Hlavní obsah

Ruská státní pokladna potřebuje víc peněz, bohatým se zvednou daně

Foto: kremlin.ru

Prezident Vladimir Putin už avizoval, že zvýšení daní se dotkne maximálně 3,2 procent ruských daňových poplatníků. Ilustrační fotografie.

Bohatým Rusům se brzy zvýší daně,⁠⁠ země potřebuje víc peněz na financování války na Ukrajině. Návrh zákona musí ještě podepsat prezident Vladimir Putin. Už avizoval, že zvýšení daní se dotkne maximálně 3,2 procent poplatníků.

Článek

Kreml potřebuje víc peněz na financování své invaze na Ukrajinu, ruský parlament proto ve středu schválil návrh zákona, který zvyšuje daně z příjmu pro bohaté. Informuje o tom server AP News. Aby zákon vstoupil v platnost, musí návrh podepsat ještě prezident Vladimir Putin.

Legislativa, jež počítá s progresivní daní z příjmů fyzických osob, představuje zásadní změnu kurzu oproti paušální dani, které se po jejím zavedení v roce 2001 všeobecně přisuzovalo zlepšení výběru daní.

Návrh zákona zavádí 13procentní daň pro příjmy do 2,4 milionu rublů ročně, což je v přepočtu zhruba 640 tisíc korun. Pro příjmy nad tuto částku by platila postupně se zvyšující sazba daně, přičemž maximální sazba by činila 22 procent pro příjmy přesahující 50 milionů rublů, tedy přibližně 13,3 milionu korun.

Putin už předem avizoval, že zvýšení daní se dotkne maximálně 3,2 procent ruských daňových poplatníků. Návrh zákona rovněž požaduje zvýšení sazby daně z příjmu právnických osob z 20 procent na 25. Odhaduje se, že daňová reforma přinese v roce 2025 dodatečné federální příjmy ve výši 2,6 bilionu rublů, v přepočtu na české koruny jde zhruba o 693 miliard.

Třináctiprocentní rovná daň byla zavedena vzápětí po Putinově prvním zvolení v roce 2000. Jejím cílem bylo bojovat proti rozšířeným daňovým únikům a zvýšit státní příjmy. V roce 2021 Rusko upravilo systém tak, že lidé vydělávající více než pět milionů rublů ročně budou platit 15 procent z částky nad touto hranicí.

Doporučované