Hlavní obsah

Studenti se začínají poohlížet po nájmech. Jak na smlouvu a na co si dát pozor

Foto: Shutterstock.com

Nájem je pro řadu lidí nejvhodnější způsob bydlení, i když v Česku panuje vysoká obliba vlastního bydlení.

Pronájem bytu je pro řadu lidí způsob, jak získat ubytování, které jim vyhovuje, aniž by utratili celoživotní úspory či museli žádat o hypoteční úvěr. V souhrnném článku vám přinášíme detaily nájemní smlouvy i cenovou mapu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pronájem bytů může být výhodný pro obě strany. Pro nájemce se jedná o ubytování, které mu v danou chvíli vyhovuje. Například díky dobré dostupnosti do školy a práce, velikosti či ceny nemovitosti. Pro pronajímatele jde o způsob, jak získat stabilní příjem a zhodnotit své peníze.

Pronajímatelé musí při stanovování ceny brát v potaz velikost a vybavenost bytu, jeho polohu či okolí. Nájemník by při rozhodování, který byt zvolit, zase neměl hledět jen na cenu nájemného, ale zjistit si, jak daleko bude muset dojíždět za studiem či prací, jak daleko je nejbližší obchod či zda inzerovaná cena obsahuje poplatky za správu budovy, cenu elektřiny či internetu.

Cena pronájmů bytů

Při hledání vhodného bydlení je výše nájmu bezesporu důležitým faktorem, ale neměla by být jediným kritériem. Lokalita bytu hraje zásadní roli v tom, jak se budete v novém domově cítit a jak pohodlný bude váš každodenní život. Byty v populárních čtvrtích poblíž zastávek veřejné dopravy a se širokou občanskou vybaveností, jako jsou obchody, školy a parky, bývají obvykle dražší než ty, které se nacházejí na periferii.

Dalším klíčovým aspektem je stav bytu. Nově zrekonstruované nebo dobře udržované byty obvykle nabízejí vyšší standard bydlení, což se odráží i na ceně. Energetická úspornost bytu může výrazně ovlivnit náklady na energie, a tedy i celkové náklady na bydlení. A důležitá je i velikost a dispozice bytu, například počet ložnic nebo přítomnost balkonu.

Foto: Deloitte

Ceny nájmů v Česku.

Důležité je také podívat se na výbavu samotného bytu a stanovit si, co si do něj chcete nebo nechcete koupit. Někdo hledá holobyt, který si může zařídit podle svých představ a nevadí mu investovat do nábytku nebo spotřebičů. Pro někoho je naopak zase důležité nemuset se při pronajímání zabývat dalšími výdaji a chce, aby v bytě již všechno bylo.

Cena pronájmů v Praze

V Praze jsou dlouhodobě jedny z nejvyšších nájmů v republice, a to u všech velikostí bytů. Podle interaktivní cenové mapy Ministerstva financí je aktuálně nejdražší bydlení (co se ceny za metr čtvereční týče) na pražském Josefově, Starém a Novém Městě v bytech první velikostní kategorie, tedy 1kk nebo 1+1. Byt druhé velikostní kategorie v Josefově o velikosti 60 metrů čtverečních pak podle mapy vychází na více než 31 tisíc.

Levněji se žije na kraji Prahy, ani to ale není pravidlem. Zatímco šedesátimetrový byt druhé velikostní kategorie v Sedleci nebo Holyni vychází na něco okolo 17 tisíc, v takových Třebonicích už nájemníci podle mapy zaplatí přes 25 tisíc. Pokud má ale člověk čas, vyplatí se shánění bytu neuspěchat a trh pořádně prozkoumat, případně oslovit známé. Třeba narazíte na skrytý poklad.

Mapa ministerstva uvádí výši nájmu pro referenční byt určité velikostní kategorie, částky čerpá především z informací na realitních portálech. Referenční byt je definován jako starší byt bez vybavení, garáže nebo parkovacího místa.

Foto: Deloitte

Ceny nájmů v Praze.

Cena nemovitostí. Za kolik (si) pronajmout byt

Severní Morava a Slezsko a severozápadní Čechy jsou místy, kde je bydlení v Česku nejdostupnější. Týká se to jak nájmů, tak koupě bytu. Na opačné straně je potom Praha a Brno.

V regionech pak cenám nájmů kralují dlouhodobě Krkonoše, konkrétně Vítkovice, Špindlerův Mlýn a Pec pod Sněžkou, kde se ceny nájmů podle ministerské mapy blíží často pražským cenám.

Pronájem, nebo hypotéka

Dilema, jestli jít do vlastního, nebo do pronájmu, řeší spousta Čechů a každá z možností má své výhody i nevýhody. Primární výhodou vlastního bydlení je, že vám nemovitost patří a můžete o ní sami rozhodovat. S vlastnictvím jsou ale spojeny vedlejší náklady a povinnosti, které u pronájmu odpadají, jako jsou například výdaje na údržbu budovy nebo daň z nemovitosti.

Pro zvážení toho, která z možností se vyplatí, můžete využít takzvané pravidlo pěti procent, kterým určíte ekonomické ceny nájmu. Pokud byste se například rozhodovali, zda si byt za 5 milionů korun koupit, nebo se s majitelem domluvit na pronájmu, vypočítejte si pět procent z hodnoty bytu. To je 250 tisíc korun. Poté tuto částku vydělíte dvanácti, a získáte tak 20 833 korun. Toto je považováno za ekonomicky rozumnou cenu nájmu. Pokud by vám majitel nabízel pronájem levněji, je to podle pouček výhodnější než koupě. Bude-li však částka vyšší, vyplatí se vám nemovitost odkoupit. Vždy ovšem záleží na řadě okolností.

Z čeho se tedy výsledná částka, kterou za bydlení zaplatíte, skládá? Největší díl tvoří samotný nájem, tedy částka, kterou zaplatíte za konkrétní byt. Další složkou jsou pak energie a internet, které jsou buď součástí toho, co platíte majiteli, nebo si tyto náklady převedete na sebe a platíte je zvlášť.

Kolik peněz se do nájmu rozhodnete ze svého rozpočtu dát, je samozřejmě na vás. Platí ale nepsané pravidlo, že pro zdravý rozpočet by výsledné náklady na bydlení neměly přesáhnout třicet procent čistého příjmu vaší domácnosti. Pravidlo 30 procent se vztahuje nejen na výdaje za nájemné nebo splátky hypotéky, ale zahrnuje také poplatky za energie, náklady na údržbu a další služby spojené s bydlením.

Není to samozřejmě dogma a ne vždy se podle tohoto pravidla lze řídit. Pokud ale za bydlení platíte přes třicet procent svých příjmů, můžete mít nárok na příspěvek na bydlení. Za jakých podmínek ho můžete získat a jak o něj zažádat, jsme popsali zde.

Nájemní smlouva

Smlouva by měla obsahovat základní údaje, které jasně stanoví pravidla pronájmu, a mimo jiné ochrání obě strany. Co v ní nesmí chybět:

  • Osobní údaje obou stran.
  • Upřesnění předmětu nájmu, tedy přesnou adresu, popis nemovitosti, příslušenství.
  • Doba trvání nájmu, zda se jedná o smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou, kdy nájem začíná a v případě smlouvy na dobu určitou také kdy končí.
  • Podmínky ukončení nájmu, například výpovědní lhůta, podmínky okamžitého ukončení.
  • Výše nájemného a způsob úhrady. Konkrétní částka nájmu, datum splatnosti a způsob platby (hotově, převodem na účet).
  • Další poplatky, tedy výše a způsob úhrady energií, vody, úklidu.
  • Kauce, její výše, podmínky vrácení.
  • Práva a povinnosti obou stran. Přesné stanovení toho, o co se stará nájemce a o co nájemník, případně sankce za nedodržování podmínek (například vrácení pouze části kauce).

Studentské ubytování

S blížícím se začátkem semestru si nájemní bydlení hledá také velké množství studentů. Tedy aspoň ti, kteří nechtějí na kolej nebo na ně nezbyla. Ve svých požadavcích sice nemusí být tolik nároční jako běžní nájemci, hledání ale může být komplikované. Už jen proto, že většinou shání spolubydlení a navíc ne vždy na úplně dlouhou dobu.

Podle realitního makléře z RE/MAX Partner Artema Saykina jsou pronajímatelé ke studentům vstřícní, pokud jich nemá v nemovitosti bydlet nadměrné množství. Spíše než sezónnosti studentských nájmů prý řeší, aby se v nemovitostech nepořádaly večírky nebo aby studenti neměli problém s placením.

„Studentům bych doporučil, aby si připravili svůj ‚životopis‘: kde pracují, případně jak mají zajištěný svůj příjem na úhradu nájemného, kolik by jich tam bydlelo, zdali mají mazlíčky, na jak dlouho si chtějí byt pronajímat, případně přidat kontakt na předchozího pronajímatele, kde si lze vše ověřit,“ radí Saykin.

Při hledání bytů na spolubydlení se vyplatí koukat na stejné parametry jako u běžného pronájmu, ale speciálně pak na dispozici bytu. Tedy například jestli jsou pokoje neprůchozí, aby přes váš pokoj nechodili ostatní například do kuchyně. Důležité je také dobře definovat vztah s ostatními spolubydlícími a popsat ho ve smlouvě, aby bylo jasné, kdo v bytě bydlí a kolik platí. Vyhnete se tím například tomu, že spolubydlící ubytovaný pouze na dobré slovo přestane platit nájem a vy nebudete mít žádnou cestu, jak se peněz domoci.

Doporučované