Hlavní obsah

Podnikateli Čmejlovi propadl majetek za miliardy, úřady ho nedohledaly

Foto: Profimedia.cz

Marek Čmejla byl v roce 2013 ve Švýcarsku odsouzen ke čtyřem letům vězení, trest mu byl později zmírněn.

Švýcarský soud nařídil podnikateli Marku Čmejlovi propadnutí majetku ve výši 5,2 miliardy korun, zajistit se podařilo pouze majetek v hodnotě 44 milionů korun. Čmejlova exmanželka odmítá, že by na ni část majetku účelově převedl.

Článek

Sedmapadesátiletý Marek Čmejla zbohatl na privatizaci Mostecké uhelné společnosti. V roce 2013 byl ve Švýcarsku nepravomocně odsouzen ke čtyřem letům vězení za podvod a praní špinavých peněz. Trest mu byl v roce 2022 zmírněn na podmínku, soud však nařídil propadnutí majetku ve výši 5,2 miliardy korun. Pražský městský soud loni na podzim potvrdil, že trest je vymahatelný i v České republice. Kauzu připomněl web iRozhlas.

Podle soudce se úřadům povedlo zajistit majetek v hodnotě 44 727 385 korun, jednalo se o akcie, podíly na pozemcích a pozemky a nemovitosti. „Majetek uvedený ve výroku o trestu propadnutí náhradní hodnoty přitom ani zdaleka nedosahuje hodnoty výnosu z trestné činnosti Ing. Čmejly,“ poznamenal k tomu soudce. Podle Čmejlovy advokátky Kataríny Kožiakové, kterou kontaktoval iRozhlas, však podnikatel o veškerý majetek přišel.

Důležitým bodem je vlastnictví části strojírenské firmy Škoda Transformation. Čmejla svůj díl akcí převedl na svou manželku Petru Humlovou, se kterou se následně rozvedl. Humlová však odmítá, že by se jednalo o rozvod s cílem ukrýt miliardový majetek před soudy. Tvrdí, že s manželem žili odděleně již dříve, ale rozvod odkládali kvůli kauze Mostecké uhelné společnosti.

Pohled do obchodního rejstříku naznačuje, že Čmejlova exmanželka si odnesla většinu majetku. Humlová je nepřímým vlastníkem několika dalších firem. Patří jí například jezdecký areál Hapax nebo zámek Kamenný Dvůr. Schéma je u všech společností podobné: Majitelem je kyperská společnost s anonymními akciemi. Jednatelem je zpravidla Ján Kožiak a v dozorčím orgánu sedí Petra Humlová nebo advokáti Kožiaková, Marek Stubley a Ján Gajdoš.

Doporučované