Hlavní obsah

Podílové fondy jsou v Česku populární. Jak vybrat ten správný

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Výhodou podílových fondů je diverzifikace, díky které výnos z jedné části vyváží propad.

Stále více Čechů se obrací k podílovým fondům jako ke způsobu, jak spravovat své finance. SZ Byznys přináší přehledný text o tom, co to vlastně podílové fondy jsou a jaké typy podílových fondů existují.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podílové fondy jsou investiční nástroje, které shromažďují peníze od mnoha investorů za účelem investování do různých finančních aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti a další.

Stará se o ně profesionální tým správců, kteří rozhodují, do jakých aktiv fond investuje, s cílem dosáhnout co nejvyššího výnosu při akceptovatelném riziku.

V Česku patří podílové fondy dlouhodobě mezi oblíbenou formu investic. Objem peněz lidí v podílových fondech se každým rokem zpravidla zvyšuje, což za první čtvrtletí roku 2024 vedlo k historickému milníku.

Poprvé se celkový majetek v podílových fondech přehoupl přes bilionovou hranici. Ještě deset let nazpět byl objem přibližně třetinový.

Typy podílových fondů podle třídy aktiv

Fondy dluhopisové: Tyto fondy investují převážně do dluhopisů, což jsou cenné papíry, které představují dluhovou pohledávku vůči emitentovi (například státu, městu, korporaci apod.). Cílem je dosáhnout stabilního příjmu a minimalizovat riziko.

Fondy akciové: Tyto fondy investují převážně do akcií, což jsou podíly vlastnictví společností. Cílem je dosáhnout dlouhodobého kapitálového růstu, ačkoli také mohou nést vyšší míru rizika v porovnání s dluhopisovými fondy.

Fondy smíšené: Tato kategorie fondů kombinuje jak investice do dluhopisů, tak akcií. Poměr investic mezi dluhopisy a akciemi může být různý a závisí na investiční strategii fondu. Cílem je dosáhnout vyváženého růstu kapitálu a snížit riziko investice.

Fondy peněžního trhu: Tyto fondy investují do krátkodobých dluhopisů a peněžních trhů, jako jsou bankovní vklady, s cílem dosáhnout stability hodnoty investice a poskytnout likviditu investorům.

Fondy nemovitostní: Tento typ fondu investuje do nemovitostí, jako jsou obchodní budovy, byty, hotely apod. Cílem je dosáhnout příjmu z pronájmů a růstu hodnoty nemovitostí.

Fondy strukturované: Tento typ fondu kombinuje různé typy investic do strukturovaných produktů, které mohou zahrnovat dluhopisy, deriváty a další složitější finanční nástroje. Tyto fondy mohou být navrženy pro specifické investiční strategie nebo určité tržní podmínky.

Komoditní fondy: Investují do komodit, jako jsou zlato, ropa nebo zemědělské produkty. Jsou vhodné pro diverzifikaci portfolia.

Typy podílových fondů podle rizika

Konzervativní fondy: Konzervativní fondy jsou navrženy pro investory, kteří preferují stabilitu a nízké riziko. Tyto fondy investují převážně do nízkorizikových aktiv, jako jsou státní dluhopisy, vysoce kvalitní korporátní dluhopisy a hotovostní nástroje.

Konzervativní fondy poskytují relativně stabilní výnosy a chrání kapitál před velkými výkyvy na trhu. Jsou vhodné pro investory, kteří mají krátkodobý investiční horizont nebo pro ty, kteří hledají bezpečné místo pro své peníze.

Vyvážené fondy: Vyvážené fondy kombinují nízkoriziková a rizikovější aktiva, čímž nabízejí střední míru rizika a výnosu. Obvykle zahrnují směs akcií a dluhopisů, což umožňuje investorům těžit z potenciálních výnosů akciového trhu při současném snížení rizika díky stabilnějším dluhopisům.

Tento typ fondu je vhodný pro investory, kteří hledají kompromis mezi růstem kapitálu a ochranou svého portfolia před přílišnými ztrátami. Vyvážené fondy jsou ideální pro střednědobé až dlouhodobé investiční horizonty.

Dynamické fondy: Dynamické fondy se zaměřují na investice do rizikovějších aktiv, jako jsou akcie a komodity. Tyto fondy jsou vhodné pro investory, kteří jsou ochotni akceptovat vyšší riziko výměnou za potenciálně vyšší výnosy.

Dynamické fondy mohou zaznamenat větší výkyvy hodnoty, což znamená, že mohou přinášet vysoké výnosy v době růstu trhu, ale také výrazné ztráty během tržních poklesů. Tento typ fondu je vhodný pro investory s dlouhodobým investičním horizontem, kteří hledají růst kapitálu a jsou schopni tolerovat volatilitu trhu.

Výhody podílových fondů

Diverzifikace: Jednou z největších výhod podílových fondů je diverzifikace, která snižuje riziko ztráty. Podílové fondy investují do širokého spektra aktiv. To znamená, že ztráta u jednoho aktiva může být kompenzována zisky u jiných aktiv, což zajišťuje stabilnější výnosy v dlouhodobém horizontu.

Profesionální správa: Podílové fondy spravují zkušení portfolio manažeři, kteří mají odborné znalosti a zkušenosti v oblasti finančních trhů. Tito profesionálové provádějí analýzy a sledují trhy, aby identifikovali vhodné investiční příležitosti a minimalizovali rizika.

Likvidita: Podílové fondy poskytují vysokou úroveň likvidity, což znamená, že podílové listy lze často snadno prodat a získat zpět peníze. Většina podílových fondů umožňuje investorům prodat své podílové listy denně za aktuální hodnotu čistého majetku (NAV), což je výhodné pro ty, kteří potřebují rychle přeměnit své investice na hotovost.

Přístupnost: Podílové fondy jsou velmi přístupné, protože investoři mohou začít s malým kapitálem. Většina podílových fondů umožňuje investice s minimální částkou v řádech stovek korun, což je ideální pro začínající investory nebo ty, kteří chtějí diverzifikovat své investiční portfolio bez nutnosti vkládat velké sumy peněz.

Nevýhody podílových fondů

Poplatky: Jednou z hlavních nevýhod podílových fondů jsou poplatky. Fondy často účtují různé správní poplatky, které mohou zahrnovat poplatky za správu, vstupní a výstupní poplatky nebo poplatky za výkon. Tyto poplatky mohou snižovat celkový výnos investice, protože část zisků je odebrána na pokrytí nákladů na správu fondu.

Je důležité pečlivě zkoumat strukturu poplatků fondu a porovnat je s jinými fondy, abyste zjistili, zda jsou poplatky přiměřené vzhledem k očekávaným výnosům.

Riziko ztráty: Stejně jako u všech investic existuje u podílových fondů riziko ztráty kapitálu. Hodnota investice může klesnout v důsledku tržních výkyvů, ekonomických změn nebo špatných investičních rozhodnutí správce fondu.

I když diverzifikace může riziko snížit, není možné jej zcela eliminovat. Investoři by měli být připraveni na možnost ztráty a měli by mít realistická očekávání ohledně potenciálních výnosů a rizik spojených s podílovými fondy.

Omezená kontrola: Investoři v podílových fondech nemají přímý vliv na to, do jakých aktiv fond investuje. Rozhodování o investicích je zcela v rukou správců fondu, což znamená, že investoři musí důvěřovat jejich odbornosti a úsudku. Tento nedostatek kontroly může být nevýhodou pro investory, kteří chtějí mít možnost rozhodovat o konkrétních investicích v jejich portfoliu.

Jak si vybrat podílový fond?

Stanovení cílů: Prvním krokem je jasné stanovení vašich investičních cílů. Zamyslete se nad tím, co chcete investováním dosáhnout –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zda chcete růst kapitálu, pravidelný příjem nebo ochranu proti inflaci. Také zvažte časový horizont vaší investice, tedy jak dlouho plánujete investici držet. Krátkodobé cíle mohou vyžadovat jiný typ fondu než dlouhodobé cíle.

Hodnocení rizika: Každý investor má jinou toleranci k riziku. Je důležité zhodnotit, jaké riziko jste ochotni přijmout. Konzervativní investoři, kteří preferují nízké riziko, by měli zvážit fondy investující do stabilních aktiv, jako jsou dluhopisy. Naopak investoři s vyšší tolerancí k riziku mohou preferovat fondy zaměřené na akcie nebo komodity, které mohou nabízet vyšší výnosy, ale také vyšší volatilitu.

Porovnání výkonu: Důkladně si zkontrolujte historický výkon fondu. I když minulý výkon není zárukou budoucích výsledků, může vám poskytnout představu o tom, jak hodnota fondu kolísá a jakého výnosu lze dosáhnout. Porovnejte výkon fondu s obdobnými fondy ve stejné třídě aktiv a s referenčními indexy, abyste získali objektivní pohled na jeho úspěšnost.

Poplatky: Zohledněte poplatky spojené s fondem, protože mohou významně ovlivnit vaše celkové výnosy. Nízké poplatky mohou znamenat vyšší čisté výnosy, ale je důležité také zohlednit kvalitu správy fondu. Vysoké poplatky jsou oprávněné jen tehdy, pokud fond dlouhodobě dosahuje nadprůměrných výsledků.

Doporučované