantních nudlí s žádostí o povolení zvýšit cenu. Argumentovali rostoucími výrobními náklady a požadovali maximální cenu osm bátů. Cena pšeničné mouky vzrostla o 20 až 30 procent a cena palmového oleje se zdvojnásobila, řekl Víra Napchaprukčart z firmy Thai Preserved Food. Jako hlavní důvod zvýšení cen uvedl válku na Ukrajině, před jejímž začátkem Thajsko dováželo z této země hodně pšenice.
Instantní nudle jsou základem každodenní stravy v mnoha thajských domácnostech a jejich pořizovací cena zůstávala stejná od roku 2008. Maximální cena za standardní balíček ale ode dneška vzroste ze šesti bátů (4,20 Kč) na sedm bátů (4,70 Kč). Podle agentury AFP to uvedl thajský úřad zodpovědný za vnitřní trh.
Pipat Panjangvajt z konkurenčního Thai President Food poukázal na to, že cenový strop pro instantní nudle se naposledy upravoval před 14 lety. S předchozími výkyvy ve výrobních nákladech bylo možné více vyvážet, to ale teď kvůli zvýšeným exportním nákladům nejde, řekl Panjangvajt.
Úřad uvedl, že bude nadále sledovat výrobní náklady. Naznačil, že může cenu dál odpovídajícím způsobem upravovat.