Hlavní obsah

Premiér Fiala: Situace si vyžádá mimořádná opatření

Foto: CNN Prima News

Ilustrační foto.

Premiér Petr Fiala upozornil, že už dnes mohou lidé postižení povodněmi čerpat mimořádnou pomoc. Jestli si situace vyžádá i další mimořádná opatření, bude podle něj jasné v následujících dnech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lidé zasaženi povodněmi mohou okamžitě žádat o pomoc. „Úřady práce jsou na to připraveny, je možné čerpat mimořádnou okamžitou pomoc, ta částka se může pohybovat až do výše 73 tisíc korun,“ řekl v pořadu Partie CNN Prima News premiér Petr Fiala (ODS). Další programy podle něj existují i na Ministerstvu pro místní rozvoj.

Jak velké finanční prostředky budou celkově potřeba, bude podle něj jasné teprve v dalších dnech. „Nemůžeme říct, že to nejhorší je za námi,“ řekl Fiala s tím, že si tato extrémní mimořádná situace možná vyžádá i mimořádná vládní opatření. Vláda tak počítá s mimořádným zasedáním kabinetu.

Rozsah škod ukážou následující dny

Jak velký zásah do rozpočtu budou povodně představovat, premiér zatím odmítl odhadovat. „Uvidíme, až budeme znát rozsah škod, které byly způsobeny. Na to bude čas v příštích dnech,“ říká Fiala.

V roce 2002 způsobily povodně v Čechách škodu 73 miliard, letos by díky lepší připravenosti země měla být výrazně nižší. Už teď ale například Ostravsko hlásí jen na železnici škody za stovky milionů korun.

Volby by měly proběhnout

Otázkou je také konání krajských a senátních voleb, které se mají konat v pátek a v sobotu 20. a 21. září. I tady chce premiér s finálním rozhodnutím počkat do zítřejšího dne. „Zítra budeme mít v těchto věcech jasno. Momentálně teď se mi zdá, že nebudou překážky, proto, abychom mohli volby uskutečnit. Berte to ale s rezervou, musíme počkat, jak se celá situace vyvine,“ říká Fiala. Stejný názor má i Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny. „Ono to není tak snadné rozhodnout o takové věci,“ dodává Pekarová.

„Jediná cesta, jak zrušit volby, je zákonem. Myslím si ale, že existuje shoda na politické scéně, jak volby uskutečnit. Naší snahou by mělo být, aby volby uskutečněny byly,“ dodal k tomu ministr vnitra Vít Rakušan.

A souhlasí i opozice. „Jsem rovněž toho názoru počkat do zítřka, a pokud by to bylo jen trochu možné, doporučoval bych, aby se volby konaly. Je to i otázka finanční a my budeme peníze potřebovat na něco jiného,“ říká místopředseda ANO Karel Havlíček. „Neměla by ale nastat situace, že by se lidé kvůli té situaci dostali k volbám,“ říká Havlíček, který si ale nemyslí, že by bylo dobré zemi případně rozdělit a volit jen někde. „Z mého pohledu musí být jednoznačně vše naráz,“ dodává Havlíček. Strany zároveň zastavily svou kontaktní kampaň.

Doporučované