Hlavní obsah

Daňovému přiznání se v některých případech nevyhnou ani studenti na brigádách

Foto: DavideAngelini, Shutterstock.com

Studentské brigády si lze užít i bez byrokracie. Přinášíme přehledné shrnutí pravidel pro podání daňového přiznání.

První výdělky s sebou přináší také první odvedené daně a nezbytné papírování. V přehledném textu přinášíme základní informace o tom, kdy studenti musí podávat daňové přiznání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ať už jste sehnali práci ve svém studijním oboru, nebo si přivyděláváte jinde, je možné, že se vás bude týkat daňové přiznání. Redakce SZ Byznys přináší přehled o tom, kdy je třeba formulář vyplňovat.

Kdy studenti musí podávat daňové přiznání?

Od 1. 1. 2024 nemají studenti žádný zvláštní daňový režim oproti ostatním poplatníkům. To podle Ondřeje Macury z Ministerstva financí znamená, že musejí podat daňové přiznání, pokud mají v jednom měsíci příjmy z více zaměstnání současně a tyto příjmy nejsou zdaněny srážkovou daní (například u DPP či DPČ) nebo nejsou osvobozeny od daně.

Povinnost podat daňové přiznání platí i pro studenty, kteří podnikají, pokud jejich roční zdanitelné příjmy přesáhnou 50 000 korun. Tato povinnost se ale nevztahuje na příjmy osvobozené od daně nebo příjmy z DPP či DPČ.

Povinnost podat přiznání platí podle Lenky Novákové, vedoucí Sekce daně z příjmů fyzických osob při Komoře daňových poradců také v případě, že jsou příjmy nižší než 50 000 korun, ale poplatník vykazuje daňovou ztrátu za daný rok.

Jestliže studenti k výdělku ze zaměstnání, práce na DPČ či DPP (závislé činnosti) měli ještě další příjmy v podobě pronájmu, kapitálových příjmů či ostatní činnosti ve výši 6000 Kč a více, musí daňové přiznání podat také.

Pokud se vás daňové přiznání týká, tak se obraťte na stránku Finanční správy případně můžete své přiznání odeslat na Daňovém portále MOJE daně.

Kdy student nemusí podávat daňové přiznání

Daňové přiznání pak podle Novákové nemusí podávat ten, kdo má příjmy pouze ze zaměstnání u jednoho nebo více zaměstnavatelů, pokud (postupně) u každého z nich podepsal prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob (růžový papír/růžové prohlášení). Dále nesmí mít jiné příjmy nad 20 000 korun ročně, kromě těch osvobozených od daně nebo zdaněných srážkou. Také ho nemusí podávat ten, kdo má příjmy ze zaměstnání v zahraničí, které jsou v Česku plně vyjmuté ze zdanění.

Studentům se ale vyplatí přiznání podat, pokud neměli u všech zaměstnavatelů podepsané prohlášení nebo nepracovali celý rok. Mohou si tak uplatnit celou slevu na poplatníka (v roce 2024 je to 30 840 Kč) a získat přeplatek na dani.

  • Dohoda o provedení práce je omezena 300 hodinami v kalendářním roce u jednoho zaměstnavatele. Pokud budete mít u jednoho zaměstnavatele během roku více dohod, tak pro účely limitu se hodiny sčítají.
  • Na dohodu o pracovní činnosti není možné vykonávat práci v rozsahu vyšším než 20 hodin týdně. Dohodu o pracovní činnosti je možné uzavřít i v případě, kdy rozsah práce bude přesahovat 300 hodin za rok.

Zdanění brigády

Příjmy, které má student z DPP a DPČ, daní zaměstnavatel srážkovou 15% daní.

Legislativa k daňovému přiznání studentů

Pro povinnost podání daňového přiznání studentem neexistují žádná speciální pravidla, ale platí obecná pravidla jako pro jakéhokoliv jiného poplatníka daně z příjmů fyzických osob vyplývající z ustanovení § 38g ZDP.

Povinnost podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob mít nebudete, pakliže:

  1. jste jako zaměstnanec pracovali pro jednoho zaměstnavatele (nebo pro více zaměstnavatelů postupně), a u všech budete mít na příslušné zdaňovací období (kalendářní rok) učiněné Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti (růžový tiskopis) a nebudete mít jiné příjmy zakládající povinnost podat daňové přiznání,
  2. budete mít zdanitelné příjmy pouze na základě dohody o provedení práce, a to do 10 000 Kč nebo na základě dohody o pracovní činnosti do 4000 Kč měsíčně od jednoho plátce (viz § 6 odst. 4 ZDP), a nebudete mít u plátce daně učiněné Prohlášení poplatníka k dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Příjmy plynoucí z těchto dohod jsou zdaněny daní vybíranou srážkou podle zvláštní sazby daně a tímto je daňová povinnost vyrovnána. Nevýhodou tohoto zdanění je, že nelze uplatnit slevy na dani.

Zdroj: Finfo ve škole

Brigáda z pohledu MPSV

Má student, který má se zaměstnavatelem uzavřený pracovní poměr, dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti nárok na čerpání dovolené?

„Od 1. 1. 2024 pak mají zaměstnanci konající práce na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr také právo na dovolenou,“ uvádí Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Za jakých podmínek může někdo uzavřít PP, DPP či DPČ?

„Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr vycházejí z předpokladu existence potřeby výkonu pracovních činností menšího rozsahu, které vykazují znaky závislé práce.“

Existují nějaké povinnosti u DPP a DPČ, které musí daná osoba plnit?

„S účinností od 1. 10. 2023 má zaměstnavatel povinnost i zaměstnancům, kteří konají práce na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, písemně rozvrhnout pracovní dobu v písemném rozvrhu pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději tři (kalendářní) dny před začátkem směny nebo období, na které je pracovní doba rozvrhována,“ uvádí MPSV.

Doporučované