Hlavní obsah

Skyriper, Skyspotter a Skyfox. V Praze se ukázala budoucnost válčení

Foto: Profimedia.cz

Ředitel Aero Vodochody Viktor Sotona a prezident Petr Pavel u modelu cvičného letounu Aero L-39NG Skyfox.

Veletrh Future Forces přivedl do Prahy výrobce moderních obranných technologií. Několik novinek představili na výstavišti v Letňanech i čeští zbrojaři včetně CSG, Meopty nebo státního podniku VR Group.

Článek

Ve výstavních halách se mezi drony, obrněnými vozidly, puškami, dalekohledy a spoustou další armádní výzbroje i výstroje proplétají návštěvníci v civilu i v uniformách různých armád od Vietnamu přes Gruzii po Francii a Německo.

Ze zahraničí je totiž více než polovina z více než tří stovek vystavovatelů. Zbrojařský koncern BAE Systems nabízí virtuální projížďku obrněným vozidlem pěchoty CV 90, které dodá české armádě. Státní indický výrobce munice vystavuje makety řízených střel a v sekci ukrajinských firem jsou k vidění hlavně drony.

„Je to pro nás dobrá příležitost prezentovat naše produkty a vyprávět o našich zkušenostech, protože si myslím, že na Ukrajině máme opravdu unikátní zkušenosti s ochranou životů a s reakcemi na mimořádné situace,“ říká Natalia ze společnosti Skyriper.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Ukrajinské drony Skyriper.

Usměvavá žena nechce z bezpečnostních důvodů sdělit celé jméno ani místo, kde firma působí. „Můžu vám jen říct, že jsme v Kyjevské oblasti. Vyrábíme kolem 5 tisíc dronů měsíčně. Armáda jich potřebuje ročně přes dva miliony, takže se musíme všichni snažit,“ vypráví.

Drony Skyriper se na první pohled nijak neliší od stavebnicových setů, které si může koupit každý. Zdání ale klame - na stánku jsou vystaveny i granáty a nálože, které některé z modelů mohou nést. Další stroje pak slouží k průzkumu. „Ano, naše drony můžete vidět i na záběrech na sociálních sítích přímo v akci. Jsou velmi účinné,“ dodává Natalia.

Drony místo trambusů

Domácí výrobce bezpilotních letounů na Future Forces zastupuje například slavná liberecká značka Liaz. Jejich vrtulníky Skyspotter slouží především k průzkumu a vyhledávání osob zraněných například při zemětřeseních. Podle majitele firmy Vojtěcha Pražmy se ale může uplatnit například i v elektronickém boji.

„Některé schopnosti umíme ze země přenést do vzduchu a získat tím výhody a vlastnosti, které bychom na zemi neměli. Nejde jen o rušení signálu, ale také o identifikaci nepřítele, jeho klamání a nalézání jeho zdrojů, analýzu rádiového provozu a podobně“ popisuje Pražma využití libereckých vrtulníků.

Liaz je podle šéfa firmy před uzavřením kontraktu s nizozemským ministerstvem obrany. O dalších armádních dodávkách mluvit nechce. „To už spadá do oblasti vyhrazených informací,“ upozorňuje.

Bezpilotní vrtulníky tak dnes zachraňují kdysi slavnou značku nákladních automobilů. „My máme i divizi automotive, ale tento obor je v současnosti ve velkých problémech a je těžké v této skupině udržet zaměstnanost. Jsme proto velmi rádi, že máme i tohle druhé středisko, které se naopak prudce rozvíjí,“ říká Pražma.

Hector a Skyfox

Jedna z největších expozic veletrhu patří logicky největší české zbrojovce CSG. Před vchodem do areálu stojí mohutná houfnice Morana, přímo v expozici vystavuje společnost Excalibur Army ze skupiny CSG obrněné vozidlo Titus, které dodala české armádě. Další firma z holdingu, Tatra Vehicles, se chlubí různými typy vojenských nákladních vozidel.

Foto: CSG

Expozice CSG na Future Forces.

CSG na Future Forces předvádí i novinku, vozidlo Hector. Jde o Toyotu Land Cruiser 79 se zbraňovým systémem Guardian s americkým kulometem M2 Browning. Zbraň dálkově ovládá posádka z kabiny vozu.

„Navazujeme na předchozí produkt Viktor, kdy jsme na podvozek Toyoty umístili systém MR 2 s dvojitým kulometem ráže 14,5 milimetru. Tato zbraň má zajímavý dostřel, ale Hector je přesnější a efektivnější při útocích na vzdušné cíle, například drony Šahíd, které jsou rychlé a pohybují se v nízké výšce,“ vyjmenovává přednosti nové zbraně obchodní ředitel Excalibur Army Jiří Doležel.

Foto: CSG

Vozidlo Hector od společnosti Excalibur Army ze skupiny CSG.

Excalibur Army už vyrobila desítky těchto systémů a řada z nich je už nasazena v boji. „Konkrétně toto vozidlo je ze sériové výroby a je to jedno z prvních vozidel, která jsme vyrobili pro zahraničního zákazníka.“

Výrobce cvičných vojenských letadel Aero Vodochody na veletrhu oficiálně pokřtil svůj nejnovější produkt, letoun L-39 NG. Ten na rozdíl od svých předchůdců L-29 Delfín nebo L-39 Albatros žádné přízvisko až dosud neměl, nyní se jmenuje Skyfox.

„Stejně jako liška, která je obratná, chytrá a dokáže se vyhnout nebezpečí, i náš letoun se vyznačuje vynikajícími bezpečnostními prvky,“ vysvětlil ředitel Aera Viktor Sotona volbu jména. Firma by podle něj do konce roku mohla uzavřít dvě až tři smlouvy na dodávky těchto strojů.

Foto: Profimedia.cz

Odhalení makety Skyfoxu na výstavě.

S novinkou na Future Forces přišla i další slavná značka, přerovská Meopta, která vystavuje svůj digitální kolimátor, tedy optický zaměřovač. „Na skleněné rozhraní v přístroji promítáme digitální displej, který může kombinovat různé záměrné kříže nebo tečky. Obraz je také mnohem ostřejší,“ říká produktový manažer Meopty pro vojenskou a loveckou optiku Pavel Konvalinka.

Uživatel nového kolimátoru si může v přístroji uložit různé nástřelné profily a ty pak využívat při střelbě z kombinované zbraně. „Když je pod puškou zavěšená brokovnice na střelbu na bezpilotní letouny, uživatel si v kolimátoru může přepínat mezi profily pro pušku a brokovnici,“ vysvětluje Konvalinka. „Tuto technologii jsme kompletně vyvinuli v Meoptě, nikdo jiný na světě ji nemá. V Česku ji vystavujeme poprvé, určitě s tím chceme prorazit,“ dodává.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

3D radar ReGuard z portfolia CSG Aerospace slouží ke sledování pozemních a nízkoletících cílů.

Stolní hra na válku

Velký zájem u oficiálních hostů veletrhu včetně prezidenta Petra Pavla a ministryně obrany Jany Černochové vzbudila novinka společnosti VR Group, dceřiné firmy státního podniku Lom Praha. Ta na Future Forces poprvé veřejně předvádí svůj wargamingový stůl sloužící k simulaci bojových akcí.

Stůl je vlastně velkoplošná dotyková obrazovka, která má i vertikální polohu. Na displeji se zobrazuje mapa bojové zóny - v tomto případě okolí Brna, kde VR Group působí a kam od východu „postupuje nepřítel“.

„Při vývoji jsme se soustředili na to, aby tento prototyp co nejlépe zvládal práci s operačně-taktickým zákresem. Dříve s ním generálové pracovali u stolu, na kterém posouvali různé figurky, dnes je tam mnohem více informací, linií, názvů, popisů a koordinačních čar,“ ukazuje různé prvky na displeji projektový manažer VR Group Jakub Ondrůšek.

Na stole je možné kreslit jako na grafickém tabletu a zároveň měnit mapové podklady a vše ukládat a sdílet. Vojáci tak mohou lépe cvičit různé taktické varianty boje. „Do budoucna chceme vývoj směřovat více herním stylem a na základě operačně-taktického zákresu postavíme aplikaci, která bude připomínat deskovou hru,“ doplňuje Ondrůšek.

Doporučované