Hlavní obsah

Parket: Vstup státních firem na burzu Polsku pomohl. Proč to u nás nejde?

Foto: Burza cenných papírů Praha

Máme několik významných státních firem, které by mohly oživit pražskou burzu a přitáhnout investory.

Vstup státních firem na pražskou burzu by mohl být klíčovým impulzem pro oživení českého kapitálového trhu. Zatímco v Polsku stát dokázal využít částečné privatizace k posílení burzy, pro české vlády to není téma.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

V Česku se často debatuje o tom, jak oživit kapitálový trh a zvýšit atraktivitu pražské burzy. Jednou z možných cest je vstup státních firem na burzu, což by přineslo nové investiční příležitosti a významné finanční prostředky do státního rozpočtu.

Polsko je dobrým příkladem toho, jak stát dokáže vstupem na burzu posílit domácí kapitálový trh. Od roku 1999 byl z třinácti největších IPO (primárních úpisů akcií) na varšavské burze v devíti případech prodávajícím stát. Tento přístup pomohl Polsku vybudovat silný kapitálový trh, který dokázal přitáhnout zájem domácích i zahraničních investorů.

Například pojišťovna PZU, která při svém IPO v roce 2010 získala 8,1 miliardy zlotých, zůstala i po vstupu na burzu pod významným vlivem státu. Podobně energetická firma PGE přilákala investice ve výši šesti miliard zlotých, aniž by polská vláda ztratila nad touto strategickou společností kontrolu. To ukazuje, že částečná privatizace může být prospěšná jak pro stát, tak pro firmy a investory.

Podobný model by mohl fungovat i v České republice, jak opakovaně a zatím bohužel marně připomínají i někteří úspěšní čeští investoři. Máme několik významných státních firem, které by mohly oživit pražskou burzu a přitáhnout investory.

Několik kandidátů

Prvním zřejmým kandidátem je ČEZ, který je už částečně obchodován na pražské burze, ale většinový podíl stále drží stát. Pokud by se rozhodlo o postupném odprodeji až na úroveň 51 procent, mohl by stát získat až 84 miliard korun. Ukazují to propočty Burzy cenných papírů Praha, která se zaměřila na potenciál českých státních podniků.

Tyto prostředky by mohly financovat projekty typu výstavby nových jaderných bloků, zatímco by si stát stále udržel rozhodující vliv na strategická rozhodnutí.

Další zajímavou možností je pražské letiště. Podle odhadů burzy by prodej 30 procent akcií mohl státu přinést kolem deseti miliard korun. Přitom by si stát i nadále ponechal většinový podíl a strategickou kontrolu. Zkušenosti z Vídně nebo Athén ukazují, že částečný prodej letištních podílů může být velmi prospěšný jak pro stát, tak pro samotné fungování letiště.

Dalším kandidátem je i často skloňovaný Budvar. Podle číselných odhadů pražské burzy by částečný prodej podílu v tomto národním pivovaru mohl vynést 1,5 až tři miliardy korun, přičemž by stát zůstal vlastníkem klíčových ochranných známek. Budvar by se díky kapitálu z burzy mohl zaměřit na expanzi a modernizaci, což by mu umožnilo obstát v silné mezinárodní konkurenci.

A pak je tu například ČD Cargo, nákladní železniční dopravce, který by mohl přilákat investory a zároveň modernizovat své služby. Prodej státního podílu by mohl státu vynést až šest miliard korun.

Foto: Burza cenných papírů Praha, Seznam Zprávy

Podle propočtů pražské burzy by mohlo několik podniků obohatit pražskou burzu.

Navzdory ekonomickým výhodám nejsou plány na vstup státních firem na burzu pod současnou vládou příliš pravděpodobné. Ačkoliv pojem „privatizace“ už v Česku nevyvolává tak silné emoce jako dříve, vlády tomuto kroku nejdou aktivně naproti.

Současná vláda sice projevovala určité náznaky, že by se mohla kapitálovému trhu více věnovat. Například ministr financí Zbyněk Stanjura se krátce po nástupu do funkce setkal se zástupci Burzy cenných papírů Praha a diskutoval o možnostech, jak trh „nakopnout“.

Tento pozitivní zájem se však nakonec neprojevil v konkrétních krocích. Místo podpory kapitálového trhu jsme viděli spíše opačné kroky – například plány na zestátnění ČEZ nebo sektorové daně na banky, které naopak trh oslabují.

Přesto by vstup státních podniků na burzu přinesl mnoho výhod. Stát by získal desítky miliard korun na investice, burza by přilákala více domácích i zahraničních investorů, a větší transparentnost by zlepšila veřejnou kontrolu nad těmito firmami. Polsko ukázalo, že tento model může být úspěšný, ale v Česku se stále drží na okraji politické agendy.

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Doporučované