Hlavní obsah

Stovky tisíc Čechů pobírají příspěvek na bydlení: jak a kde žádat

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Příspěvek na bydlení pobírají v Česku statisíce příjemců.

Přes příspěvek na bydlení stát pomáhá každý měsíc více než dvěma stům tisícům Čechů s účty. Redakce SZ Byznys přináší základní informace o státní pomoci, a to včetně postupu, jak o příspěvek žádat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Příspěvek na bydlení je sociální dávka, kterou stát prostřednictvím Ministerstva práce a sociálních věcí pomáhá jednotlivcům i rodinám s nízkými příjmy. Pro jeho získání je třeba doložit příjmy i výdaje za bydlení, ale třeba i způsob vytápění. Podle dat z loňského roku příspěvek pobíralo více než 270 000 příjemců, průměrná výše činila zhruba 6100 korun. Největší podíl klientů, kteří využívají možnosti čerpat příspěvek na bydlení, je ve věku 60 a více let.

Jak zjistit, jestli mám nárok na příspěvek na bydlení

„Zjednodušeně řečeno platí pravidlo, že nárok má každý, kdo za bydlení platí částku přesahující třetinu jeho příjmů a zároveň třetina příjmů není vyšší než normativní náklady na bydlení stanovené zákonem,“ uvádí na svém webu MPSV. Žádost podáváte na dobu neurčitou.

„Požádat mohou vlastníci nebo nájemci, nárok můžete mít, i když bydlíte trvale na vlastní chalupě nebo v podnájmu.“ Pokud si chcete orientační výši ověřit, můžete využít kalkulačku pro výpočet příspěvku na bydlení. „Jedná se o orientační výpočet po zadání základních údajů, jako je počet členů domácnosti, bydliště, čistý příjem a vaše náklady,“ uvádí MPSV.

Kdo dosáhne na příspěvek na bydlení?

O dávku, která se stala hlavním nástrojem vlády Petra Fialy (ODS) na pomoc lidem v energetické krizi a s vysokou inflací, mohou žádat domácnosti, pokud splní dvě podmínky.

První podmínkou je, že za náklady na bydlení vydají měsíčně více než 30 procent čistého příjmu.

Zároveň tyto výdaje nesmí přesáhnout takzvaný normativ. Reálně jde o státem maximálně uznatelné náklady na bydlení, jako je nájem, náklady na energie a další výdaje spojené s bydlením. Tak se stát snaží bránit, aby nedotoval luxusní bydlení.

Jak žádat o příspěvek na bydlení

Žádost o příspěvek na bydlení se nově posílá pouze jednou v roce. Online žádost se podává přes portál Jenda, což je klientská zóna MPSV. Žádost lze také podat osobně na Úřadu práce. O příspěvek můžete požádat až tři měsíce zpětně.

Osobně podaná žádost o příspěvek na bydlení

  1. Zajděte na úřad práce, pod který spadáte.
  2. Je zapotřebí vyplnit tiskopisy, můžete si je připravit předem, ale není to nutné. Do tiskopisů patří:
    1. žádost o příspěvek na bydlení
    2. doklad o výši čtvrtletního příjmu, který musí být doručený za všechny osoby dané domácnosti, které by se měla žádost týkat
    3. nájemní smlouva nebo doklad o vlastnictví
    4. doklad o výši nákladů na bydlení, ve kterém se vyplní náklady o rozhodném období (výpis od poskytovatele)
    5. stvrzenky o úhradách, například bankovní výpisy, daňové příjmové doklady nebo jiná potvrzení o úhradách
  3. Žádost na místě s vámi ještě projde pracovník.

Žádost lze také odevzdat poštou, datovou schránkou, e-mailem se zaručeným elektronickým podpisem (můžete si zařídit na libovolné pobočce České pošty, od společností eidentity nebo První certifikační autorita) nebo online přihláškou na portálu Jenda MPSV.

Video: Jak podat žádost o příspěvek na bydlení v klientské zóně Jenda

Online přihláška: Jenda

  1. Přihlásit přes identitu občana/bankovní identitou/klíčem eGovernmentu
  2. Udělíte souhlas se zpracováním údajů
  3. Kliknete na „Požádat o dávku“
  4. Ze seznamu si vyberete příspěvek na bydlení

Jak doložit své příjmy

Své příjmy vyplníte v tomto formuláři, který se dá stáhnout ze stránek MPSV. Žádost lze také podat osobně na úřadu práce či poštou, datovou schránkou, e-mailem se zaručeným elektronickým podpisem nebo online přihláškou na portálu Jenda MPSV.

Jak doložit výdaje na bydlení

Své výdaje vyplníte v tomto formuláři, který se dá stáhnout ze stránek MPSV. Žádost lze také podat osobně na úřadu práce či poštou, datovou schránkou, e-mailem se zaručeným elektronickým podpisem nebo online přihláškou na portálu Jenda MPSV.

Jak vysoký příspěvek na bydlení dostanu – výpočet MPSV

Rodina

Jana a Karel bydlí v nájmu v Ústí nad Labem. Mají dvě děti ve věku 8 a 10 let. Jejich čistý příjem je 38 348 Kč. Za nájem platí každý měsíc 12 000 Kč a za náklady na bydlení (energie, vodné a stočné atd.) platí měsíčně 6620 Kč. Mohou tedy získat od státu příspěvek na bydlení ve výši 7116 Kč měsíčně.

Důchodkyně

Helena je ovdovělá důchodkyně a bydlí ve vlastním domě v Javorníku. Její náklady na bydlení (energie, vodné a stočné atd.) jsou 6800 Kč měsíčně. Pobírá důchod ve výši 13 800 Kč. Může tedy získat od státu příspěvek na bydlení ve výši 2660 Kč měsíčně.

Samoživitelka

Petra je samoživitelka a bydlí v nájemním bytě v Olomouci se dvěma dětmi ve věku 8 a 11 let. Její čistý měsíční příjem je 27 290 Kč. Za nájem a náklady na bydlení vydá každý měsíc 15 620 Kč. Může tedy získat od státu příspěvek na bydlení ve výši 7433 Kč měsíčně.

MPSV: Účty žadatelů o příspěvek na bydlení nekontrolujeme

„U nároku na příspěvek na bydlení se nyní zůstatek na účtu explicitně nekontroluje,“ uvedl pro SZ Byznys Jakub Augusta, vedoucí oddělení mediální komunikace. „Pro nárok na tuto formu pomoci jsou rozhodující příjmy domácnosti a náklady na bydlení.“ Redakci uvedl, že testování majektu se týká pouze dávek pomoci v hmotné nouzi, který je součástí nové „superdávky“, jež podle něj příspěvek na bydlení v budoucnu nahradí.

Doporučované