Hlavní obsah

Parket: Super Micro možná podvádí a akcie na to doplácí

Foto: Shutterstock.com

Super Micro Computer podle všeho také ztratila klíčové zákazníky včetně společností Nvidia, CoreWeave a Tesla.

Super Micro Computer, známá technologická společnost sídlící přímo v technologickém srdci Silicon Valley, se ocitla pod palbou závažných obvinění, která mohou obrátit její osud vzhůru nohama.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

V posledních dnech burzovním světem rezonuje zpráva o tom, že společnost Hindenburg Research, známá svými závažnými odhaleními a sázkami na pád cen akcií „problémových“ firem, zveřejnila kritickou zprávu o výrobci serverů a cloudové infrastruktury Super Micro Computer (SMCI).

Připomeňme, že Hindenburg si získala značnou pozornost investorů už před pár lety, když zveřejnila zprávy o společnosti Nikola, výrobci elektrických nákladních vozidel. V roce 2020 Hindenburg obvinila automobilku z podvodu, včetně tvrzení, že její technologie byla falešná a že záměrně klamala investory.

Toto obvinění vyvolalo obrovský skandál, vedlo k rezignaci zakladatele a generálního ředitele společnosti Trevora Miltona a způsobilo prudký pád akcií Nikoly, z nějž se doposud nedostaly. Později Milton čelil obviněním z podvodu, což ještě více podpořilo pověst Hindenburgu jako společnosti, která se nebojí poukázat na neprůhledné praktiky firem.

Tentokrát se do hledáčku Hindenburgu dostala významná společnost SMCI s tržní hodnotou takřka 26 miliard dolarů. V kritické zprávě zveřejněné minulé úterý Hindenburg odhaluje několik vážných problémů a doporučuje investorům vsadit na pokles akcií.

„Naše tříměsíční pátrání, které zahrnovalo rozhovory s bývalými vrcholnými zaměstnanci a odborníky z oboru, stejně jako přezkoumání soudních spisů, mezinárodních firemních a celních záznamů, odhalilo závažné účetní nesrovnalosti, důkazy o nezveřejněných transakcích se spřízněnými stranami, nedodržování sankcí a exportních kontrol a problémy se zákazníky,“ píše v úvodu zprávy Hindenburg.

Jedním z klíčových obvinění je údajné manipulování účetnictví. Hindenburg tvrdí, že SMCI nesprávně vykazovala své výnosy. Ještě zajímavější je, že sotva tři měsíce po zaplacení pokuty ve výši 17,5 milionu dolarů americké Komisi pro cenné papíry a burzy začala firma znovu zaměstnávat vrcholové manažery, kteří byli do účetního skandálu přímo zapleteni.

Další závažný bod zprávy poukazuje na finanční transakce s firmami vlastněnými rodinnými příslušníky generálního ředitele SMCI Charlese Lianga. Během posledních tří let těmto firmám SMCI vyplatila téměř miliardu dolarů. Nezveřejněné transakce mohou skrývat vážné riziko pro přesnost finančních výkazů a důvěru investorů. Je to hra s ohněm, která se mnohdy nevyplatí.

Ale to není vše. Hindenburg také naznačuje, že SMCI možná porušila mezinárodní sankce obchodováním se zeměmi, jako je Rusko. Pokud se tato obvinění prokážou, mohou následovat vážné právní důsledky a další poškození pověsti společnosti.

Super Micro Computer podle všeho také ztratila klíčové zákazníky včetně společností Nvidia, CoreWeave a Tesla. Ty přešly ke konkurentům, jako je Dell, kvůli problémům s kvalitou produktů a služeb.

I když některá obvinění mohou být poněkud nepodložená, nelze přehlédnout, že SMCI má dlouhou historii problémů s účetními praktikami. V roce 2018 byla firma dočasně vyřazena z burzy Nasdaq, protože včas nevyplnila potřebné finanční výkazy. Historie se možná opakuje.

Po zveřejnění kritické zprávy se akcie SMCI v úterý propadly o osm procent a ve středu následoval další výprodej.

Jako by toho nebylo málo, Super Micro ve středu oznámila, že nestihne zveřejnit svou výroční zprávu za uplynulý fiskální rok v požadovaném termínu. Společnost prý zahajuje interní kontrolu – krok, který mnozí mohou vidět jako přiznání problémů. Akcie na oznámení reagovaly dalším propadem, tentokrát o pětinu. Zřejmě je ještě na co se těšit.

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Doporučované