Hlavní obsah

Povinné ručení se mění, nová pravidla platby mohou řidiče potrápit

Foto: DigitalPen, Shutterstock.com

V případě nehody povinné ručení hradí škody, které viník způsobil.

Povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je zákonem stanovené pojištění pro všechny majitele automobilů, kteří vyráží na veřejné silnice. Zákon některá pravidla od října změnil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Povinnost uzavřít povinné ručení platí pro všechna vozidla registrovaná na českých silnicích, a to jak pro osobní, tak i firemní vozy. Bez platného povinného ručení nelze vozidlo provozovat, jinak majiteli hrozí pokuty. Redakce SZ Byznys přináší základní informace o povinném ručení, a to včetně změn platných od října 2024.

Kolik stojí povinné ručení

Na cenu povinného ručení mají vliv dva faktory. Typ pojištěného vozidla a provozovatel vozidla, tedy pojistník. Pojišťovny se dívají například na věk provozovatele, jeho bydliště (jestli bydlí ve velkém městě apod.), značku a model vozu, typ paliva nebo způsob využití vozidla a plánovaný počet ujetých kilometrů.

Konkrétní parametry a jejich váhu si ale určuje každá pojišťovna zvlášť. Ceny pojištění se tak mohou pojišťovnu od pojišťovny výrazně lišit, vyplatí se proto udělat si srovnání nabídek a každý rok je nechat přepočítat. Pro klasického řidiče a běžné osobní auto ovšem vyjde roční povinné ručení na nižší jednotky tisíc korun.

Jaký je limit povinného ručení

Limit povinného ručení je částka, kterou může vaše pojišťovna při pojistné události vyplatit tomu, komu způsobíte škodu. Limity se píší dvěma částkami, jedna se týká škody na majetku a druhá škody na zdraví nebo zavinění smrti. Od roku 2024 je minimální výše obou limitů 50 milionů korun.

Co se stane, když zapomenu zaplatit povinné ručení

Pokud budete přistiženi při jízdě bez povinného ručení, čeká vás peněžitý trest. Pokuta za neplacení povinného ručení činí 1500 korun na místě nebo 3000 korun v rámci správního řízení. Pokud auto provozujete bez pojištění dlouhodobě, hrozí vám vyšší pokuta, která se může pohybovat od 5000 korun do 50 000 korun.

Kromě toho po vás Česká kancelář pojistitelů bude požadovat příspěvek do garančního fondu. Tento fond slouží k vyplacení náhrady škody řidiči, kterému způsobíte nehodu, aniž byste měli sjednané povinné ručení. Výši příspěvku určuje vyhláška Ministerstva financí a například pro osobní vozidla s objemem motoru do 1350 cm³ činí 35 korun denně. Pokud si vypočítáte poplatek za delší období, vyjde levněji si povinné ručení sjednat.

Od října navíc pro platby povinného ručení platí nová pravidla.

Změny v povinném ručení do října 2024

S rokem 2024 vešla v platnost novela zákona o povinném ručení, která přináší řadu změn. Některé začaly platit už v dubnu, zbytek začíná platit 1. října 2024.

Nadále platí, že sjednané povinné ručení musí mít každý a nesmí bez něj vyjet na silnici. Zákon ale zároveň přinesl několik významných změn a nových povinností. Jednou z hlavních novinek je povinnost mít pojištění pro dopravní prostředky, jako jsou elektrokoloběžky, segwaye, golfové vozíky a v některých případech i zahradní traktory.

Úprava se týká vozidel, jejichž konstrukční rychlost je vyšší než 25 kilometrů za hodinu, respektive je vyšší než 14 kilometrů, pokud je jejich provozní hmotnost vyšší než 25 kilo. Některá ale mají výjimku, jako například elektrokola, jejichž hlavním zdrojem energie je šlapání, nikoli přídavný elektromotor. Povinnost pojištění se nebude vztahovat ani na vozidla, která se pohybují výlučně v uzavřených nebo nepřístupných veřejných prostorech, například klasické zahradní traktůrky.

Vzhledem ke zvyšující se hodnotě automobilů a dalšího majetku byly také zvýšeny minimální limity povinného ručení na 50 milionů korun. Zákon rovněž upřesnil vztahy mezi řidičem a provozovatelem vozidla, pokud se nejedná o stejnou osobu.

Od 1. října 2024 dojde k dalším změnám, které se nejvíce dotknou samotných pojišťoven. Co přesně novinky přinesou?

Zrušení zelené karty

Od 1. října se ruší povinnost nosit u sebe zelenou kartu. Pojišťovny již nebudou muset tuto kartu vydávat, policie ji při silniční kontrole nebude vyžadovat a všechna potřebná data budou k dispozici v evidenci České kanceláře pojistitelů. Policie i jiné úřady tak budou mít k těmto informacím přístup přímo z této databáze.

Přesto pojišťovny pravděpodobně budou zelenou kartu posílat alespoň elektronicky nebo umožní její stažení přes webové stránky. To je důležité zejména pro cesty do zahraničí, kde je karta stále vyžadována. Poskytuje totiž přehled o platnosti pojištění a o tom, ve kterých zemích platí. Pokud vám pojišťovna kartu po 1. říjnu nepošle, můžete o ni požádat.

Začátek platnosti povinného ručení

Od října budou také platit dva druhy začátku pojištění, a to fixní a plovoucí. Pokud máte fixní počátek pojištění, musíte pojistné uhradit ještě před počátkem platnosti nové smlouvy. I jednodenní zpoždění úhrady v tomto případě znamená stornování smlouvy. Je tedy třeba myslet i na způsob úhrady, kdy například placení přes bankovní převod může trvat i tři dny.

V případě, že máte sjednaný plovoucí počátek povinného ručení, máte na zaplacení delší lhůtu. U většiny pojišťoven to bude zhruba týden až čtrnáct dní od sjednání. Dokud ovšem nezaplatíte, povinné ručení nebude platné. Jaký druh začátku pojištění máte, můžete zjistit u své pojišťovny.

Doporučované