Hlavní obsah

Sdílení elektřiny je tu. Jak bude fungovat a jak se do něj zapojit

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Sdílení elektřiny mění českou energetiku. Z domácností a firem už nebudou jen spotřebitelé, ale i výrobci, kteří mohou energii posílat. Aby s tím bylo možné začít, musí se přihlásit k Elektroenergetickému datovému centru.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sdílení elektřiny, na které se v Česku čekalo roky, od 1. srpna běží. Energie vyrobená solární elektrárnou na horské chatě bude moci nově napájet pražskou domácnost. Proud mohou sdílet nejen domácnosti, ale i firmy, obce, neziskové organizace, školy apod.

Kvůli sdílení elektřiny vznikla také nová společnost Elektroenergetické datové centrum (EDC), jejímiž akcionáři jsou distributoři elektřiny a státní provozovatel přenosové soustavy ČEPS. Ta bude mít na starost veškerá data o sdílené elektřině, a proto musí cesta každého sdílení začít zde.

Kdo se musí přihlásit ke sdílení elektřiny?

K Elektroenergetickému datovému centru se musí přihlásit všichni účastníci sdílení elektřiny, ať už jde o ty, kteří elektřinu vyrábějí a posílají dál, nebo ty, kteří ji pouze přijímají.

Elektřinu je možné sdílet dvěma způsoby. Jednak jako tzv. aktivní zákazník, který může elektřinu vyrobenou ve vlastním zdroji, například fotovoltaické elektrárně, posílat až na 11 dalších odběrných míst, a to napříč distribučními soustavami. Energii je možné si posílat také v rámci energetického společenství. V obou případech se odběratelé musejí nejdříve přihlásit na EDC, energetická společenství musí dát vědět i Energetickému regulačnímu úřadu.

Kdy bude možné se ke sdílení elektřiny přihlásit?

Přihlašování přes EDC je možné od 1. srpna 2024. Společnost následně žádost vyhodnotí, a pokud bude vše v pořádku, schválí ji.

Kde se ke sdílení elektřiny přihlásit?

Každý zákazník se musí ke sdílení elektřiny přihlásit na webu EDC. Možnost přihlášení zájemci naleznou v pravém horním rohu. Po přihlášení mohou začít vyplňovat žádost o smlouvu pro přístup do EDC.

Kdo se může ke sdílení elektřiny přihlásit?

Registrovat se může fyzická osoba, podnikatel nebo právnická osoba. Právnické osoby se mohou ve většině případů registrovat ke standardnímu přístupu do EDC, ke zbytku činností musejí mít licenci od ERÚ.

Jak se mohou zájemci přihlásit ke sdílení elektřiny?

Poté, co se noví zájemci zaregistrují pomocí jména, příjmení, e-mailu a hesla, mohou začít vyplňovat smlouvu o přístup do datového centra. Pokud ve formuláři nejsou chyby a podaří se jej odeslat, přijde registrovanému potvrzení a EDC jeho žádost zaeviduje.

Společnost provede kontrolu a vytvoří návrh smlouvy určený k podpisu. Když je dokument připraven, žadatel dostane upozornění mailem. V jakém stavu se aktuálně žádost nachází, je možné sledovat v portálu EDC (v sekci menu smlouvy).

Posledním krokem je podpis smlouvy o přístupu. Aby bylo možné smlouvu podepsat, musí být ve stavu „Odeslaná smlouva k podpisu žadatelem“. Zákazník může ke smlouvě vložit buď elektronický podpis kvalifikovaným certifikátem, nebo vlastnoruční, přes Czech Point úředně ověřený podpis. Podepsaný elektronický dokument s elektronickou doložkou musí žadatel odeslat v příloze mailu. EDC smlouvu ještě prověří a následně schválí nebo zamítne s tím, že musí uvést důvod.

Co když už elektřinu sdílím v bytovém domě?

Od loňského roku je možné sdílet proud mezi bytovými jednotkami v rámci jednoho bytového domu. Do konce letošního roku se musejí tito odběratelé přeregistrovat. Stávající systém sdílení totiž bude ukončen k datu 31. prosince 2024. Pokud by se bytové domy do té doby nepřeregistrovaly, distributor přestane data o sdílení vyhodnocovat a sdílení bude ukončeno.

Členové sdílení se musí nejprve dohodnout na způsobu sdílení podle nových podmínek – musí stanovit správce skupiny sdílení a aktualizovat alokační klíč, který určuje poměr, v jakém je elektřina rozdělena mezi jednotlivé odběratele.

Následně se musí zaregistrovat u EDC, jako by šlo o novou skupinu sdílení. Stávající způsob sdílení ukončí distributor na základě informace od EDC.

Doporučované