Hlavní obsah

Krajské volby

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb
StranaHlasy
ČSSD+DOMOV
0
JIH 12
0
ODS+TOP 09+STO
0
ČSSD+ČiKR
0
SOCDEM+SproK+RH
0

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Aby děti automaticky nespadly do chudoby. Jak funguje sirotčí důchod?

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Pro nezaopatřené děti, které přijdou o rodiče či osvojitele, je připraven systém sirotčího důchodu. Ilustrační foto.

Sirotčí důchod je státní dávka, která má pomoci dětem, které přišly o jednoho nebo oba rodiče, zajistit základní potřeby pro běžný život. Jeho výše se odvíjí od výdělků rodičů či osvojitelů.

Článek

Aby smrt rodiče, rodičů, ale také osvojitele či osvojitelů neznamenala automaticky pád do neřešitelné chudoby pro děti, existuje systém sirotčího důchodu. V praxi na něj ovšem nemají nárok všechny děti, jeho výši určují výdělky rodičů v rozhodném období a doba, jak dlouho zemřelý platil důchodové pojištění. Redakce SZ Byznys přináší základní informace o sirotčím důchodu.

Nějaký typ důchodu pobíralo v červnu 2024 celkem 2 851 311 Čechů. Naprostou většinu z toho tvořili starobní důchodci (2 382 483 lidí), mladých lidí pobírajících sirotčí penzi bylo 42 540.

Kdo má nárok na sirotčí důchod

Sirotčí důchod náleží nezaopatřenému dítěti, pokud zemřel jeho rodič, osvojitel nebo osoba, která o něj pečovala na základě soudního rozhodnutí o svěření do péče a pokud splňuje zákonem stanovené podmínky pro nárok.

O jaké podmínky se jedná?

Nárok na sirotčí důchod, pokud zemřelý splňoval podmínky účasti na důchodovém pojištění:

  • u osoby starší 28 let alespoň jeden rok účasti na důchodovém pojištění v posledních deseti letech před smrtí
  • u osoby starší 38 let alespoň dva roky účasti na důchodovém pojištění v posledních dvaceti letech před smrtí

Nezaopatřené dítě má také nárok na sirotčí důchod po svém rodiči (osvojiteli) nebo po osobě, která si ho převzala do péče, pokud tato osoba:

  • pobírala starobní důchod
  • pobírala invalidní důchod jakéhokoli stupně
  • ke dni úmrtí splňovala podmínky pro nárok na invalidní důchod
  • ke dni úmrtí splňovala podmínky pro starobní důchod
  • zemřela v důsledku pracovního úrazu

Od roku 2012 má dítě nárok na sirotčí důchod po osobě, která ho převzala do péče, pouze tehdy, pokud byla péče nahrazující rodičovskou péči založena soudním rozhodnutím o svěření dítěte do výchovy nebo společné výchovy manželů. Od 1. 2. 2018 se tento nárok vztahuje také na případy, kdy bylo dítě svěřeno do péče jiné osoby na základě rozhodnutí soudu.

Jak dlouho se bere sirotčí důchod

Výplata sirotčího důchodu dítěti náleží po dobu, kdy je nezaopatřené, maximálně ale do 26 let věku. Pokud přestane splňovat podmínky pro výplatu, bude důchod zastaven. Jeho výplatu lze obnovit v momentě, kdy opět splní a doloží patřičné podmínky pro její pobírání.

Důchod se vyplácí také během prázdnin nebo mezi různými studijními stupni, například při přechodu na vysokou školu nebo z bakalářského studia na magisterské. Studium na sebe ale musí navazovat a doba mezi jednotlivými vysokoškolskými studii nesmí přesáhnout tři kalendářní měsíce.

Výplatu sirotčího důchodu ovlivňuje ukončení studia. Pokud sirotek ukončí:

  • Povinnou školní docházku a nepřihlásí se do evidence uchazečů o zaměstnání, důchod mu bude vyplácen nejdéle do konce srpna.
  • Studium na střední nebo vyšší odborné škole, důchod mu náleží ještě za prázdniny. Ovšem pouze pokud během nich nepracuje a neplatí sociální pojištění, nebo nepobírá podporu v nezaměstnanosti či při rekvalifikaci.
  • Vysokoškolské studium, důchod mu bude vyplácen ještě následující kalendářní měsíc po ukončení studia. Opět pouze pokud během tohoto měsíce nepracuje a neplatí si pojištění, nepobírá podporu v nezaměstnanosti či při rekvalifikaci.

Jaký je průměrný sirotčí důchod

Výše sirotčího důchodu se odvíjí od celé řady faktorů, odráží se ale od základní výměry. Ta v roce 2024 představuje částku 4400 korun měsíčně. Průměrná důchodová výplata se v průběhu let postupně zvedá. V loňském roce sirotci podle statistického úřadu průměrně za měsíc dostali 10 268 korun, o rok dřív to bylo téměř o tisíc korun méně.

Kolik si můžu vydělat při sirotčím důchodu

Jakou částku si měsíčně sirotek může vydělat, aniž by o důchod přišel, záleží na tom, jakou formou studuje. Studenti kombinovaného studia mohou při pobírání sirotčího důchodu pracovat, ale pouze za podmínky, že jejich výdělečná činnost nezakládá účast na důchodovém pojištění, tedy z jejich příjmu se neodvádí sociální pojištění. To znamená například práci na dohodu o provedení práce s maximálním příjmem do 10 000 Kč měsíčně nebo zaměstnání s malým rozsahem, kde příjem nepřesahuje 3999 korun za měsíc. Studenti denního studia si mohou k sirotčímu důchodu přivydělat bez omezení.

Výpočet sirotčího důchodu

Procentní výměra sirotčího důchodu činí 40 procent procentní výměry starobního důchodu, nebo invalidního důchodu pro invaliditu III. stupně, na který měl nebo by měl zemřelý nárok v době úmrtí.

Při výpočtu starobního důchodu, na který by měl zemřelý nárok, se nezohledňuje účast na důchodovém spoření. Pokud zemřelý již pobíral starobní důchod s ohledem na důchodové spoření, výše procentní výměry pro sirotčí důchod se vypočítá tak, jako by důchodové spoření nebylo zohledněno.

Při obnově sirotčího důchodu platí, že procentní výměra nesmí být nižší než ta, která byla přiznána ke dni, kdy nárok na sirotčí důchod zanikl. Pro rok 2024 je základní výměra sirotčího důchodu 4400 korun měsíčně.

Jak požádat o sirotčí důchod

Žádost o sirotčí důchod se podává na pobočce České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), pod kterou žadatel spadá na základě svého trvalého bydliště. Se sepsáním pomůže pracovník úřadu. Pokud je sirotek nezletilý, žádost za něj podává jeho zákonný zástupce, nebo opatrovník. Pokud má žadatel elektronickou identitu, může požadavek podat také online.

Při podávání žádosti je potřeba předložit:

  • Úmrtní list zemřelého.
  • Rodný list osiřelého dítěte nebo jiný dokument, který vztah dítěte k zemřelé osobě potvrzuje.
  • U dítěte, které ukončilo povinnou školní docházku, doklad prokazující jeho nezaopatřenost (potvrzení o studiu, doklad o nepříznivém zdravotním stavu, doklad o vedení dítěte v evidenci uchazečů o zaměstnání v případě dítěte mladšího 18 let).
  • Pro výplatu důchodu na účet je třeba předložit podepsaný a bankou potvrzený tiskopis .
  • Pokud zemřelá osoba dosud nepobírala důchod, je třeba předložit doklady o dobách pojištění zemřelého, které ČSSZ nemá ve své evidenci.

Pokud zesnulý rodič nepobíral důchod, musí pozůstalá osoba k žádosti předložit všechny doklady vztahující se k zesnulému, které by byly požadovány také při žádosti o starobní nebo invalidní důchod. Konkrétně jde o:

  • doklady o době studia (včetně neukončeného studia nebo učení)
  • výuční list
  • vysvědčení z jednotlivých ročníků a maturitní vysvědčení
  • index, vysvědčení o státní závěrečné zkoušce a diplom
  • potvrzení školy o délce studia (důležitá je délka studia, nikoli dosažený stupeň vzdělání)
  • doklady o vojenské službě (vojenská knížka, potvrzení Správního archivu Armády ČR)
  • doklady prokazující výchovu nebo péči o děti (rodné listy, výpis z matriky, jiné doklady o péči)
  • doklady o dobách pojištění či náhradních dobách (například evidence na úřadu práce nebo péče o osobu závislou na péči)

Při žádosti o sirotčí důchod lze požádat ČSSZ o vyplácení záloh, dokud není důchod pozůstalému dítěti přiznán. Žádost o důchod lze podat i zpětně, přičemž výplata začne od data, kdy vznikl nárok. Nevyplacené splátky budou zpětně doplaceny. Maximální období pro zpětnou výplatu důchodu je pět let, po uplynutí této doby nárok na jednotlivé splátky zaniká. Zákonná lhůta na vyřízení žádosti o pozůstalostní důchod je 90 dní.

Související témata:
Sirotčí důchod

Doporučované